Sociální sítě
Nahoru

Tradice potkává modernu. V jihotyrolské přirozenosti je dům uměním i součástí života

Moderní až futuristický design v kombinaci s archaickou tradicí. Nejen nádherné hory a vybraná gastronomie, ale i vytříbená architektura patří k erbovním znakům Jižního Tyrolska, nejsevernější provincie Itálie. Příkladů najdete spoustu. Vybrali jsme pro vás tři.

O úctě k hodnotám lidských stavení svědčí postřehy běžného pozorovatele při cestě napříč tímto regionem. Zanedbaný dům, nebo dokonce trosky či bouračku, tady prostě nevidíte. A když už, tak se okolo něco děje, a příště už po ní není ani památky. V povědomí nejen milců architektonických skvostů už jsou třeba AlpiNN restaurant s muzeem horské fotografie Lumen na Kronplatzu, horská muzea Reinholda Messnera, Oberholzhütte v Obereggenu, anebo třeba vysokohorská Edelrauthütte na jižní straně Alp. My vám však nabízíme úplně nejnovější klenoty, které jsou zároveň zcela přirozenou součástí zdejší krajiny i života.

Felderhof, farmářská architektura s došky a šindely

Stavení s historií, kde krajině stále dominuje tradice. Statek s těžkou šindelovou střechou, stodola s doškovou střechou a moderní podzemní obytný prostor. Tři domy, jedno sídlo: Felderhof ve Villandru ve výšce 1200 metrů s panoramatem Dolomit.

Tom Erlacher koupil farmu z 11. století v roce 2006. Deset let bydlel ve starých zdech dnešní Alpin Lodge bez topení a luxusu. Ostatně šedesát metrů čtverečních budovy příliš možností nenabízelo.

Vytvořte něco nového, aniž byste zničili harmonii památkově chráněného komplexu,“ vyzval slovenského architekta Pavola Mikolajčáka, sídlícího v Bolzanu. A loni otevřeli renovovanou část Felder Alpin.

Dříve se bydlelo pouze ve středním patře, dole žila prasata a nahoře ptáci. Nyní jsou obyvatelná všechna tři patra, s šarmem, pohodlím i wellness servisem. Nová budova je postavena ve strmém svahu, zvenku vidíte pouze široké okenní průčelí s prostornou terasou. Dům odlitý z pohledového betonu zaujme futuristickým charakterem. Interiéru dominuje velký obývací pokoj s nádhernou dřevěnou výbavou, interpretace panelových stěn Paarhofu. Ve spojovacím křídle se potkávají rustikální kamenné stěny s hladkými prvky. Tak se spojuje archaická síla a moderní elegance v jeden celek.

V Jižním Tyrolsku zbylo pouze pět farem s doškovými střechami. Každých třicet let potřebuje Tom Erlacher šest tun dlouhostébelného žita, aby ji zachoval. Musí tedy sbírat a sbírat, neboť už jen málokdo tento druh obilí pěstuje.

Frei Form, vyhlídkový apartmán

Freiform je kříženec penzionu a přírodní pozorovatelny o rozloze 65 m2. Stavba je jako socha v chůzi vnořená do místa stavby. Dává příležitost odejít a soustředit se výhradně na přírodu. Světlo a nálady počasí během dne a ročních období tady v Klausenu mění prostor a stávají se jeho designérem.

V měkkém světle, které se plíží skrz listy hrušní, cítíme vznešené teplo prvních slunečních paprsků. Tento okamžik je krásný jako jasné, svěží letní ráno,“ říkají Anita a Martin Gruberovi o svém apartmánu, inspirovaném dílem Oscara Niemayera. „Je to nekonečné lůžko uprostřed louky, obklopené stálou podívanou na přírodu, chráněné skleněnou skořepinou a organickou betonovou formou. Při pohledu na mraky nebo hvězdnou oblohu pocítíte jiný pocit času.

Co tady? Nabízí se snění na lehátku, na dosah ruky od stébel trávy, s dobrou knihou nebo oblíbenou hudbou ze zdejších Marshallů. Vysoce kvalitní materiály – pohledový beton, dubové dřevo a loden redukují vjemy na to podstatné.

Vnímání ducha doby, distancování se od vlastních myšlenek. Svoji pozici tu má koupelnová kultura a intimita. Voda a smyslnost. Purismus. Tmavý lak, měkké světlo, kování z ušlechtilého kovu, detaily z hnědé mosazi, přírodní kosmetika, speciálně navržené betonové umyvadlo a zrcadlo ve volném tvaru. Ve vzácném okamžiku, v pocitu povznesení: Tady a teď. Hodnotami jsou klid, jemnost, inspirace, svoboda a láska.

Anders, dům, který se zdá být v pohybu

Stavba leží naplocho jako horizont a dává své konstrukci volný průchod. Anders Mountain Suites, sedm apartmánů opět s rukopisem architekta Martina Grubera, se otvírá právě teď v červenci ve výšce 1850 v masivu Plose nad Brixenem s nádherným výhledem na Dolomity.

Radikální přestavbou bývalého hotelu Aurora se proměnilo 50 lůžek v designové útočiště, které na dvou podlažích nabízí nejen nejlepší pohledy na Dolomity, ale také působí jako kontrast k běžné hotelové architektuře. Osobnější, jednodušší, klidnější. Už příjezd je součástí projektu. Stoupáte po klikaté cestě, zpomalíte, sledujete změny vegetace. Barva světla se neustále mění v závislosti na denní době a počasí. Všude kolem hory.

Anders Mountain Suites kombinují ochranu a otevřenost, tvrdé a měkké zároveň. Střecha připomíná desku, která chrání před povětrnostními vlivy jako příliš velký baldachýn. Pevná konstrukce z cementu, šedá jako hory. Pod ní přírodní, kartáčované smrkové dřevo, které se organicky táhne mezi podlahou a stropem.

Interiér pak otevírá až sedm dvoupodlažních bytů. V prvním patře každého z nich se nachází vstupní prostor se šatní skříní, toaletou, sprchou, finskou saunou a postelí u panoramatického okna od podlahy až ke stropu. Takže se můžete ihned dívat na dramatickou horskou scenérii: Vzbuďte se!

Dřevěné schodiště pak vede do druhé, nižší úrovně s obývacím a kuchyňským koutem a vstupem na malou soukromou zahradu. Obývací pokoj pro hosty s restaurací a barem je otevřen všem. Se šikmými stěnami, o které se lze opřít, chutné snídaně a večeře na vyžádání. Uprostřed místnosti poskytuje teplo krb, zatímco stoly nabízejí výhled. Dokud nebudou návštěvníci v pokušení vyrazit znovu za dalším dobrodružstvím. Pěšky nebo přímo na lyžích. Měli byste se tu cítit svobodní jako samotný dům.

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.