Sociální sítě
Nahoru

Biker Kristián Hynek v nové roli manažera

Po odjetí letošního ročníku enormně náročného etapového závodu maratonu horských kol Cape Epic nahlásil jeden z nejlepších českých cyklistů konec své profesionální kariéry. Cyklistice však zůstal věrný. Se svým týmem Canyon Northwave, který momentálně řídí, si vytyčil nemalé cíle. Navíc se mu zkraje roku podařilo podepsat kontrakt s hodinářskou značkou Alpina, kterou tak nově skvěle reprezentuje.

Jste manažerem týmu a máte vlastní cyklistický obchod se servisem. Zároveň jste dovozcem některých sportovních značek do České republiky, jak se vám daří skloubit všechny činnosti a která z nich vede?

No a k tomu mám rodinu! (smích) Tak popravdě si někdy říkám, že je toho opravdu hodně a částečně i to vedlo k rozhodnutí ohledně mého konce kariéry. Práce manažera a vlastníka týmu v jedné osobě se přidala v roce 2019 a tým celkově dospěl do fáze, kdy je už nutné, abych tomu věnoval více času. Se závoděním už se to nedá dále kombinovat.

Nebude vám závodění chybět?

Nelituji toho ani trochu, konec mé profesionální kariéry přijít stejně musel a já mám nyní skvělou možnost vést tým, který je momentálně bez přehánění jedním z nejlepších na světě v naší disciplíně. Za uplynulé čtyři sezóny jsme posbírali spousty úspěchů, tím nejvýznamnějším samozřejmě loňský titul Mistra světa Andrease Seewalda. Týmový úspěch však není jen o sportovních výsledcích, mimořádně důležití jsou pro nás všichni naši partneři a já jsem moc rád, že vztahy s našimi partnery jsou dlouhodobé a založené na vzájemné důvěře a v naprosté většině případů i přátelství.

A co obchod? Jak tomu se daří, když věnujete tolik energie týmu?

Cyklistický obchod jsem otevřel před devíti lety, a je to další věc, která mě velmi baví. Zastupujeme celou řadu mimořádných cyklistických značek a specializujeme se na stavby kol na zakázku a prémiový servis. Na našem showroomu mají zákazníci spousty kol a doplňků, které jen tak někde jinde neuvidí, navíc v prostředí, které také vybočuje ze zažitých představ o cyklistickém obchodě – architektem je má mimořádně šikovná žena.

Obchod, tým, má závodní kariéra – vše se to skvěle doplňuje. I když je toho často opravdu hodně, tak nelituji a s pokorou děkuji za to, že můžu dělat to, co mě baví a naplňuje. Své zkušenosti se nyní snažím předávat dál ať už v rámci týmu, tak právě i našim zákazníkům, když se s nimi setkám v obchodě.

Chystáte nějaké další projekty?

Mám jich v hlavě stále několik, ale opět narážíme na ten časový problém. Nyní dokončuji jednu velkou životní změnu, konec závodění, jakmile se zorientuji v novém nastavení, budu se snažit zase posunout dále.

Říká se, že cyklistika je nový golf – trendy sport úspěšných ve středních letech. Pociťujete zvýšený zájem v posledních letech z hlediska zakázkových staveb kol?

S tím souhlasím, cyklistika je skvělý sport a v mnoha případech spojuje lidi z různých odvětví a přináší i zajímavé obchodní možnosti. Zároveň je to sport natolik náročný, že vyžaduje některé specifické charakterové vlastnosti. Zájem o stavby kol roste, jen bohužel poslední dva roky jsou hodně poznamenány Covidovou pandemií, sehnat kola a komponenty nyní vyžaduje mnohem více úsilí než před rokem 2020.

Kdo jsou vaši zákazníci a jaké nejdražší kolo jste ve Future Cycling stavěli? Nebo nějakou jinou perličku ze zákulisí.

Našimi zákazníky jsou v podstatě všichni cyklisté, chodí k nám lidé všech příjmových kategorií. Ale z podstaty věci staveb kol na zakázku, jsou našimi klienty z velké části lidé z vyšších příjmových skupin. Zároveň lidé, kteří přijdou konkrétně za mnou a rádi se poradí ať už o konfiguraci kola nebo o tréninku, závodění či životosprávě. Lidé, kteří vyžadují osobní přístup a precizní a flexibilní servis. Ceny staveb na zakázku se pohybují od 70 00 Kč, ale stavíme kola i okolo 400 00 Kč.

Podařilo se vám podepsat kontrakt se ženevskou značkou Alpina. Jak hodinky vnímáte vy a členové týmu?

Logo hodinek Alpina jsme ihned integrovali do designu našich dresů a myslím, že je dost viditelné. Osobně vnímám hodinky jako opravdu krásný šperk, který je navíc schopný demonstrovat své zpracování a preciznost. Nejsem typ muže, který by si potrpěl na jiné „ozdoby“ v podobě prstenů nebo řetízků. Co se týče týmu, myslím, že to vnímají podobně. Všichni jsou nadšení a ve svém volném čase hodinky hrdě nosí.

Více z rubriky Sport

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.