Sociální sítě
Nahoru

Bulgari posouvá hranice možného

Nové Bulgari Octo Finissimo Ultra jsou mnohem víc než jen nejtenčí mechanické hodinky světa. Kromě rekordu samotného představují symbol unikátního přístupu a schopnosti posouvat a znovu definovat kódy Haute Horlogerie. Jsou rovněž konečnou fází jedinečného dobrodružství – a zároveň i startovní čárou do celé nové dimenze.

Rozměry hodinek jsou opravdu působivé: pouzdro má výšku pouhých 1,80 mm. Pro lepší představu tento rozměr odpovídá minci v hodnotě 20 euro centů – a tento rozměr se netýká pouze strojku, ale hodinek jako celku, od dýnka až po krycí safírové sklo. Jedná se o světový rekord pro nejtenčí mechanické hodinky na světě a celkově osmý rekord pro kolekci Octo Finissimo. Jde o další výrazný milník pro značku Bulgari ve světě moderní Haute Horlogerie.

Dokážeme to? Ve chvíli, kdy tato otázka před třemi lety padla, naše týmy okamžitě zareagovaly a začaly řešit, jak toho dosáhnout.„, komentuje Antoine Pin, ředitel hodinářské divize Bulgari. „Schopnost čelit výzvám je hluboce zakořeněna v DNA naší značky. Co se týká ultra tenkých hodinek, nebojíme se překračovat limity ani si pohrávat s extrémy.

Jedná se o úžasný osmý světový rekord v řadě a dokonalý příklad toho, že cesta je stejně důležitá jako její cíl. Bez expertních znalostí, které značka Bulgari získala během let, by hodinky Octo Finissimo Ultra nikdy nevznikly. Nebo spíše nikdo by se o tento husarský kousek ani nepokusil. Protože vytvořit nejtenčí spolehlivé a robustní mechanické hodinky na světě vyžaduje obrovskou dávku odvahy a sebedůvěry.

Samotné expertní znalosti však nestačily. Když si designéři, inženýři a hodináři uvědomili plný rozsah této výzvy, museli začít úplně od začátku.

Vytvořit nejtenčí mechanické hodinky na světě není totiž jen otázkou existujících postupů. Musíte vytvořit zbrusu nové paradigma, zapomenout na vše, co bylo dřív a dát věcem novou formu. Fabrizio Buonamassa Stigliani, ředitel sekce tvorby produktů Bulgari k tomu dodává: „V případě osmého rekordu se jednalo o skutečně nejtěžší výzvu, protože jsme museli překonat zažitá pravidla nejen v případě designu strojku, ale také pouzdra, jeho dýnka, náramku a překlápěcí spony. Abychom dosáhli těchto rozměrů, museli jsme zcela změnit náš způsob uvažování, pracovat napříč mnoha obory, pohrávat si s širokým spektrem materiálů a přizpůsobit se mnoha limitujícím faktorům. Vzhledem k tomu je Octo Finissimo Ultra nepochybně tou nejvíc hraniční komplikací na poli extrémní miniaturizace.”

Octo Finissimo Ultra zůstává věrné jádru celé kolekce, počínaje čistým a elegantním designem – ten byl jednou z výchozích podmínek pro pracovníky sekce výzkumu a vývoje. Designový předpoklad dokonale splňuje osmihranné monochromatické pouzdro z pískovaného titanu o průměru 40 mm – ačkoliv větší rozměr pouzdra by odborníkům jistě usnadnil práci – a integrovaný náramek tenký jako hodinky. Kulatý vteřinový sčítač je – jak je pro kolekci charakteristické – umístěn na pozici 6. hodiny. Hodiny a minuty ukazují dva oddělené vložené číselníky.

Hodinky si pohrávají s vnímáním viditelného a skrytého: Octo Finissimo Ultra působí dvojrozměrným i trojrozměrným dojmem. Z přední strany model odhaluje svůj obsah a zve nás, abychom se ponořili do samé hloubky vnitřního mechanismu, jehož komponenty ožívají v různých úrovních ve 3D světě. Pokud se na hodinky podíváte z profilu, jsou lehce postřehnutelné, skoro jako list papíru, a stávající se dvojrozměrným předmětem. A samostatnou kapitolou je pocit, když Octo Finissimo Ultra dáte na zápěstí.

Ozubené kolečko pérovníku modelu Octo Finissimo Ultra nese QR kód, otevírající nové horizonty v moderní Haute Horlogerie. Po nascanování vás tento individuální klíč přenese do nové dimenze, přinášející jedinečný nadčasový zážitek. Součástí každého z deseti exemplářů Octo Finissimo Ultra je exkluzivní umělecké dílo NFT, které prostřednictvím technologie blockchain garantuje autenticitu a jedinečnost hodinek. Každému z majitelů navíc zajišťuje přístup do digitálního světa věnovaného konkrétnímu exempláři hodinek. V tomto smyslu představují Octo Finissimo Ultra přechod od ultra miniaturizace k nehmotnosti.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.