Sociální sítě
Nahoru

Sto let v láhvi: sběratelská edice Metaxa AEN Three Generations

House of Metaxa oznamuje uvedení výjimečného destilátu s názvem Metaxa AEN Three Generations. Vznikla díky tomu nejlepšímu, co nabízí řecký terroir, tradice a řemeslo značky. Představení limitované edice se uskutečnilo v pražském hotelu Hilton a osobně se jej ujal specialista na investiční alkohol Robert Vaněček. Tento sběratelský a investiční destilát osobně uvedl současný Metaxa master Constantinos Raptis.

Bohaté a hedvábné mahagonové dřevo umocněné výraznými tóny švestek a sušených fíků, ostružinového sirupu, růžového pepře a zázvoru. Taková je Metaxa AEN Three Generations. Tato unikátní edice ikonické řecké značky vychází z její historie a je vyvrcholením stovky let zkušeností a znalostí Metaxa masterů předávaných z generace na generaci.

Constantinos Raptis, v pořadí pátý Metaxa master, uvedl nápoj slovy: „Metaxa AEN Three Generations je svým jedinečným složením nejtypičtějším ztělesněním Řecka a výrazným představitelem jeho unikátního terroir. Uchovává v sobě tajemství země, z níž pochází, okouzluje smysly a láká na cestu za dobrodružstvím.“

Slavnostně uvedená edice je vyrobena z muškátového vína z ostrova Samos a vyzrálých vinných destilátů vznikajících po desetiletí. Čas vymezený na zrání hroznů či nápoje v sudech, čas, kdy mistři značky zdokonalují své řemeslo a učí se od svých předchůdců, je zde známkou nejvyššího luxusu. Toto je umění, které nelze uspěchat. Tradice je doslova v každé kapce. Proto také „AEN“ v názvu, které ve starořečtině znamená věčnost.

Metaxa AEN Three Generations je výsledkem dědictví, které mi předal můj dědeček a otec. Tento skutečně výjimečný vinný destilát je důkazem řemeslné dovednosti a tradice mé rodiny. Proto jsem se nyní rozhodl, že ji společně s House of Metaxa představím světu,“ říká Elias Metaxa, v pořadí čtvrtý Metaxa master, autor zmíněného vinného destilátu.

Destilát vytvořil Elias Metaxa v roce 1980 z výjimečných rodinných zásob, jež mu zanechal jeho otec Andreas, který je sám zdědil od svého otce Spyrose. Ty byly po desetiletí pečlivě chráněné a zrály nejprve ve sklepích palírny v Pireu, poté ve sklepích palírny v Kifisii a v rodinném sídle. Potom je Elias Metaxa svěřil do péče Constantinosu Raptisovi a výsledkem je vzácný destilát, který byl nyní představen světu ve své nejvyšší kvalitě.

Ochutnávka destilátu se dnes uskutečnila také v Praze. Její předprodej prvním privátním sběratelům započal však už v říjnu 2021. Celkem se vyrobilo tisíc karaf pro celý svět. V České republice je možné Metaxu AEN Three Generations ochutnat v hotelu Chateau Mcely a jako v jediném baru na světě lze porovnat všechny tři generace Metaxy AEN v restauraci Terasa U Zlaté studně. Všechny tři navíc nabídl k prodeji obchod BestDrink.cz, a to za 499 000 Kč.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.