Sociální sítě
Nahoru

Zlonínský Dvůr přes léto bistrem

Zlonínský Dvůr se po pár měsících po otevření stal gastronomickou ikonou Středočeského kraje. Jen pár kilometrů za Prahou v malé vesnici se připravují fantastická jídla za příznivé ceny. „Jsme u Prahy, a ne v Praze. Nastavili jsme ceny tak, jak nám přijde adekvátní. Hosté nás upozorňují, že to není ani možné, co za tyto ceny předvádíme, ale nejsme fine dining v centru. Jsme vesnická hospoda s prvotřídní gastronomií,“ říká majitel a executive chef Kamil Opelka.

Přes léto se Zlonínský Dvůr mění na bistro. Každý týden jiná nabídka. Nechybí polévky, předkrmy, něco k pivu, signature jídla, saláty a dezerty. Mezi polévkami se objevuje oblíbené hovězí consomé.

Předkrmy jsou báječné všechny, lze například jmenovat hovězí tatarák, grilovanou salsicciu, slávky nebo sladké buchtičky. Je zřejmé, že restaurace na vesnici musí mít něco k pivu. Klasika je klasika, tedy domácí nakládaný hermelín a domácí utopenci nesmí chybět.

Pak už následují signature jídla, která jsou plná chutí s nápaditým moderním akcentem. Co třeba pomalu dušený hovězí karabáček na červeném víně s bramborovou kaší, na špeku restovanou zeleninou, nakládanou cibulkou a petrželí anebo hamburger doladěný k dokonalosti s rajčatovo-slaninovým džemem, rozteklým chedarem a slaninovou majonézou.

Jídla se mění každý týden a v průběhu léta se hosté mohou těšit na svíčkovou z daňka, rumpsteak s batátovými hranolky nebo třeba na plněné bramborové knedlíky uzenými žebry.

Salátům vévodí ceasar salát s grilovaným kuřecím prsem, římským salátem, ančovičkovým dresinkem a krutony z parmazánu. Dezert jen jeden a ikonický. Krupicová kaše s jahodami a meduňkovým cukrem je absolutní gastronomické nebe.

Konzistence nadýchaná a lehká, která ve spojení s čerstvými jahodami, dostává neuvěřitelný rozměr. „Někteří hosté se vyloženě vrací na naši kaši. Proto jsme ji s hrdostí zařadili do menu na stálo jako dezert. Věřte mi, že to je pecka,“ dodává Kamil Opelka.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.