Sociální sítě
Nahoru

Zlonínský Dvůr přes léto bistrem

Zlonínský Dvůr se po pár měsících po otevření stal gastronomickou ikonou Středočeského kraje. Jen pár kilometrů za Prahou v malé vesnici se připravují fantastická jídla za příznivé ceny. „Jsme u Prahy, a ne v Praze. Nastavili jsme ceny tak, jak nám přijde adekvátní. Hosté nás upozorňují, že to není ani možné, co za tyto ceny předvádíme, ale nejsme fine dining v centru. Jsme vesnická hospoda s prvotřídní gastronomií,“ říká majitel a executive chef Kamil Opelka.

Přes léto se Zlonínský Dvůr mění na bistro. Každý týden jiná nabídka. Nechybí polévky, předkrmy, něco k pivu, signature jídla, saláty a dezerty. Mezi polévkami se objevuje oblíbené hovězí consomé.

Předkrmy jsou báječné všechny, lze například jmenovat hovězí tatarák, grilovanou salsicciu, slávky nebo sladké buchtičky. Je zřejmé, že restaurace na vesnici musí mít něco k pivu. Klasika je klasika, tedy domácí nakládaný hermelín a domácí utopenci nesmí chybět.

Pak už následují signature jídla, která jsou plná chutí s nápaditým moderním akcentem. Co třeba pomalu dušený hovězí karabáček na červeném víně s bramborovou kaší, na špeku restovanou zeleninou, nakládanou cibulkou a petrželí anebo hamburger doladěný k dokonalosti s rajčatovo-slaninovým džemem, rozteklým chedarem a slaninovou majonézou.

Jídla se mění každý týden a v průběhu léta se hosté mohou těšit na svíčkovou z daňka, rumpsteak s batátovými hranolky nebo třeba na plněné bramborové knedlíky uzenými žebry.

Salátům vévodí ceasar salát s grilovaným kuřecím prsem, římským salátem, ančovičkovým dresinkem a krutony z parmazánu. Dezert jen jeden a ikonický. Krupicová kaše s jahodami a meduňkovým cukrem je absolutní gastronomické nebe.

Konzistence nadýchaná a lehká, která ve spojení s čerstvými jahodami, dostává neuvěřitelný rozměr. „Někteří hosté se vyloženě vrací na naši kaši. Proto jsme ji s hrdostí zařadili do menu na stálo jako dezert. Věřte mi, že to je pecka,“ dodává Kamil Opelka.

Více z rubriky Gastro

  • Fantastické mušle

    Mušle svatého Jakuba jsou skvostným mořským plodem. Jejich chuť je báječná a nabízí tvůrčí prostor při jejich přípravě. Tohoto úkolu se...

    Marek Zelený9.8.2022
  • Tapas na grilu?

    The Bistro v pražské Londýnské ulici je jedním z nejvíce kosmopolitních míst v celé České republice. Nikdo nebyl tady doma víc...

    Marek Zelený8.8.2022
  • Ledové drinky pro horké dny

    Léto je v plném proudu a francouzské pekařství PAUL pro své zákazníky připravilo skvělé ochlazení. Ledové kávy a lahodné limonády osvěží...

    Marek Zelený2.8.2022
  • Benjamin: fine dining ve Vršovicích slaví 4 roky

    Za projektem pojmenovaným podle prvorozeného syna stojí otec, vynikající kuchař, gastrovizionář, a majitel restaurace Café Buddha a restaurace PRU 58 v...

    Jan Pešek28.7.2022
  • Nejlepší čeká a moravská vína roku 2022 vyhlášena

    Odborná porota složená ze špičkových sommelierů, vinařů a enologů vyhlásila minulý týden v Praze výsledky vinařské soutěže Král vín v celkem...

    Marek Zelený28.7.2022
  • Dokonalé Pad Thai v Café Budha

    Nejznámější a nejslavnější thajské nudle, které lze ochutnat po celém světě, i když pokaždé chutnají trochu jinak. To je na nich...

    Marek Zelený27.7.2022
  • Giny Malfy vystihují pravou chuť Itálie

    Většina Italů si užívá výhled na moře s ginem a tonikem s přidáním plátku čerstvě utrženého citronu. Super-prémiové giny Malfy jsou...

    Marek Zelený27.7.2022
  • Francouzské léto v lahvi

    Tradiční postupy, prvotřídní kvalita jalovcových bobulí a co nejpřirozenější výrobní proces. V tom tkví kouzlo vůbec prvního francouzského ginu, který se...

    Marek Zelený26.7.2022
  • Osmdesátky v kurzu

    Podnik v centru Prahy Cafe 80’s je ikonickým místem, kde se schází milovníci 80. let. Kdo rád vzpomíná na plísňáče, žvýkačky...

    Jan Pešek26.7.2022
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.