Sociální sítě
Nahoru

6 tipů, jak zateplit fasádu, abyste přežili zdražování cen energií

Účinné zateplení rodinného domu je dnes důležitější, než kdykoli předtím. Ceny za energie růstu a nejlevnější energie je ta, kterou nemineme. Zde je vám několik triků, které vám pomohou co nejvíce zajistit vaši fasádu i domácnost před úniky drahocenného tepla.

1. Neodkládejte nákup stavebních materiálů

Pokud jste plánovali začít se stavbou nebo rekonstrukcí domu letos, neváhejte a začněte. Nejen ceny za energie, ale také ceny stavebních materiálů rostou a může se zvyšovat rok co rok. Proto je rozumné zajistit si materiál co nejdříve. S růstem cen stoupá i hodnota nemovitostí, takže z dlouhodobé perspektivy za zvýší i hodnota vaší nemovitosti.

Při zateplení fasády můžete využít mimořádné nabídky řešení na fasádní systémy, která obsahují minerální tepelnou izolaci is potřebnými komponenty pro dokonale zateplení fasády.

2. Dbejte na tloušťku tepelné izolace

Podle výrobců izolací byla loni nejprodávanější tloušťka fasádní izolace 15 cm. Dnes už je to málo a zateplení tloušťkou pod 15 cm je nedostačující. Ekonomicky efektivní tloušťka izolace z pohledu investice a úspory by měla být alespoň 20 cm.

Správně zvolená fasádní tepelně izolační deska vám kromě úspory energie a tepelné pohody může přinést i další výhody. Například minerální fasádní deska skvěle tepelně izoluje a zároveň chrání před požárem, tlumí hluk a zajišťuje vysokou paropropustnost obvodové stěny.

3. Správný postup nanášení lepidla

Pro účinnost zateplení jsou důležité také detaily, které zamezují vzniku tepelných mostů. Jedním z nich je také nanášení lepidla. Neprofesionální stavbaři buď z nedostatku zkušeností nebo ve snaze šetřit na zákazníkovi zvyknou nanášet lepicí směs pouze na několik bodů, což je nepřípustné. Velkou chybou je i používání nesprávného lepidla, které není určeno pro zateplovací systémy. Na této položce určitě nešetřete.

4. Okna a dveře jsou důležité, ale také jejich okolí

Určitě je třeba připomínat i to, že kvalitní izolační okna a dveře vám ušetří velký podíl tepla v domácnosti. Z tohoto důvodu je třeba zvláštní pozornost věnovat i fasádě kolem nich. Zateplení musí sahat až úplně k rámu okna, jakákoli mezera znamená tepelný most, neboli studenou stěnu, odkud vám nejen uniká teplo, ale sráží se vlhkost a tvoří se plísně. Pro správné napojení zateplení s rámem otvorových konstrukcí doporučujeme místo tmelu použít dilatační profily. Zabráníte tak vzniku prasklin zateplení v okolí rámu oken.

5. Dbejte na vhodný výběr fasádní barvy

Designové řešení fasády nemusí být vždy také funkční. Třeba si uvědomit, že příliš tmavé fasádní barvy i přes svou atraktivitu mají tendenci přehřívat izolační systém, protože absorbují sluneční záření. Teplota v izolačním systému v letních měsících může dosáhnout až 70 °C. Tento fakt má vliv na barevnou stálost omítky a může mít za následek dilataci a praskání omítek.

Pokud trváte na tmavé fasádní barvě, je třeba si předem promyslet, jaké řešení použijete. Dobrou zprávou je, že i tmavé fasády jsou realizovatelné bez problémů, ale je třeba použít vhodné materiály a skladby.

6. Nezateplujte na poslední chvíli

V dnešní době se zvykne všechno dělat na poslední chvíli. I zateplení domu lidé nezřídka řeší na podzim. Problémem však může být nestabilní počasí, to znamená zvýšená vlhkost ve venkovním prostředí nebo příliš nízké teploty pro aplikaci lepicích malt.

Na zateplení fasády je třeba myslet dříve, nejlépe už v zimě, kdy máte čas vypočítat si spotřebu a cenu materiálu. Důležitý je také výběr vhodné stavební firmy, které můžete při zateplování důvěřovat. Fasáda je spolu se střechou významným prvkem, který chrání budovu před vlivy počasí. Upřednostněte proto správnou volbu systémového zateplení.

 

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.