Sociální sítě
Nahoru

Nejlepší čeká a moravská vína roku 2022 vyhlášena

Odborná porota složená ze špičkových sommelierů, vinařů a enologů vyhlásila minulý týden v Praze výsledky vinařské soutěže Král vín v celkem 15 kategoriích, a to z celkového počtu 1 400 vzorků. Z nich pak porota vybrala ještě absolutního šampiona a nejlepší kolekci vín od jednoho vinaře.

Král vín je největší vinařský projekt v ČR, který každoročně hodnotí a vyhlašuje nejlepší vína v patnácti kategoriích – a z nich pak ještě vybírá absolutního šampiona a nejlepší kolekci od jednoho vinaře.

Absolutním vítězem soutěže Král vín 2022 se tak stal Ryzlink Vlašský2021, výběr z hroznů, z vinařství Entrée.

Letos se tak do soutěže přihlásilo 172 vinařů, kteří do ní dodali celkem 1400 vzorků. Samotná soutěž ale není jedinou aktivitou projektu, který si dal za cíl jak propagaci kvalitních vín po celé ČR, tak i vzdělávání domácích milovníků vína. Proto je také součást celého projektu několikaměsíční roadshow, během níž organizátoři s cca 300 nejlepších vzorků v rámci tzv. Královských koštů a Turné Krále vín objíždějí celou republiku. Koncem roku pak také vychází knížka, která shrnuje výsledky celé soutěže i informace o všech zúčastněných vinařích a jejich vínech.

Cenu za nejlepší kolekci vín získal Vladimír Tetur z Velkých Bílovic

Absolutním vítězem soutěže Král vín 2022 se tak stal Ryzlink Vlašský2021, výběr z hroznů, z vinařství Entrée. Cenu za nejlepší kolekci vín pak získal Vladimír Tetur z Velkých Bílovic.

Letošní soutěž měla neobyčejně vysokou úroveň,“ tvrdí její ředitel, sommelier Branko Černý. „Rozdali jsme celkem 63 velkých zlatých medailí, což je historický rekord. Vítězové jednotlivých kategorií přitom od naší – velmi přísné – poroty dostávali mezi 90 a 93 body, přičemž oněch 90 je hranice pro zcela mimořádná vína. Zajímavým a potěšitelným trendem je i fakt, že se znovu dramaticky zvýšila úroveň tuzemských červených vín. A radost mám i z toho, že se nám v soutěži objevila i řada nováčků, z nichž někteří hned zaútočili na nejvyšší vavříny. S nejlépe ohodnocenými víny budeme od půlky srpna v rámci tzv. Královských koštů objíždět celou republiku, a tak se domácí milovníci vín mají na co těšit,“ uzavírá své hodnocení ředitel soutěže Branko Černý.

Úroveň soutěže byla hodně vysoká, a to i proto, že naše vína jsou dnes už o kousek lepší než třeba rakouská,“ tvrdí enolog soutěže a uznávaný degustátor Jaroslav Suský. „Je to tím, že čeští a moravští vinaři udělali, pokud jde o nové technologie a přístupy k pěstování i výrobě vína, za posledních 25 let takový pokrok, jako ti rakoušští za celé století. Vysoká a vyrovnaná kvalita zkoumaných vín také klade mimořádné nároky na jejich hodnotitele. Když jsme na úplném konci soutěže vybírali z patnácti vítězů kategorií absolutního šampiona, byl rozdíl mezi prvním a pátým vzorkem v pořadí jen 0,28 bodů – a to už o něčem vypovídá,“ uzavírá Suský.

Všichni zájemci o špičková česká a moravská vína si je od půlky srpna až do ledna příštího roku budou moci ochutnat na sérii řízených i pultových ochutnávek v rámci Královských koštů a Turné Krále vín.

Více z rubriky Gastro

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Prožijte Velikonoce v džungli města

    Pokud toužíte po nezapomenutelném zážitku o Velikonocích, nabízí se pro vás perfektní plán. Přijďte se připojit na speciální Velikonoční Jungle Brunch,...

    Marek Zelený22.3.2024
  • Hotel The Mozart Prague chystá velikonoční brunch

    Hotel The Mozart Prague připravil ideální příležitost, jak oslavit příchod jara s blízkými, a to speciální nedělní velikonoční brunch. Tento jedinečný...

    Jan Pešek20.3.2024
  • Světový den vody 2024

    Světový den vody každoročně připadá na 22. března a tento rok je hlavním mottem “Voda pro mír”. Světový den vody se...

    Marek Zelený19.3.2024
  • The Artisan servíruje jarní menu plné svěžesti

    Pražská restaurace The Artisan vítá příchod jara s novým velikonočním menu. Svěží chutě přináší vybrané speciality inspirované Velikonocemi jak v týdenní...

    Marek Zelený19.3.2024
  • Velikonoce s Baronem

    Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Barmani z Baru, který neexistuje přijíždí do Prahy

    V úterý 19. března se za smíchovský bar Back Doors postaví dvojice Rudolf Forman a Tomáš Křemenák z Baru, který neexistuje....

    Jan Pešek12.3.2024
  • V nově otevřeném Gabby’s baru se hraje

    Nově otevřený Gabby’s Irish Pub ve Vladislavově ulici se těší neuvěřitelnému zájmu. Od středy do neděle se zde přesně v 18hodin...

    Marek Zelený12.3.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.