Vinný bar Lot of Wine najdete v samém srdci Prahy, v uličce Týn. Jádro nabídky tvoří vína z organického vinařství Domaine de Bonaguil v jihozápadní Francii. Není náhoda, že právě tato vína jsou v Lot of Wine zastoupena nejvíce – majiteli vinic jsou Barbora a Daniel Donathovi, kteří jsou zároveň i spolumajiteli Lot of Wine. Letos své portfolio tichých vín obohatili o šumivou novinku Bulles de Bonaguil, o niž se pokoušeli několik let.
Šumivé víno se Barbora a Daniel Donathovi, majitelé vinice ve francouzské oblasti Bonaguil, snažili vytvořit delší dobu. Letos se konečně zadařilo a ve sklepích dozrál produkt, který splňoval jejich představy. Světlo světa tak tento rok spatřily první láhve Bulles de Bonaguil.
Víno je směsí odrůd Gamay a Chardonnay v poměru 1:1. Obě odrůdy se sklidily 25. srpna 2020, po zpracování zrálo víno 6 měsíců v sudu na kalech a následně ještě dalších 8 měsíců v láhvi. Výroba tedy probíhala tradiční (dříve tzv. šampaňskou) metodou (Méthode Traditionnelle). Víno není doslazované ani dosířené a je organické. Ostatně, Domaine de Bonaguil se může pyšnit certifikací organického vinařství.
Bulles de Bonaguil má velmi světlou barvu. Bublinky jsou jemné a pravidelné s hezkou perzistencí. Ve vůni se mísí maliny, lesní jahody a tóny anglických bonbonů a okvětních lístků růží. Chuť je plná, tělnatá. Zpočátku dominuje Gamay, ale Chardonnay záhy přebírá vládu s jemností a délkou, a zároveň s trochou hořkosti, která dotváří závěr.
„Bulles de Bonaguil je podle nás nejvíce atypické cuvée na světě. Řekli bychom, že jsme jediní, kdo vyrábí šumivé víno z odrůd Chardonnay a Gamay. Používáme Gamay místo Pinot Noir, které vínu dává skoro nerozeznatelnou chuť od šampaňského, přestože jsme v jihozápadní Francii místo Champagne,“ popisují manželé Donathovi.
Víno je možné ochutnat v podniku Lot of Wine po skleničce, případně si celou láhev zakoupit s sebou.