Sociální sítě
Nahoru

Značka Fender vytvořila kytaru inspirovanou vozem Lexus LC

Zakázková dílna společnosti Fender Musical Instruments uvedla limitovanou edici Fender Lexus LC Stratocaster v pouhých 100 kusech. Temně modrý lak těmto kytarám propůjčil Lexus, který jej vyvinul pro svůj sportovní model Lexus LC 500.

Fender Lexus LC Stratocaster je nejnovější na zakázku vyrobený model od hlavního mistra kytaráře Rona Thorna. Vyzdvihuje nadšení pro odvážný design, intuitivní technologii a špičkovou kvalitu zpracování, které jsou vlastní oběma značkám. „Spolupráce se značkou Lexus na koncepci, designu a výrobě modelu Fender Lexus LC Stratocaster byla neskutečná jízda,” přiznává Mike Lewis, zástupce ředitele oddělení vývoje zakázkové dílny Fender. „Práce na designu této kytary se náš tým ujal s radostí a nadšením. Inovativní výrobky vyvíjí náš tým neustále a uvedením tohoto nástroje opět prezentujeme špičkovou kvalitu zpracování a kreativitu spojovanou s firmou Fender.“

Ve skutečnosti vůbec není modrá

Nový Stratocaster má modrou strukturovanou povrchovou úpravu, jejíž barevné spektrum sahá od světle kovově modré až po temnou modř a původně bylo inspirováno motýlem rodu morfo. Stejnou barvou jako tato kytara je nalakován i vůz Lexus LC 500. Strukturovaná modrá barva podtrhuje křivky jeho karoserie a teď zvýrazňuje i křivky hudebního nástroje. Barva ve skutečnosti neobsahuje žádný modrý materiál – modře působí pouze vlivem interference světla. Výslednou barvu tvoří vrstvy bezbarvých materiálů – odtud pojem „strukturovaná“.

Krk kytary je vyroben z nádherného nepravidelně pruhovaného javorového dřeva s povrchovou úpravou z lesklého polyuretanu, což připomíná tradici firmy Fender v oblasti zpracování dřeva, a zároveň tento prvek kontrastuje s dalšími vyspělými vizuálními prvky nástroje. Hmatník je zhotoven z tmavě modrého, leštěného kompozitního materiálu Richlite, vybraného kvůli jeho tonálním vlastnostem, konstrukční stabilitě a odolnosti vůči opotřebení a vlhkosti. Je to vůbec poprvé, co jej zakázková dílna Fender použila. Hmatník má rovnější dvanáctipalcový rádius a je osazen dvaadvaceti nerezovými pražci velikosti medium jumbo. Bílé značky Luminlay na hmatníku budou na potemnělých pódiích zářit jasně modrou barvou.

Pickguard je k tělu upevněn černými šroubky s půlkulatou hlavou, které budí dojem automobilového prvku, a snímače představují nejnovější verzi nehlučných snímačů s jednou cívkou (Noiseless Single Coil). Opět se jedná o prvek použitý zakázkovou dílnou poprvé. A to není vše: Vrchní strana hlavy má povrchovou úpravu ze strukturované modré s chromovým logem Fender a speciální kufr je obalen vinylem s texturou uhlíkového vlákna, okraje má z černé kůže a na vnitřní straně víka je vyšité logo Lexus.

Fender je legendární značka, která zanechává ve světě hudby výraznou stopu. Pro Lexus je tedy ctí spolupracovat s tak proslulou firmou na vývoji jedinečné kytary vyzdvihující drobné detaily našeho unikátního designu i technologie strukturované modré barvy Structural Blue,“ říká Brian Bolain, generální ředitel Lexus International. „Doufáme, že díky této spolupráci zvýšíme povědomí o vysoké řemeslné úrovni dílny Fender Custom Shop i značky Lexus – obě se totiž snaží nabízet zákazníkům unikátní výrobky.

Inspirace u Mark Levinson: Uznávaní mistři kytaráři ze zakázkové dílny Fender stojí před náročnými úkoly, k nimž patří výroba kytar a baskytar překračujících veškeré hranice, prakticky každý den. Aby se nová kytara hodila k audiosystému Lexus, zvolil hlavní mistr kytarář Ron Thorn speciálně zhotovené strojově broušené hliníkové ovládací knoflíky, které ladí s knoflíky stereo přehrávače Mark Levinson, přičemž namísto obvyklých tří, které lze na stratocasteru obvykle najít, jsou zde jen dva: ovládání hlasitosti a ovládání tónu.

Více z rubriky Umění

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.