Sociální sítě
Nahoru

Rolety na střešní okna pro pohodlí a eleganci

Rolety a žaluzie na střešní okna zajišťují regulaci příchozího a odchozího světla a tepla tak, aby bez ohledu na počasí za okny bylo uvnitř pokoje vždy tolik světla a tepla, kolik si právě přejete mít. Střešní rolety musí kromě své stínicí funkce splňovat ještě jeden náročný požadavek – neprověšovat se ani při extrémních úhlech naklonění okna. Jak vybrat správně? O tom více v našem článku.

Roleta na střešním okně zajistí příjemné prostředí v místnosti a navíc dobře vypadá

Co jsou látkové rolety a jak fungují

Zastínění střešních oken je spíše věcí nutnosti než volby. Ostrým paprskům slunce se v podkroví jen stěží vyhnete, snad jedině, že byste se vzdali i samotných oken. Nebývá tak zásadní otázkou, zda rolety do střešních oken pořídit, ale spíše jaké si vybrat.

Díky specifickému sklonu okna nemůžete bohužel pořídit ledacos. Klasické rolety a žaluzie by se Vám prověsily a vytvořily nežádoucí mezery mezi oknem a stíněním. Musíte proto sáhnout po speciálních roletách, jejichž design je uzpůsoben extrémním úhlům naklonění. My jsme si vybrali společnost FOA, která se specializuje na stínicí techniku a sítě do oken, a podívali jsme se, jaké možnosti stínění střešních oken existují.

Látkové rolety na střešní okna jsou základní možností, která se v těchto případech nabízí. Jaké jsou jejich výhody? A proč by mohl být právě tento typ stínění tou správnou volbou pro Vás?

Základem látkových rolet je kvalitní a pevná látka, což asi nikoho nepřekvapí, přece jenom samotný název je velmi výstižný. Svým designem, zejména širokou nabídkou barevných variant a určitou mírou zatemnění, připomínají klasické látkové závěsy. Ochrana před sluncem je však v tomto případě o něco kvalitnější. Důležitým benefitem také je, že oproti tradičním závěsům dokážou látkové rolety izolovat hluk z ulice a fungují jako efektivní tepelná izolace.

Pro ovládání výše položených oken je praktické použít ovládací tyč

Od ovládání látkových střešních rolet nečekejte nic nadstandardního. Pokud ale upřednostňujete jednoduchost a praktičnost, budete nadmíru spokojení. Rolety si můžete velmi pohodlně vyhrnout, stáhnout, případně nastavit do určité výšky, aby bylo okno zakryté pouze zčásti, vždy je však nutné držet po celou dobu roletu za madlo. 

Je okno příliš vysoko a nedosáhnete na něj? Objednejte si ovládací tyč na střešní rolety. S tímhle praktickým pomocníkem dosáhnete bez problému zcela všude!

Kazeta pro rolety do střešních oken

Až na několik výjimek se žádný typ rolet neobejde bez kazety, tedy mechanismu, ve kterém je roleta upevněná, a do kterého se látka rolety navíjí. Většinou si můžete vybírat mezi několika druhy kazet. V případě střešních rolet FOA je výběr kazety jednoduchý – její typ se nemění a Vy si vybíráte pouze z různých dekorů podle vlastních preferencí. Podívejte se s námi detailně na parametry kazety.

  • Dodávána včetně vodicích lišt a montážní sady. Po objednání rolety tedy máte vše potřebné pro její montáž přímo v balení. Budete potřebovat jen nářadí pro montáž.
  • Roleta je již složená. Toto je celkem unikátní služba, kterou jiní výrobci neposkytují. Pokud si rolety objednáte od FOA, přijdou Vám již kompletně složené a připravené na okamžitou instalaci. Neztrácíte tedy čas skládáním desítek malých dílků s rizikem, že nějaký ztratíte, něco zlomíte, či něco zasunete někam, kam to nepatří.
  • Barva kazety a madel je bílá, hnědá/bronzová, stříbrná, světlá borovice a tmavá borovice. Snadno tedy přizpůsobíte barvu kazety rámům svých oken a barvám interiéru podkrovní místnosti.
  • Minimální šířka rolety je 38,3 cm, maximální 118 cm.
  • Minimální výška rolety je 54 cm, maximální 116 cm.
  • Kazeta střešních látkových rolet se vždy upevňuje vrtáním do rámu okna.

Druhy látek u látkových rolet na střešní okna

Látkové rolety se oproti jiným typům stínění dají pokládat za designový interiérový doplněk. Není tedy divu, že se při výběru nespokojíte s několika barevnými variantami, ale chcete si své rolety pro střešní okna vybírat z pestré škály barev. Na FOA najdete více než 140 druhů látek, možnosti tak máte opravdu široké.  

Nesmíme však zapomínat, že se stále jedná primárně o stínicí techniku, kromě zajímavé škály barev je tak důležitá i míra zatemnění dané látky. Ta může být střední, vysoká nebo blackout čili plně zatemňující. Jak si vybrat tu správnou? 

V tomto ohledu neexistuje žádné striktní univerzální pravidlo. Vybírejte prostě podle toho, co je pro Vás osobně nejvhodnější. Obecně však můžeme říct, že látky s vyšší mírou zatemnění více využijete v ložnici (kvůli kvalitnímu spánku) a v obýváku (zejména kvůli odleskům světla na TV či počítači), látky s nižší mírou jsou zase vhodnější do kuchyně a koupelen.

Díky velkému množství barev a dekorů lze přizpůsobit střešní rolety každému interiéru

Možnosti montáže u látkových rolet na střešní okna

Chtěli byste rolety nejlépe jen vybalit z krabice a do pár minut mít již zavěšené? Pak Vás látkové rolety na střešní okno od FOA příjemně potěší. Rolety jsou již složené a sešroubované, nebudete se tedy u nich zdržovat komplikovaným skládáním. Samotná montáž je také velmi jednoduchá, jelikož tento typ rolet nabízí v podstatě jen jedinou možnost zavěšení, a to vrtáním do rámu okna. 

Jak na to? Do rámu zavřeného okna vsuňte mezi vodicí lištu a rám plastový dílek, poté lišty navrtejte na rám okna tak, aby vykrojená část směřovala nahoru. Boční vedení připevněte třemi šrouby. Začněte spodním šroubkem a poté, co jej připevníte, vsaďte roletu mezi vodicí lišty a upevněte na horní hraně rámu. Následně už jen dotáhněte zbylé šrouby a boční a horní lištu zajistěte plastovým dílem. 

Ppokud nestačí obrázkový postup, pusťte si video s montáží rolety

Zní Vám to příliš složitě? Nebojte se – na webu FOA najdete kromě textového návodu k montáži, který je doprovázen názornými obrázky, i přehledný videonávod pro montáž střešních rolet, se kterým to krok po kroku hravě zvládnete. 

Jak změřit okno před objednávkou

Každý jednotlivý kus rolet na střešní okna je vyráběn přímo na míru. Je tak zajištěno, že na každé okno roleta doopravdy správně sedne a bude pasovat. To ale znamená, že je nutné okno správně změřit a při objednávce rolety zadat naměřené rozměry. Jsou to vždy 2 čísla – výška a šířka.

Měření rolet sice není žádnou vědou, přesto je dobré jej nepodceňovat. Koneckonců nesedící roleta by Vám od nepříjemného ostrého slunce moc nepomohla. Než se tedy pustíte do výběru správné barevné varianty, pusťte se do pečlivého měření okna. 

Zajímat Vás bude hlavně výsledná šířka (tzn. šířka od hrany rámu) a výška látky (tzn. výška od hrany rámu). Maximální výška je 116 cm a maximální šíře 118 cm. Pokud Vám ovšem daný rozsah nevyhovuje, zadejte do objednávky nejbližší rozměr a do poznámky nám napište, jaký skutečný rozměr potřebujete. Bojíte se, že nezměříte okno správně? Stejně jako u montáže, i při měření se můžete nechat vést podrobným návodem.

Údržba a čištění látkových rolet na střešní okna

Běžná údržba látkových rolet je velmi snadná a časově nenáročná. Stačí, když občas rolety přímo na okně přetřete suchým či lehce navlhčeným hadříkem. V případě většího nánosu prachu můžete použít také vysavač s vhodným nástavcem. Nastavte jej však na minimální výkon, abyste rolety nepoškodili. 

Pokud se Vám „podaří“ látkovou roletu více zašpinit, například se Vám na roletě v kuchyni objeví skvrny, odstraňte znečištění jemným čisticím prostředkem. Pokud jej však používáte poprvé, raději jej otestujte na skrytém místě látky, abyste si celou roletu zbytečně nezničili. Při údržbě se naopak vyhněte praní, žehlení, používání kartáčů a jiných drsných předmětů.

Rolety jsou neustále vystaveny prachu a znečištění. U rolet na střešní okna nemusíte mít z čištění vůbec strach. Jejich údržba je velmi snadná a časově nenáročná. Rolety doporučujeme čistit přímo na okně.

Čištění na okně

Při čištění není nutné roletu z okna sundávat. Ušetříte si tak práci s demontáží a montáží. Pokud však vyžaduje hloubkové čištění, můžete roletu bez obav sundat, ale nejlépe se Vám bude čistit ve svislé poloze na okně.

Začněte s prachem

Látkové rolety FOA mají antistatickou úpravu. Ta však nevydrží věčně. Výhodou oproti klasickým žaluziím je, že se rolety neustále oklepávají a prach na nich prakticky nezůstává. Pokud se tak přeci jen stane, stačí použít obyčejnou prachovku nebo vysavač na nejnižší možný výkon.

Suchý i vlhký hadřík

Pokud je to možné, rolety čistěte pouze suchým hadříkem. Při větším znečištění můžete použít i hadřík navlhčený, ale nechte pak roletu dobře proschnout, než ji zarolujete.

Jemný čisticí prostředek

Je-li roleta příliš znečištěná, můžete použít i jemný čisticí prostředek. Nejprve však vyzkoušejte reakci látky na skrytém místě. Pokud po uschnutí neuvidíte změny na látce, můžete začít s čištěním i jinde.

S vysavačem opatrně

Látkové rolety je možné čistit také s pomocí vysavače. Použijte však vhodný nástavec hadice a snižte výkon vysavače na minimum.

Neprat ani nežehlit

Látkové rolety neperte ani nežehlete. V případě velkého znečištění je raději zaneste do profesionální prádelny.

Nepoužívejte kartáč

Na čištění látkových rolet nepoužívejte kartáče, písek ani jiné drsné předměty. Povrch rolety by se mohl poškodit.

Plisé rolety v podkrovních bytech?

Máte podkrovní byt, kancelář či ateliér? Pak si jistě užíváte jeho jedinečnou atmosféru. Klidně bychom odpřisáhli, že nenajdete dva podkrovní byty stejné. Každý z nich se, řekli bychom, staví vysloveně na míru. Podobně, jako se vyrábí každá jednotlivá roleta na míru ve FOA.

Estetický, a mnohdy až umělecký, dojem z podkrovního bytu dokážou doplnit rolety na střešních oknech ve variantě Plisé čili skládané. Jsou k dispozici ve spoustě odstínech – jemné barvy, dekorované, s hrubějším povrchem, s vrstvou pro větší stupeň zastínění atd. Je tolik barev na výběr, že rozhodování o tom, k jaké se nakonec přikloníte, bude asi nejdéle trvající fáze nákupu střešních rolet Plisé.

Proč používat rolety Plisé na střešní okna?

Plisované rolety, známé také jako Plisé nebo duetové rolety, jsou ideální pro šikmá okna, střešní okna a střešní okna zimních zahrad. Mají tenké horní a dolní lišty, které se v době nepoužívání elegantně vytáhnou až k horní části okna, a ve srovnání s jinými typy žaluzií tak zabírají méně místa. Zároveň poskytují místnosti elegantní, tlumený efekt zastínění.

Plisovaná roleta vyrobená na míru je elegantním a praktickým řešením zastínění všech typů oken. Skvěle se vejde do jakéhokoli atypického tvaru okna, s úhlopříčkou nebo obloukem. Je vhodná do bytů, rodinných domů i kanceláří.

Látka rolety je vždy podpírána buď průhlednými vodicími lanky nebo je celá roleta ukryta ve vodicích lištách.

Výhody nákupu látkových rolet od FOA

A proč si vybrat rolety právě od FOA? Sepsali jsme pro Vás 6 výhod, které tohoto dodavatele odlišují od konkurence:

  • látkové rolety od FOA jsou již sešroubované a složené, montáž je tak mnohem snazší než u jiných dodavatelů,
  • vybírat můžete z více než 140 druhů látek s rozdílnou úrovní zatemnění,
  • výběr Vám také usnadní vzorky látek, které si můžete nechat zaslat zcela zdarma,
  • FOA nabízí také individuální řešení – můžete si přizpůsobit velikost rolet i pro atypická okna,
  • na webu najdete propracované návody a videomanuály pro měření i montáž rolet,
  • a vždycky se můžete obrátit na příjemnou a profesionální zákaznickou podporu, ať už po telefonu, nebo skrze e-mail.

 

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.