Sociální sítě
Nahoru

Sommelier Branko Černý láká na růžová vína

V České republice působí spousta výborných sommelierů, ale jen nemnoho z nich se specializuje výhradně na česká a moravská vína. A jen jediný z těch nemnoha je také duší dvou z nejvýznamnějších vinařských soutěží u nás: jarního Jarovínu a podzimního Krále vín. Jmenuje se Branko Černý.

Sommelier Branko Černý

Proč se vlastně ve své sommelierské činnosti zaměřujete jen na Českou republiku?

To proto, že jsem vždycky věděl, že kromě profese sommelliera budu mít i další aktivity. A na světě je tolik zajímavých vinařských oblastí a nádherných vín, že bych to nikdy nedokázal obsáhnout. Proto jsme se rozhodl věnovat jen domácím vínům – ale zato pořádně. Proti těm zahraničním přitom nic nemám, ale beru je jen jak doplněk nebo relaxaci ve svém vinném světě.

Jaká vína – nebo jako oblast – jste si u nás nejvíce oblíbil?

Mám rád kvalitní přírodní vína ze všech podoblastí v Čechách i na Moravě. Každá má něco do sebe, své pikantnosti i eleganci. Ovšem jeden kout Moravy je zcela nedostižný a nenapodobitelný. Je to samozřejmě Pálava, jejíž minerály, skvělé hladké kyseliny a vrcholně elegantní vína miluji už dlouhá léta. Jsem přesvědčen, že lepší polohy pro Ryzlink vlašský, Rulandské bílé a Ryzlink rýnský u nás prostě nenajdeme. Navíc se jedná o krásný krajinný útvar, který romanticky doplňují Novomlýnské nádrže.

A kdybychom se přece jen podívali do zahraničí?

Tam mě baví zejména Toskánsko a jeho profilové víno Chianti z odrůdy Sangiovese. Ta vína jsou pochopitelná a dobře pitelná a navíc jsou vždycky postavena dohromady s nějakou lokální gastronomií. Při degustaci dostanete klobásku, sýr, olivy, med – a vždycky to s vínem dokonale ladí.

Vy se právě sladění vína hodně věnujete. Jaká kombinace vás nejvíc překvapila?

Fíková zmrzlina s pancettou. Už to je spojení, které by vás asi nenapadlo. A k tomu sladké víno ze sušených hroznů, obdoba našeho slámového. Bylo to právě v tom Toskánsku – a fungovalo to famózně!

Teď na jaře je ten správný čas na růžová vína – a vy jste právě dokončili jejich hodnocení v rámci soutěže Jarovín…

Je to tak, přičemž v Jarovínu hodnotíme kromě domácích růžových i vína šumivá a perlivá. Z „růžáků“ se nám k hodnocení sešlo 162, bublinek 163 vzorků. Letošní úroveň byla opět velmi vysoká; jsem přesvědčen že třeba nejlepší růžová vína z ČR patří přinejmenším do evropské špičky. A osobně mám radost z toho, že se nám ty růžovky postupně „vysušují“, že tedy už neplatí, že co růžové víno, to sladký „tlamolep“. Letošními šampiony mezi růžovými víny je Pinot Noir klaret pozdní sběr 2020 ZNOVÍN ZNOJMO, v šumivých je to Sekt Ella Chardonnay, jakostní šumivé víno 2016, VINNÉ SKLEPY ZAPLETAL a mezi perlivými víny zvítězil Cabernet Moravia rosé frizzante z Révy Rakvice. S těmito tekutými poklady i s dalšími pozitivně hodnocenými víny teď budeme objíždět republiku a pořádat – pod názvem Dny v růžovém – pultové ochutnávky. Všechny potřebné informace najdou čtenáři na webu.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.