Sociální sítě
Nahoru

Proč vyrazit na Kypr: Malý ostrov nabízí překvapivě pestrou dovolenou

Zdejší pláže se zlatým pískem, křišťálově čistým mořem a hrdě vlajícími modrými vlajkami vytvářejí dojem, že jste se ocitli v Řecku, ale místní kultura a historie, ale i zábava, která vás tu čeká, je možná ještě rozmanitější.

Přesně proto, a také díky tomu, že jej lemují průzračné vody Středozemního moře a překrásné útesy, se Kypr stává novým letním hitem.

Ovšem díky tomu, že je Kypr jedním z nejslunečnějších míst ve Středomoří, je jasné, že vás tu čeká dokonalý relax u moře prakticky v jakémkoli období, protože je tu v podstatě celoroční léto.

Teploty se v průměru pohybují kolem 25 stupňů, v létě vyšplhají nad 30. Pokud chcete Kypr procestovat, vyrazte sem ještě dřív, než začne opravdové léto. Právě teď tu všechno kvete, voní a zelená se a zejména ve vnitrozemí, které je rovněž plné překrásných míst, ještě není takové horko a výlety jsou příjemnější.

Zájem o Kypr letos mezi českými turisty roste. Láká je nejen odpočinek u průzračného moře, ale také nespočet výletních cílů. Letos v létě sem Češi nejčastěji vyrazí na osmidenní zájezd do čtyřhvězdičkového hotelu s all inclusive službami,“ říká mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. Podobnou dovolenou v letních termínech seženete na webu Invia.cz, kde je nabídka nejpestřejší, už zhruba za 11 tisíc korun.

Pro milovníky historie

Málo se ví, kolik kyperských památek se tu nachází, celý ostrov je jimi doslova posetý. Například město Pafos, jehož historické jádro je zapsáno na seznamu UNESCO, je podle mytologie rodištěm bohyně lásky Afrodité, a nachází se tu i její lázně. Projít si tu můžete Katakomby sedmi Makabejských, úctyhodně dochované mozaiky ze 2. až 5. století, úchvatné královské hrobky, které jsou nádherně zdobené, přestože tu nikdy žádný král pohřben nebyl. Nezapomenutelné jsou procházky přístavem, křivolakými uličkami i promenádou podél starověké pevnosti.

Druhé největší kyperské město Limassol z počátku 12. století je známé pro majestátní středověký hrad. Kousek od Limassolu se nachází světoznámé archeologické naleziště Kourion s Apollonovou svatyní a divadlem. V nedalekém Amathous byly nalezeny dvě největší vázy světa.

Nádherné jsou také horské kláštery, z nichž nejznámější je klášter Kykko ležící v nadmořské výšce 1 160 metrů. Zajímavý je také ženský klášter Agios Herakleidios ze 4. století obklopený pečlivě udržovanými květinovými zahradami. Významná archeologická naleziště Choirokoitia jsou k vidění také na cestě z Larnaky do Limassolu. Jedná se o pozůstatky starověkých sídlišť z 6. století před naším letopočtem, zapsaných na seznamu UNESCO, jejichž větší část stále ještě čeká na své znovuobjevení.

Lesy, skály, vinice

Třetí největší ostrov ve Středozemním moři však kromě toulek za historií nabízí více než 40 turistických stezek různých obtížností. Velmi oblíbený je poloostrov Akamas s rozeklanými skalami, hlubokými lesy, kaňony i vodní nádrží, kde se údajně setkala Afrodita s Adonisem. Možná potkáte některé z místních vzácných zvířat, jako jsou mořské želvy, supi, lišky, ježci či netopýři, ale dívejte se i po rostlinách – typický je kyperský tulipán, skalní růže nebo divoký brambořík,“ popisuje místní přírodu Andrea Řezníčková.

Jestliže byste rádi trochu náročnější výšlap, vydejte se do pohoří Troodos s vrcholky sahajícími do dvou tisíc metrů. Trasy tohoto národního parku vedou skrz vinice, mandloňové či třešňové sady, malebné vesničky s tradiční architekturou. Nachází se zde také devět kostelů a klášterů zapsaných na seznamu UNESCO. V zimě se tu dokonce lyžuje. Dalšími oblastmi oblíbenými pro túry přírodou jsou Cape Greco či Protaras. Často se na Kypr jezdí i za cyklistikou, půjčit si horské kolo tu není problém. Obecně všechny služby tu fungují velmi dobře, anglicky se všude bez problémů domluvíte.

Nejkrásnější pláže

K nejkrásnějším kyperským plážím patří Nissi, jen pár kilometrů od letoviska Ayia Napa. Jemný bílý písek tu omývá průzračně modré moře a úzký písečný pruh spojuje pláž s malým ostrůvkem v moři, což vytváří kouzelné panorama a jedinečnost místa. Jen tu v hlavní sezoně bývá dost lidí.

Klidnější je pláž Fig Tree Bay v Protaras, která patří k dvaceti nejkrásnějším v Evropě. Jméno získala podle nedalekých fíkovníků. Coral Bay je dokonale čistá pláž ve tvaru půlměsíce pokrytá jemným světlým pískem nedaleko skalnatých výběžků s mořskými jeskyněmi. Nachází se severně od města Paphos a je považována za nejkrásnější pláž na západním pobřeží Kypru,“ doporučuje Řezníčková.

Ráj golfistů i gurmánů

Kypr se v posledních letech stává díky příjemně mírnému klimatu oblíbenou zastávkou milovníků golfu a luxusní hřiště tu rostou jako houby po dešti. Mezi nejlepší patří elegantní Aphrodite Hills Golf Club, kde hrajete s nádherným výhledem na pobřeží a okolní hory. Leží na dvou náhorních plošinách oddělených hlubokou roklí, přes kterou se hraje sedmá jamka. Hřiště Minthis Hills Golf Club najdete uprostřed vinic v nadmořské výšce 550 metrů. Hráči mají k dispozici i bazén, golfovou akademii či stylovou restauraci.

Když už jsme u jídla, těšte se na speciální kyperskou kuchyni, v níž se mísí vliv Řecka i Turecka. Vyzkoušejte stylové taverny s nabídkou „meze“. Jedná se o servírovaní menších porcí pokrmů, kdy si každý může vybrat podle svého gusta. Začíná se většinou salátem s bílým pečivem, v rychlém sledu následují různé omáčky, tzatziki, olivy, sýry, grilovaná zelenina, masové karbanátky, ryby, mořské plody, klobásky, grilované kuřecí kousky, rýže, hranolky a na závěr vynikající sladké dezerty. Vše je výborně okořeněné čerstvými bylinkami a na stole nikdy nechybí citron. Tečkou za těmito hody bývá obvykle velmi silná káva. Hostina bývá většinou dlouhá a od stolu vás nikdo nevyhání.

Kypr bývá také označován za evropskou kolébku vína. Tradiční místní víno Commandaria zraje několik let v obřích dřevěných sudech a chutná trochu jako portské. Jedná se o historicky nejstarší doložené víno s původní recepturou, která se údajně datuje až do roku 800 před naším letopočtem. Vyrábí se z bílých i červených hroznů a je to rozhodně ideální suvenýr z Kypru.

Více z rubriky Travel

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.