Sociální sítě
Nahoru

Aby byl váš Gin & Tonic dokonalý po všech stránkách

Světově populární drink Gin & Tonic, známý také jako „G&T“, je stálicí většiny barů a je velice snadné připravit si ho i v domácích podmínkách. Na výsluní se hřeje už nepočítaně dlouho, je proto i perfektním drinkem do nadcházejících slunných dní a horkých večerů. V jednoduchosti je krása, míchá se v poměru jeden díl ginu na tři díly toniku. Říká se, že drink může být jen tak dobrý, jak dobré jsou jeho jednotlivé složky. A protože u G&T tvoří zásadní část tonik, vyplatí se jeho volbu rozhodně nepodcenit.

Kde se vzal Gin & Tonic?

První variace ginu s tonikem vznikla už v 19. století v Indii. A to díky britským vojákům, které sužovala malárie. Kůra z chinovníku byla tehdy jediným přírodním lékem, který fungoval jako antimalarikum. Rozvar z ní byl však samostatně nepitelný, začali ho proto míchat s ginem, cukrem a limetou. První Gin & Tonic byl rázem na světě! Postupem času vznikla řada variací a obměn tohoto populárního koktejlu, každý si tak dnes může najít svou oblíbenou verzi. Cesta za hledáním té pravé je protkána voňavými botanicals a příjemným osvěžením.

K oblíbenému ginu si vybírejte nejlepší toniky

Standardní recept na G&T je jednoduchý, proto je třeba věnovat pozornost oběma hlavním složkám. Začněme větší částí drinku, tedy toniky. Abyste si mohli zcela vychutnat veškeré chuťové nuance ginů, potřebujete kvalitní, prémiový tonik. Při výběru se vždy vyplatí držet se hesla „Když tři čtvrtiny vašeho drinku tvoří limonáda, používejte tu nejlepší.“

Značka Fever-Tree nabízí 100% přírodní toniky, které neobsahují žádná umělá barviva, sladidla ani konzervanty. Mimořádnou kvalitu této prémiové značky potvrzuje také cíl majitelů, Charlese Rollse a Tima Warrilowa, vyrábět toniky z těch nejkvalitnějších ingrediencí. Na výběru si dali pečlivě záležet. Rozhodli se vyrazit na patnáctiměsíční cestu po odlehlých částech světa s cílem najít ty nejlepší suroviny v nejrůznějších koutech země. Toniky Fever-Tree tak obsahují například chinin z Konga, mexické hořké pomeranče, sicilské citrony či citronový tymián z francouzské Provence. Produkty této britské značky jsou mezi prémiovými toniky světovou jedničkou na trhu. Dle hodnocení 50 nejlepších barů světa v žebříčku odborného časopisu Drinks International se Fever-Tree umístilo již 8. rokem jako nejprodávanější i nejvíc trendy značka v kategorii nealkoholických limonád. Od roku 2014 se tak drží na první příčce.

Najděte svůj gin

Většině se pod pojmem gin vybaví především jeho výrazná, nahořklá chuť a lákavá vůně. Jeho charakteristiky určují tzv. botanicals, což jsou rostliny včetně jejich veškerých částí, jako jsou kořeny, květy, ale i koření a citrusy. Jedinou povinnou složkou pro výrobu, kterou zároveň můžeme považovat za „srdce“ celého ginu, je jalovec. Bez něj by gin nebyl ginem. Je tedy patrné, že variant ginů bude hned celá řada a vybrat ten pravý bude oříšek, jehož rozlousknutí bude však velice příjemným poznáváním tohoto bylinkového světa.

Jak se vyznat v ginech?

Jejich základní dělení jsou kategorie gin, distilled gin a London gin. První typ – gin – označuje, že se gin vyrábí destilací naturálního lihu, ke kterému se poté přidají výše zmíněné rostlinné složky. Po skončení se dochucuje a ředí vodou. Druhá varianta – Distilled gin – se vyrábí redestilací, tedy druhým stupněm destilace, v destilační koloně určené pro gin společně s přírodními přídavky včetně jalovce. U tohoto stylu ginu není dána hranice objemu alkoholu po skončení destilace, lze ho ale stejně jako u ginu dochutit. Třetí typ – London gin – získává všechen svůj charakter výhradně z destilace předem macerovaných botanicals. Po vydestilování tohoto spiritu lze navíc přidat už jen určité procento cukru a vody, žádná jiná dochucovadla nejsou povolená.

Kromě výše uvedených typů, se ale můžete setkat s různými variantami ochucených ginů. Často se označují jako etnické, mezinárodní, moderní nebo pod pojmem New Western Dry giny. Odkazují tak na inovativní přístup. Důraz totiž nekladou tradičně na jalovec, nýbrž na zbývající botanicals ve směsi.

Gin a tonik si musí „notovat“

Než se pustíte do příprav drinku, myslete na to, aby si vámi zvolená dvojice ginu s tonikem rozuměla. K dispozici je hned několik variant ginů, a to jak suchých, tak i sladkých s nejrůznějším výběrem bylin. Stejně rozmanitý je i výběr toniků. Dávno neplatí, že byste se měli držet pouze tradičních neochucených toniků, velmi populární jsou ovocné varianty, ale i zázvorové mixery.

1) Britský gentleman

Patříte-li k příznivcům London dry ginů, jako je například Broker’s London Dry Gin, zvolte některý ze základních druhů toniku, jako je například Fever-Tree Indian Tonic, který skvěle podtrhne jeho hořkou chuť s výrazným aroma jalovce.

London dry giny si skvěle rozumí ale i se zázvorovými variantami mixerů, jako jsou Fever-Tree Ginger Ale nebo Fever-Tree Ginger Beer. Ideální budou například v kombinaci s moderní variantou klasického London Dry ginu – Bulldog, který skvěle doplní zástřik citrónové kůry, nebo s venezuelským ginem stejného typu – Canaïma.

2) Francouzské léto

Pakliže holdujete spíše lehčím drinkům, zvolte Fever-Tree Mediterranean Tonic Water, který obsahuje poloviční dávku chininu a krásně doplní bylinné či citrusové giny, jako je například francouzský řemeslný gin Citadelle Original. Máte-li v oblibě svěží a květinové giny jako je například francouzský gin Citadelle Jardin d’éte, sáhněte po bezinkovém toniku Fever-Tree Elderflower Tonic, který je ideální právě do letních měsíců.

Bezinková varianta toniku, která obsahuje stejný poměr chininu jako Indian Tonic, se skvěle hodí i k ginu Brockmans a ideálně v kombinaci s pomerančem, který ještě více podtrhne jeho výrazné tóny jalovce a koriandru.

3) Ještě růžovější

Při míchání růžové varianty můžete chuť koktejlu zdůraznit ovocným tonikem. Zkuste například růžový, rebarboro-malinový Fever-Tree Raspberry & Rhubarb Tonic, který společně s čerstvou limetou a mrazem sušeným ovocem vykouzlí z klasického drinku originální letní osvěžení. Doporučujeme například v kombinaci s Broker’s Pink Gin.

Okurka, nebo citrusy?

Důležitou součástí koktejlu jsou také citrusy, které vyváží chuť výsledného drinku. Klasická varianta ginu s tonikem vždy obsahuje limetu, ale chuť drinku můžete podtrhnout také pomerančem nebo citrónem. Setkali jste se už s tím, že namísto citrusů se v drinku objevila okurka? Není to nic neobvyklého. Okurka dodá drinku svěžest, zejména ginům typu London dry nebo variantám se zázvorovým mixerem Ginger Ale. Nehodí se však pro růžové giny.

Jak drink správně namíchat?

Pokud máte správně zvolený gin i tonik, je na čase drink správně umíchat. Základní variantou je poměr 1:3, tedy jeden díl ginu na tři díly toniku. Nezapomeňte ale sklenici naplnit ledem, a to až po okraj. Drink by vás měl především ochladit, a proto s ledem opravdu nešetřete. Volte vysokou rovnou sklenici, případně pak vinnou sklenici, která krásně uchová aroma, a navíc sklenici při držení za úzkou nožičku nezahříváte a led se rozpouští pomaleji. Celou ji naplňte ledem a přidejte gin, tonik, zástřik oblíbeným citrusem a na závěr lehce od spodu nahoru jednou promíchejte.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.