Sociální sítě
Nahoru

Mezinárodní den Daiquiri: Připijte si koktejlovou legendou z rumu Diplomático Planas

Během roku se slaví spousta významných dnů, vedle těch pevně zakotvených jsou tu i takové, které leckoho překvapí. Významné dny si můžeme sami pro sebe rozdělit na ty méně či více kuriózní, ale třeba i na ty méně či více lahodné. Zmínkou o lahodnosti směřujeme k 19. červenci, na který připadá Mezinárodní den Daiquiri.

Zrod kubánského míchaného drinku se datuje k přelomu 19. a 20. století, kdy po skončení španělsko-americké války připadla Kuba pod správu USA a na ostrov začalo jezdit mnohem více Američanů. Daiquiri reprezentuje přirozené spojení lokálních kubánských ingrediencí – rumu, limetky a cukru – s tehdy „typicky“ americkými šejkrem a ledem, které patřívaly mezi luxusní zboží. Dnes už legendární drink byl pojmenovaný podle městečka Daiquiri, v jehož blízkosti byl americký důl, a za jeho recepturou stojí Jenning Cox, ředitel španělsko-americké železářské společnosti.

Existuje několik verzí toho, jak se příběh Daiquiri začal psát. Co je však jisté, je, že se tento míchaný drink stal v průběhu let a desetiletí ikonou a dlouhodobě zaujímá pozici celosvětově nejoblíbenějšího koktejlu na bázi rumu. A to zcela oprávněně, neboť jednoduchost tří jeho složek – rumu, cukru a limetky – v sobě skrývá osvěžení, které neomrzí.

V jednoduchosti je krása, volba jednotlivých ingrediencí může přesto vést k velice odlišnému výsledku. Jinou chuť Daiquiri dostaneme, pokud použijeme řepný, nebo třtinový cukr, cukr vyrobený z datlí, čiroku, nebo z javoru. Svou roli sehraje i výběr limetky. Zásadní ingrediencí, o jejíž volbě je třeba přemýšlet, je samozřejmě rum. Rum z jedné země bude zákonitě odlišný od rumu ze země druhé. Venezuelský rum Diplomático Planas má ovocnou, krémovou chuť a vůni plnou kávy a kokosu. Je lahvován při síle 47 %, což je dalším pozitivním atributem pro míchané drinky. Jde o blend až 6 let starých rumů, které jsou před stáčením do lahví filtrovány přes dřevěné uhlí. Tento proces stojí jeho za světlou barvou. Zmíněné charakteristiky, věk i barva rumu Diplomático Planas činí při jeho použití Daiquiri nezapomenutelným.

Daiquiri není však jen spojením „svaté trojice“ rum – limetka – cukr, představuje i kulturní element, který v minulosti učaroval mnoha známým osobnostem. Bylo nejoblíbenějším drinkem například prezidenta Johna F. Kennedyho. Pokud by ale Daiquiri mělo mít svého „ambasadora“, byl by jím zaručeně americký spisovatel Ernest Hemingway. Daiquiri miloval a jeho ideální podobu poeticky přirovnával ke zpěněné hladině moře, kterou brázdí loď rychlostí 30 uzlů. Poprvé ho ochutnal v baru Floridita, do kterého primárně přišel kvůli tomu, aby si odskočil na záchod, zatímco se procházel po rušné havanské ulici. Aby nevyvolal dojem, že přišel pouze na toaletu, objednal si koktejl, který před sebou měla většina přítomných hostů. Daiquiri mu okamžitě zachutnalo, ale prohlásil prý, že by jej preferoval bez cukru a s dvojitou dávkou rumu. Hemingway zvěčnil Daiquiri v románu Ostrovy uprostřed proudu, v němž hlavní postava malíř Thomas Hudson vzpomíná na ty skvělé ledové kombinace, které klouzaly do krku zvolna jako ledovec na čerstvě napadaném sněhu. Neopomněl ani zdůraznit, že v nich nebyl cítit téměř žádný alkohol. Tedy dokud jste jich nevypili alespoň 6 nebo 8.

Více z rubriky Gastro

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Prožijte Velikonoce v džungli města

    Pokud toužíte po nezapomenutelném zážitku o Velikonocích, nabízí se pro vás perfektní plán. Přijďte se připojit na speciální Velikonoční Jungle Brunch,...

    Marek Zelený22.3.2024
  • Hotel The Mozart Prague chystá velikonoční brunch

    Hotel The Mozart Prague připravil ideální příležitost, jak oslavit příchod jara s blízkými, a to speciální nedělní velikonoční brunch. Tento jedinečný...

    Jan Pešek20.3.2024
  • Světový den vody 2024

    Světový den vody každoročně připadá na 22. března a tento rok je hlavním mottem “Voda pro mír”. Světový den vody se...

    Marek Zelený19.3.2024
  • The Artisan servíruje jarní menu plné svěžesti

    Pražská restaurace The Artisan vítá příchod jara s novým velikonočním menu. Svěží chutě přináší vybrané speciality inspirované Velikonocemi jak v týdenní...

    Marek Zelený19.3.2024
  • Velikonoce s Baronem

    Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Barmani z Baru, který neexistuje přijíždí do Prahy

    V úterý 19. března se za smíchovský bar Back Doors postaví dvojice Rudolf Forman a Tomáš Křemenák z Baru, který neexistuje....

    Jan Pešek12.3.2024
  • V nově otevřeném Gabby’s baru se hraje

    Nově otevřený Gabby’s Irish Pub ve Vladislavově ulici se těší neuvěřitelnému zájmu. Od středy do neděle se zde přesně v 18hodin...

    Marek Zelený12.3.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.