Restaurace Triton dostala do vínku hned několik unikátů. Je umístěna v krápníkové jeskyni vybudované pod Václavským náměstí, může se pochlubit bohatou historií a také – a to nás zajímá nejvíce – inspirativní současností. Sází totiž na tzv. artovou gastronomii. Pokrmy překvapí nejen svou chutí, ale i vizuální podobou a zajímavým příběhem.
Kuchyni výjimečného podniku má od letošního jara na starosti mladý a talentovaný šéfkuchař Tomáš Kohút. Ten se při tvorbě nového menu inspiroval klasickými českými pokrmy, které přetavil do elegantní a ultra moderní podoby. Pojďme si pár z nich představit.
Mezi předkrmy jistě zaujme unikátní zavináč, který na rozdíl od svého hospodského předobrazu překvapí jemnou chutí candáta marinovaného v Prosecco octu i působivým doprovodem v podobě pyré z kešu ořechů, slaniny a rybího vývaru. Pestrou kombinaci chutí dotváří chips z rybí kůže, gel z červené papriky a omáčka z kysaného kefíru a kopru.
Druhým chodem je variace na smažený květák, který je přetvořen do tekuté verze, tedy do podoby květákového krému ochuceného jablečným octem. Ten šéfkuchař podává s medovou sušenkou a kachním pršutem. Jako hlavní chod překvapí velmi nápaditá i odvážná prezentace knedlo-vepřo zela, v němž křehký bůček na talíři doprovázejí bramborové knedlíky plněné lanýži, marinované zelí, pyré z červené řepy a omáčka z lanýžového másla.
A překvapení nechybí ani v kategorii dezertů, kde šéfkuchař se svým týmem připravil opět lehce kontroverzní vizi rozebraného štrúdlu, v němž sice nechybějí základní ingredience jako jsou jablka, vlašské ořechy či rozinky, ale jinak je všechno úplně jinak. A právě tato jinakost je vedle skvělé chuti a vizuální dokonalosti jedním ze základů artové gastronomie.
A připojujeme ještě pár slov od samotného šéfkuchaře Tomáše Kohúta, jenž své nové menu přirovnává k zážitku při seskoku Bungee jumping.
1. chod. Fáze, kdy vystupujete výtahem na vrchol místa, srdce vám buší, těšíte se, a jste plni očekávání.
2. chod. Stojíte na vrcholu, připevňují na vás bezpečnostní lano, dostáváte instrukce, a vy se už nemůžete dočkat, až skočíte.
3. chod. Skočili jste, letíte plnou rychlostí dolů, huba otevřená a na plné hrdlo křičíte, užíváte si tu pořádnou dávku adrenalinu.
4. chod. Vytáhli vás nahoru. Odepnuli z lana, a i když uběhlo už 10 minut od skoku, tak se stále usmíváte a říkáte si: „Ten zážitek za to stál!“