Sociální sítě
Nahoru

Podstatou imunity je rovnováha

Jakožto doktorka farmacie věří Lucia Havlíková ve vědu a vědecký výzkum. Její odborný zájem před časem vzbudil korejský ženšen a nyní spolu s kolegyní Líbou Drdákovou pod ochrannou známkou KOMBE dováží takzvané korejské zlato na český trh.

Jakožto doktorka farmacie věří Lucia Havlíková ve vědu a vědecký výzkum

Jak se stane, že se doktorka farmacie nadchne pro účinky korejské rostliny?

Byla to tak trochu náhoda. Díky přátelům z Koreje se u nás doma kupily krabice různých ženšenů, které jsme opakovaně dostávali jako dárek. Až mého muže napadla myšlenka uvést kvalitní ženšenový čaj na český trh. Já si ale nejprve musela být jistá, že účinky jsou podložené klinickými studiemi. Ponořila jsem se proto do vědeckých rešerší a hledala různé zdravotní indikace a účinky ženšenu napříč odbornou literaturou.

Co jste zjistila?

Složení ženšenu je velice fascinující. Obsahuje na 180 účinných látek, které byly jednotlivě zkoumány v rámci různých diagnóz. Nejzásadnější je ale fakt, že i když jsou účinné jednotlivě, fungují zejména dohromady. Věřím vědě a vědeckému výzkumu. Ženšen pravý je jednou z nejvíce prostudovaných rostlin a považuje se za nejúčinnější adaptogen na světe.

„KOMBE je zdravý čaj, který se pije pravidelně, pak funguje dlouhodobě a preventivně. V případě, kdy ale přeceníte své síly a „odhalíte se“ infekci, nemusí rychle „podržet“. V tu chvíli nasaďte KOMBE ROYAL, protože funguje raketově. KOMBE Royal je vhodné užívat i jako kúru. Funguje i jako jednorázové dodání energie či nabuzení.“ PharmDr. Lucia Havlíková.

A konkrétní účinky na lidský organismus?

Zdraví souvisí s funkčním imunitním systémem. Základem vyvážené imunity jsou Th1 a Th2 buňky v rovnováze. Jsou to specifičtí hlídači imunitního systému. Můžeme si je představit jako sourozence, kteří se přetahují o naši pozornost. Pokud je Th1 systém nabuzený, utlumuje aktivitu systému Th2, a naopak. Organismy vystavené dlouhodobému stresu mají Th1/Th2 systém v nerovnováze. Pokud je Th1 systém aktivnější, dochází například ke vzniku autoimunitních onemocnění. Na druhé straně jsou například onkologická onemocnění spojována se zvýšenou činností systému Th2. Tyto systémy buněk tedy musí být v rovnováze. A s tím nám mohou pomoci právě takzvané adaptogeny, které ladí naše tělo do normálních fyziologických hladin a vracejí imunitní systém do rovnováhy. Mají na první pohled protichůdné účinky. Například aktivují náš mozek, abychom se lépe koncentrovali, a zároveň nás tlumí, takže jsme klidnější.

KOMBE Royal je vhodné užívat i jako kúru. Funguje i jako jednorázové dodání energie či nabuzení

Ženšen lze sehnat v mnoha variantách. Patrně nebudou všechny stejně kvalitní…

Důležitá je nejenom konkrétní odrůda, ale také místo pěstování, doba sklizně a způsob zpracování. Je tedy dobré číst obaly. Kvalitní ženšen by měl obsahovat extrakt z kořenů červeného ženšenu pravého, nazývaného též korejský. Ten pochází z rodu Panax, z čeledi aralkovitých. Ostatní ženšeny s ním mívají jen pramálo společného. Mělo by být uvedeno i množství účinných látek. A protože doplňky stravy obecně musí splňovat pouze bezpečnostní hledisko, doporučuji žádat od výrobců laboratorní výsledky. Na tom si sama zakládám a dá se říct, že každé Kombe má svůj rodný list.

Dokáže Kombe organismu prospět i bez změny životosprávy?

Kombe je doplněk stravy, z toho musíme vycházet. Jednoduše řečeno, pomáhá regulovat imunitní systém a tím nutí tělo pracovat správně. Otázkou je, jak moc svým životním stylem bojujeme sami proti sobě, či naopak jak tělu pomáháme vyrovnávat se s neustálým stresem.

CO SE SKRÝVÁ POD ZNAČKOU KOMBE

Kombe je 10% extrakt z kořenů červeného ženšenu pravého a plodů jujuby. Obsahuje 300 mg účinných látek ženšenu. Je určen pro dlouhodobé pravidelné užívání. Kombe Royal je koncentrovaný roztok. Obsahuje 3000 mg účinných látek ženšenu pravého. Doporučuje se podávat v krátkodobých intervalech, v době zvýšené zátěže. Nabídku doplňují například 4 druhy čokolád s obsahem Kombe nebo perlivý nápoj ženšenáda.

Více z rubriky Zdraví a krása

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.