Sociální sítě
Nahoru

Porsche představuje nový start-up 1KOMMA5°

Společnost Porsche expanduje na poli technologií chytrých měst. Své portfolio rozšiřuje o investice do start-upu 1KOMMA5°, v němž bude významným akcionářem.

Iniciativa značky Porsche na poli elektromobility má čím dál větší rozsah. Aktuálně automobilka Porsche, prostřednictvím své kapitálové jednotky Porsche Ventures, oznámila expanzi svého investičního portfolia do start-upu 1KOMMA5°.

Jde o projekt se sídlem v německém Hamburku, který si dal za cíl rozšířit trh s CO2 neutrálními energetickými řešeními a klimatizačními jednotkami pro domácnosti a významně tak urychlit přechod k uhlíkové neutralitě energetiky. Konkrétně se 1KOMMA5° bude snažit získat podíly ve významných evropských energetických společnostech zaměřených na obnovitelné zdroje (solární panely, tepelná čerpadla, zásobárny energie), podporovat je v náročném procesu digitalizace a centralizace administrativy a také poskytovat růstový kapitál. Současně s tím 1KOMMA5° vyvíjí koncepty síťových propojení, které zpřístupní instalovaná zařízení pro energetické služby budoucnosti prostřednictvím vlastních rozhraní a aplikací – například chytré elektrické tarify a koncepty virtuálních elektráren.

Touto investicí společnost Porsche podtrhuje své ambice na poli udržitelnosti i mimo svůj hlavní byznys, kterým stále zůstává výroba a prodej sportovních vozů. „Téma ‚smart cities‘ je pro Porsche docela vzrušující oblastí. Jde nám především o konektivitu, efektivitu a udržitelnost měst,“ říká Lutz Meschke, místopředseda výkonné rady a člen výkonné rady pro finance a IT společnosti Porsche AG. „V Porsche si neustále klademe otázku: Jak bychom ještě zlepšili kvalitu života ve městech? A nejde jen o život na čtyřech kolech. Právě proto 1KOMMA5° dokonale zapadá do naší investiční strategie,“ dodává Meschke.

„Naším cílem je rozšiřování nabídky udržitelné mobility. Tím se dostáváme na novou úroveň a záměrně se zabýváme kompletním hodnotovým řetězcem našich zákazníků – od udržitelného procesu výroby a skladování energie až po inteligentní vytváření sítí a CO2 neutrální využití,“ komentuje situaci Patrick Huke, ředitel Porsche Ventures Europe & Israel.

„Během následujících dvou let chceme do akvizic investovat přes 100 milionů eur s cílem být ‚One Stop Shop‘ pro klimaticky neutrální stavební technologie,“ vysvětluje Philipp Schröder, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti 1KOMMA5°. V roce 2022 pak start-up otevře své obchody v německých městech, aby prezentoval myšlenky „uhlíkově neutrálního domova“ a „uhlíkově neutrální kanceláře“. První showroomy ve stylu prodejen Apple jsou plánovány v hamburském Binnenalsteru a v Lingen an der Ems. Ostatně název 1KOMMA5° mluví za vše: start-up svým obchodním modelem chce dostát cílům Pařížské klimatické dohody a udržet nárůst globálního oteplování pod 1,5° C. Schröder dodává: „Základní myšlenkou 1KOMMA5° je, aby si každý člověk, nezávisle na politické situaci, mohl učinit svůj domov uhlíkově neutrální a ještě u toho ušetřil peníze. S podporou společnosti Porsche se chceme stát páteří decentralizovaného přechodu na obnovitelné zdroje energie.“

Porsche Ventures je kapitálovou jednotkou společnosti Porsche AG s pobočkami ve Stuttgartu, Berlíně, Tel Avivu, Paolo Altu a Šanghaji. Zabývá se investicemi do inovativních technologií a obchodních modelů po celém světě. Značka Porsche působí na start-up scéně od roku 2016, přičemž od té doby vybudovala rozmanitý ekosystém proto, aby mohla spolupracovat právě s novými inovativními společnostmi. Kromě Porsche Ventures zahrnuje ekosystém Porsche také technologický subjekt Porsche Digital, Forward 31 a prvotního investora APX (společný podnik s Axel Springer SE). Tento start-upový ekosystém si dal za cíl nabídnout ten správný kontakt pro jakýkoliv tým zakladatelů – bez ohledu na to, v jaké fázi vývoje se jejich start-up nachází. Více informací o těchto projektech naleznete zde.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.