Sociální sítě
Nahoru

Gurmánské toulky Španělskem

Španělsko patří mezi nejdostupnější a neoblíbenější evropské destinace. A není divu. Příjemné počasí a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem či pitím láká nejen na prodloužené víkendy v letní sezoně. 

Ať už jste zkušený gastroturista nebo pouze chcete poznat delikatesy, které by vašim chuťovým pohárkům zaručeně neměli uniknout, připravili jsme pro Vás ve spolupráci s majitelkou obchodu se španělskými pochutinami, edelikatesy.cz Jaroslavou Šnejdarovou, malého průvodce po stopách této vynikající kuchyně.

Paella

Těžko najít ikoničtější pokrm než právě paellu s mořskými plody. Ačkoli turisté ji vnímají jako tradiční španělský pokrm, Španělé toto nadšení nesdílí.  „Možná vás překvapí, že v původním receptu mořské plody vůbec nejsou. Ve Valencii, odkud paella pochází, se do ní přidává kuřecí či králičí maso, hlemýždi a fazole,“ vysvětluje Jaroslava. Mořské plody jsou na talíři jistě populárnější než hlemýždi, takže tato varianta je, stejně jako mix masa a mořských plodů, velice oblíbená po celé zemi.

Gazpacho

Osvěžující zeleninová polévka z rajčat, paprik, okurky, cibule a tvrdého chleba by se dala s trochou nadsázky nazývat tekutým salátem. Receptura pochází z Andalusie, její vzdálená předchůdkyně, která neobsahovala rajčata, se ale v zemi vyskytovala už za dob Římské říše. Vysvětlení je celkem jednoduché, říká Jaroslava: „Dnes si středomořskou kuchyni nedokážeme bez rajčat představit, nicméně do Evropy se dostala až po objevení Ameriky v 15. století.“ Milovníci polévek by měli jistě vyzkoušet i další varianty gazpacha jako je ajoblanco nebo salmorejo.

Tapas

„Původní slovo ‚tapa‘ znamená víko nebo uzavřít. V Andaluských tavernách si hosté zakrývali skleničku své drahocenné sherry kouskem chleba nebo šunky, aby jim do něj nelítaly mušky,“ vypráví Jaroslava. Hostinští záhy zjistili, že slané pochutiny zvyšují chuť k pití a zavedli levné občerstvení na malých talířcích zvané tapas. Za město této vybrané delikatesy by se dalo označit Valladolid, kde se každý rok v listopadu pořádá soutěž nejlepších světových tvůrců.

Víno

Díky ideálním podmínkám se vinařství ve Španělsku věnují zhruba 5000 let, a přestože mělo několikrát blízko k zániku, dnes jsou tato vína považována za světovou špičku. Jsou totiž plná slunce, bohaté chuti a sametových či ovocných tónů. Na území Španělska se prý pěstuje až 600 odrůd vína, což už může být oříšek i pro znalce. I ti méně „políbení“ ale jistě budou znát legendární červená vína ze severošpanělské oblasti Rioja a katalánský Priorat, které se honosí víny s nejprestižnějším označením DOC.

Olivy

Španělsko je světovou velmocí v produkci oliv, olivové plantáže zabírají v celé zemi něco málo přes 5 milionů hektarů. Ty nejlepší naleznete ve městě Jaén, které je díky své unikátní poloze a složení půdy zkrátka předurčené k tomu, aby zde byly olivy nejen zdrojem příjmů, ale také životním stylem.

Jamón ibérico

Sušená šunka je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ibérico se vyrábí z černých iberských prasat a jedná se o světový unikát. Přezdívá se jí také pata negra, podle černého kopýtka, které toto polodivoké prase má. To nejlepší, co si můžete dopřát, je jamón ibérico de bellota, která se vyrábí z iberských prasat živených žaludy a naleznete ji pouze na čtyřech uznávaných místech původu v oblastech Extremadura, Guijuelo, Los Pderoches a Jabugo.

Tortilla espaňola

Bramborová omeleta zvaná také tortilla de patatas je podle Španělů oním národním pokrmem. Ať už teplá nebo studená, mezi tapas a předkrmy tortilla rozhodně nesmí chybět. Tradiční jídlo chudých se skládá z brambor, vajec a cibule a jednotlivé druhy se dělí zejména podle toho, zda v nich cibule je či není, jak moc jsou uvařené jsou brambory či vejce. „Například v Madridu můžete narazit na specifickou tortillu ‚Betanzos‘, která je bez cibule a vajíčko v ní je velmi tekuté,“ doplňuje Jaroslava.

Turron

Sladká pochoutka podobná tureckému medu tu znají minimálně od 15. století – kdy ji vyráběli místní v městečku Jijona severně od Alicante. Základ turronu se skládá z medu, cukru a mandlí, obměn s různými oříšky a dalšími ingrediencemi je ale tolik, jako je ve Španělsku rodin, jelikož je jedním z tradičních vánočních pokrmů.

Více z rubriky Degustace

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Vítězka Bocuse d’Or Léa Linster v Trezoru Špork

    V Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen, proběhlo v minulém týdnu další pokračování seriálu gastronomických událostí se světovou špičkou...

    Marek Zelený11.3.2024
  • Gastronomická show jara proběhne už 11. března

    V holešovické restauraci PRU58 se 11.3. od 18 hodin uskuteční gastronomická show jara. Collaboration akce spojí 3 kuchařské osobnosti, a to...

    Jan Pešek6.3.2024
  • Nebeské menu připraví Patrik Bečvář

    Zážitkově gastronomická atrakce Večeře v oblacích už patří k podzimní Praze stejně jako Karlův most či Pražský hrad. Oběd či večeře...

    Marek Zelený6.2.2024
  • Gregův speciální večer v Pru58

    V úterý 14. listopadu 2023 od 18:30 se uskuteční ojedinělá degustační večeře v podání australského šéfkuchaře Grega Haynese v PRU58. Speciální...

    Marek Zelený8.11.2023
  • Champagne Festival v hotelu The Mozart Prague

    Hotel The Mozart Prague se pyšní svou účastí na prestižním Champagne Festivalu Grand Jour de Champagne, který se bude konat od...

    Jan Pešek3.11.2023
  • Štěpánova degustace

    Nejrozkvetlejší restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představila své nové večerní menu. Stojí za ním executive chef a majitel v jedné osobě...

    Jan Pešek30.10.2023
  • Speciality v restauraci Triton opět překračují hranice možného

    Nové podzimní menu zážitkové restaurace Triton, ukryté v kouzelné secesní jeskyni pod Václavským náměstím, opět překračuje hranice běžného a možného. Ambiciózní...

    Marek Zelený21.9.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.