Sociální sítě
Nahoru

Citroën ë-C4: na dlouhé cesty i pro každý den

S přechodem na elektrický pohon lidé mění způsob myšlení a získávají nové návyky: volba levnější baterie přiměřené velikosti s vysokou dobíjecí kapacitou a její rychlé a častější dobíjení znamená, že nejsou trvale znevýhodněni těžkou a drahou baterií, jejíž celkový dojezd je využíván jen zřídka.

Usnadňuje to rozšíření sítě nabíjecích stanic (zejména v blízkosti dálnic) a snadné plánování cesty pomocí aplikace Free2move s funkcí Charge My Car.

Nový ë-C4 je navržen tak, aby usnadnil jak každodenní jízdy, tak dlouhé cesty: kromě toho, že nabízí „ë-komfort“ pro každodenní krátké jízdy, má vše potřebné k tomu, aby zákazníkům poskytl naprostý klid i na delší vzdálenosti.

Vůz ë-C4 nabízí rozumný přístup k přechodu na elektrický pohon. Než s sebou neustále vozit těžkou a drahou baterii, je lepší mít optimalizovanou baterii, která se rychle dobíjí. Je třeba změnit pohled na způsob, jakým cestujeme. Ač se to může zdát překvapivé, při překonávání dlouhých vzdáleností je efektivnější zastavovat častěji a na kratší dobu, než cestu přerušovat na delší dobu. Lze to vysvětlit křivkou nabíjení, která u elektromobilu klesá s rostoucí úrovní nabití baterie.

Chcete-li optimalizovat dobu nabíjení během cesty a využít maximální nabíjecí výkon baterie, doporučuje se začít nabíjet baterii, když je její úroveň nabití nízká a když dosáhla optimální provozní teploty.

Je to proto, že podobně jako při plnění sklenice vodou je rychlost nabíjení rychlejší na začátku než na konci nabíjení: nabíjení baterie z 80 na 100 % trvá déle než z 0 na 80 %. Uživatel ušetří nejen čas nabíjení, ale také finanční prostředky.

Při dlouhé cestě je proto efektivnější udělat několik krátkých zastávek, aby se využil vyšší nabíjecí výkon a ušetřily se náklady na nabíjení.

Tato změna ve způsobu cestování nepředstavuje problém, vzhledem k tomu, že již existují služby, které cestu usnadňují. Aby řidič mohl plně využít pohodlí elektromobilu na dlouhé cestě, musí o své cestě přemýšlet jinak a připravit si trasu tak, aby optimalizoval přestávky a dobíjení.

Pro vyhledání rychlonabíjecích stanic na trase v reálném čase a pro rozvržení četnosti zastávek je nezbytné použití plánovače cesty, který zároveň řidiči zajistí potřebný klid. S aplikací Free2move – Charge My Car má zákazník ë-C4 přístup ke službě Trip Planner, která mu usnadní cestu. Charge My Car vyhledá kompatibilní dobíjecí stanice v blízkosti trasy z 300 000 kompatibilních dobíjecích míst, které jsou dnes po celé Evropě k dispozici.

S aplikací Charge My Car mohou zákazníci před cestou odhadnout čas a náklady na dobíjení, spustit a zastavit dobíjení přímo z aplikace nebo pomocí karty Free2move, v aplikaci navíc najdou své účty. Díky službě Trip Planner si zákazník může naplánovat trasu, vypočítat cestu v reálném čase s ohledem na výdrž baterie, polohu stanic, venkovní teplotu, terén či použití klimatizace. Trasu si především mohou odeslat přímo do on-line navigace vozidla.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.