Sociální sítě
Nahoru

Porsche 718 Cayman GT4 ePerformance prozrazuje potenciál Mission R

Od studie na závodní trať. Porsche Mission R, představené loni na IAA, dostává reálný rozměr. Elektrický koncept sportovního vozu se ukazuje na okruhu v plném nasazení.

Automobilka Porsche začala testovat technologické komponenty koncepční studie Mission R s modelem 718 Cayman GT4 ePerformance. Koncept Porsche Mission R byl přitom představen na veletrhu IAA Mobility 2021 jako vize plně elektrického závodního vozu GT pro klientský motorsport budoucnosti.

Inovativní koncept elektrického pohonu modelu Mission R nyní demonstruje svůj potenciál na závodních okruzích, přičemž Porsche 718 Cayman GT4 ePerformance slouží jako testovací vozidlo. Stejně jako koncept Mission R používá i závodní vůz s pohonem všech kol podvozek osvědčeného modelu 718 Cayman GT4 Clubsport.

Celá technologie elektromotoru a baterií pochází z konceptu pro IAA, který v módu „kvalifikace“ produkuje maximální výkon 735 kW, tedy 1 000 koní a více. V simulovaném závodním nasazení je k dispozici výkon 450 kW (612 k) po dobu 30 minut – tedy celého trvání závodu Carrera Cupu. Pokud jde o časy na kolo a maximální rychlost, 718 Cayman GT4 ePerformance dosahuje stejných hodnot jako současná generace spalovacího Porsche 992 911 GT3 Cup.

S modelem Mission R jsme nastínili, jak si Porsche do budoucna představuje udržitelné zákaznické automobilové závody. Porsche 718 Cayman GT4 ePerformance nyní ukazuje, jak působivě tato vize funguje na závodním okruhu,“ říká Matthias Scholz, projektový manažer závodních vozů GT. „Jsme mimořádně nadšeni z pozitivní odezvy, protože pohár jedné značky s elektrickými vozy by byl důležitým doplňkem našeho stávajícího klientského závodního programu.“

V roce 2030 chce být automobilka Porsche uhlíkově neutrální v celém řetězci prodaných nových automobilů. Do té doby by měl být podíl všech nových automobilů Porsche s plně elektrickým pohonem přes 80 %.

Stejně jako u modelu Mission R tak i u Porsche 718 Cayman GT4 ePerformance je plně elektrické pohonné ústrojí založeno na synchronním elektromotoru s permanentním buzením, který je na přední i zadní nápravě. Společně mohou poskytnout systémový výkon až 800 kW (1 088 k) a pohon 4×4. Vzhledem k potenciálu nechybí ani přímé chlazení elektromotorů a baterií olejem, vyvinuté společností Porsche. „Integrace olejového chlazení výrazně ovlivnila koncepci vozidla,“ vysvětluje Björn Förster, projektový manažer GT4 ePerformance.

S odborníky v oblasti aerodynamiky a termodynamiky, stejně jako s vysokonapěťovými specialisty a experty na karoserii vytvořil vývojový tým pozoruhodnou architekturu. Ta poprvé využívá plný potenciál bateriových článků, protože nedochází ke snížení výkonu vlivem teploty. Díky tomu zůstává výkon v závodním režimu konstantní po dobu půl hodiny.“ Technologie 900 V umožňuje nabití baterií z 5 na 80 procent přibližně za 15 minut.

Pod taktovkou designéra Granta Larasona představil tým Porsche Style tvar modelu 718 Cayman GT4 ePerformance. Závodní vůz je o 14 centimetrů širší než 718 Cayman GT4 Clubsport. Asi 6 000 dílů bylo navrženo zcela nově. Karoserie je vyrobena mimo jiné z kompozitních materiálů z přírodních vláken, přičemž výroba samotná generuje mně emisí než produkce srovnatelných syntetických materiálů. Recyklovaná uhlíková vlákna se rovněž používají pro testovací účely. V porovnání s modelem 718 Cayman GT4 Clubsport poskytují rozšířené blatníky více prostoru pro širší 18“ závodní pneumatiky Michelin. Ty pracují také s vysokým podílem obnovitelných materiálů.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.