Sociální sítě
Nahoru

5 situací, ve kterých dává havarijní pojištění opravdu smysl

Říkáte si, že havarijní pojištění je zbytečným produktem a bohatě vám stačí k vašemu automobilu povinné ručení? Možná vás vyvedeme z omylu. V článku naleznete 5 situací, ve kterých budete za havarijní pojištění rádi.

Auto je venku a padají na něj golfové míčky

Parkujete auto často na místech, kde nemá přístřeší? Pak je pravděpodobně často vystaveno nepřízni počasí. Jedním z největších postrachů všech řidičů je silný vítr a letní bouřky. Extrémní počasí, při kterém z nebe padají kroupy velikosti golfových míčků, dokáže auto významně poničit a náklady na opravu mohou jít do statisíců.

Vyhladit díry po kroupách patří k nejnáročnějším a tím pádem i nejdražším pracím na karoserii vozu. Pokud máte sjednané havarijní pojištění, s opravou škod způsobených přírodním živlem vám finančně pomůže pojišťovna.

Každému se to někdy stane, není se za co stydět

I sebelepší řidič někdy udělá chybu a dostane se do situace, kdy si auto svou vlastní vinou poničí. Stačí chvilka nepozornosti, náledí nebo zkrátka jen blbá náhoda a nehoda je na světě.

Povinné ručení vám ale v takových případech nepomůže, s jeho pomocí totiž „pouze“ dojde k úhradě škody způsobené ostatním účastníkům silničního provozu nebo na veřejném majetku.

Způsobíte-li si tedy škodu na vlastním voze jeho nesprávným užitím, bude se vám hodit havarijní pojištění.

Zaparkovali jste pod stromem a došlo na nejhorší

Mysleli jste si, že riziko spojené s krupobitím lze vyřešit zaparkováním pod improvizovaným přístřeškem? Během bouře nemusí jít o dobrý nápad. Věci, které mohou váš vůz poškodit, se mohou uvolnit ze střechy, vichr může povalit i strom.

To vše jsou nicméně rovněž škody způsobené přírodními živly, na které se havarijní pojištění obvykle vztahuje. Kromě krupobití či silného větru může jít i o povodeň, požár či zemětřesení.

Ve vašem autě se vám svezl někdo jiný

Automobily, ať už ty parkované na veřejných parkovištích, ale i v soukromých garážích, jsou také terčem vandalů a zlodějů. Jde o riziko, které přitom stále velké množství řidičů podceňuje. Šance na to, že dojde ke zcizení právě vašeho auta, je sice skutečně malá, ale rozhodně není nulová.

Že se na auto podívá vandal či jej poškodí neopatrný řidič, je pak při dlouhodobém venkovním parkování téměř jisté. Povinné ručení se přitom na podobné situace nevztahuje, zatímco havarijní pojištění ano.

Když na opravu auta nemáte dostatek financí

Havarijní pojištění není zdaleka určené pouze pro nové a luxusní vozy. Zjednodušeně můžeme říct, že havarijní pojištění by měl mít sjednané každý, kdo nemá finanční rezervu pro náhlé opravy vozu z titulu škody, které byly způsobeny v situacích, na které se havarijní pojištění vztahuje.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.