Sociální sítě
Nahoru

Z nesnáze, aneb když dobří lidé pomáhají

Nadační fond a platforma Z nesnáze, kterou spoluzaložil Karel Janeček, pomohla od roku 2012 bezpočtu lidí, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Jedním z nich je i třiatřicetiletý Jirka z Ostravy.

Otec dvou krásných, zdravých holčiček, kterému byla po narození diagnostikována Dětská mozková obrna, a který absolvoval již 31 operací, se úspěšně pere se svým životem. Přestože vyhlídky a prognózy nebyly nepříznivější, Jirka se nikdy nevzdal. Ovšem nedáno stál se svou přítelkyní před nelehkou situací. Jeho druhá dcera Ellen má už rok a partneři začali řešit otázku volnějšího pohybu, a to hlavně venku, kde je pro Jirkovu partnerku manipulace s kočárkem a s vozíkem obtížná. Řešením byl přídavný elektrický pohon EMPULSE F55 14. Jeho pořizovací cena, však nebyla nejnižší. Navíc ,,kolečko” nehradí pojišťovna. Jirka s Lenkou se proto rozhodli, že založí Crowdfundingovou kampaň, právě za pomocí stránek Z nesnáze. „Jedná se o moderní formu financování, kdy se na výslednou částku skládá veřejnost. #SpoluToDáme.”

A skutečně, dle hesla: Spolu to dáme! se díky dobrým lidem, rodině, přátelům, známým i neznámým a početné facebookové skupině – ,,Nosíme hodinky (NH!)” vybrala požadovaná částka 90 610 Kč za necelých čtyřiadvacet hodin.

,,Nejsi na to sám.” – Adam

Uvař si kafe, Jirko, zbytek doplatím.” – Martin Ptáček (4P INVEST)

Překvapením pak bylo, když Jirka obdržel od Adama a Maria Gašpara a jeho společnosti iGANE, limitovanou edici hodinek Davosa North Pole jako upomínku, že má kolem sebe dobré lidi, kteří na něj myslí.

Byla to právě ona Facebooková skupina – ,,NH!” a lidé v ní, kteří se v jistém okamžiku doslova předháněli v tom, kdo a kolik svému kamarádovi přispěje. ,Bylo úžasné vidět tu solidárnost a ochotu,” říká Jirka. Sbírka dokonce tak výrazně překonala svou hodnotu, že si Jirka mohl z přebytku peněz pořídit mechanický vozík, jenž byl také v plánu. Toto velké gesto dokazuje, že i přes nelehkou covidovou dobu, lidé stále umí pomoci tam, kde je to potřeba.

Více z rubriky Nadace a pomoc

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.