Sociální sítě
Nahoru

Varenyky v Babiččině zahradě

Babiččina zahrada v Průhonicích u Prahy má tu zřejmě nejkrásnější zahradu u nás. Prachové cestičky vedou k dřevěným altánkům, které nabízí soukromí. A všude rostou květiny a bylinky. Zahrada plná emocí, kde má každý pocit jako by přijel k babičce na návštěvu.

Kromě stálého menu, kde nechybí svíčková nebo ¼ pečené kachny, je nově přes léto zařazené ukrajinské menu. První dny ukázaly, že varenyky vedou na plné čáře, pak následuje boršč a překvapivě hosty oslovil dezert syrnyky. Proč? Protože nikde jinde neochutnáte autentickou ukrajinskou kuchyni na vysoké úrovni, a navíc s příběhem.

Nečekal jsem, že ukrajinské tradiční pokrmy vzbudí u našich hostů takový zájem. Jsem samozřejmě rád a celý můj tým matek a dívek, které utekly před válkou také. Dávají do všech pokrmů kus sebe. Vzpomínku na svou zem, kterou tolik milují. Cítím hrdost a vděk,“ dodává majitel Yurij Kolesnik.

Varenyky jsou plněné těstovinové taštičky ve tvaru půlměsíce. Uvnitř se nachází brambory a zelí. Podávají se polité máslem, posypané cibulkou a přikládá se kysaná smetana. Tato varianta italských raviol je neuvěřitelně lehká a chutná. V Babiččině zahradě nechybí ani posypání čerstvými bylinkami.

Boršč není třeba představovat. Je to úžasná polévka vepřového základu, kam se přidává hlávkové zelí, cibule, mrkev, rajčata a brambory. Při samotné konzumaci se přikusují pampušky neboli bochánky potřené česnekem. V Babiččině zahradě tomu není jinak. Navíc se zakysanou smetanou pro zjemnění. Kromě dalších jídel zaznamenaly velký úspěch syrnyky. Tradiční ukrajinský dezert. Tvarohové lívance, které jsou nadýchané a neuvěřitelně jemné. Servírují se s čerstvým ovocem a smetanou. Kdo ochutná, vrátí se. Syrnyky jsou totiž neuvěřitelně lahodné.

Více z rubriky Gastro

  • Nejlepší čeká a moravská vína roku 2022 vyhlášena

    Odborná porota složená ze špičkových sommelierů, vinařů a enologů vyhlásila minulý týden v Praze výsledky vinařské soutěže Král vín v celkem...

    Marek Zelený28.7.2022
  • Dokonalé Pad Thai v Café Budha

    Nejznámější a nejslavnější thajské nudle, které lze ochutnat po celém světě, i když pokaždé chutnají trochu jinak. To je na nich...

    Marek Zelený27.7.2022
  • Giny Malfy vystihují pravou chuť Itálie

    Většina Italů si užívá výhled na moře s ginem a tonikem s přidáním plátku čerstvě utrženého citronu. Super-prémiové giny Malfy jsou...

    Marek Zelený27.7.2022
  • Francouzské léto v lahvi

    Tradiční postupy, prvotřídní kvalita jalovcových bobulí a co nejpřirozenější výrobní proces. V tom tkví kouzlo vůbec prvního francouzského ginu, který se...

    Marek Zelený26.7.2022
  • Osmdesátky v kurzu

    Podnik v centru Prahy Cafe 80’s je ikonickým místem, kde se schází milovníci 80. let. Kdo rád vzpomíná na plísňáče, žvýkačky...

    Jan Pešek26.7.2022
  • Pavlova z Lagarta

    Anna Pavlova byla baletkou, která vzbuzovala zájem, kamkoliv přišla. Nechodila, jen se nesla jako pírko, které se vznáší vzduchem elegantně a...

    Marek Zelený26.7.2022
  • Zkušený šéfkuchař Radek David posílil kuchařský tým Aramarku

    Velká změna se odehrála v českém kuchařském světě. Jeden z nejzkušenějších šéfkuchařů v republice mění po dlouhých dvaceti letech dres. Nemíří...

    Marek Zelený26.7.2022
  • Aby byl váš Gin & Tonic dokonalý po všech stránkách

    Světově populární drink Gin & Tonic, známý také jako „G&T“, je stálicí většiny barů a je velice snadné připravit si ho...

    Marek Zelený20.7.2022
  • Zlonínský Dvůr přes léto bistrem

    Zlonínský Dvůr se po pár měsících po otevření stal gastronomickou ikonou Středočeského kraje. Jen pár kilometrů za Prahou v malé vesnici...

    Marek Zelený20.7.2022
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.