Sociální sítě
Nahoru

Galerie Kroupa otevírá unikátní výstavu sklářů EXPOFlashback Dubai 2020

Abstraktní umění, malby, sochy ze skla. To všechno návštěvníky čeká na výstavě EXPOFlashback Dubai 2020. Galerie Kroupa svým návštěvníkům umožní zažít alespoň část slavného dubajského EXPO.

Představujeme Praze čtyři významné umělce, kteří svá díla představili na letos skončené světové výstavě EXPO Dubai 2020,” říká Miroslav Kroupa, zakladatel galerie. Součástí výstavy bude také světová premiéra videomappingu na skleněném díle Mola skláře Vlastimila Beránka. Mimořádnou prodejní výstavu lze navštívit  do 11. února 2023 v galerii Kroupa v centru Prahy na adrese Voršilská 139/5. Kromě děl Vlastimila Beránka jsou k vidění i exkluzivní výtvory, sochy a skulptury dalších umělců, mezi nimi Adéla Oliva, Jaroslav Prošek či Ela Smrček. Zakladatel sklářské firmy Crystal Caviar a spoluautor výstavy Marek Landa připomněl, proč jsou díla ze skla vzácná a neopakovatelná: „Výroba jediné skleněné plastiky trvá minimálně půl roku, ale častěji rok i více.“

Mola a její mikrokosmy – premiéra videomappingu na skle

V Galerii Kroupa Vlastimil Beránek představí své dílo Mola Mola, které doprovází videomapping. Jak to celé vzniklo? Celý proces začal napsáním generativních skriptů. Za pomoci generativního kódování tak vznikají animace, které pomáhají odhalit vnitřní i venkovní mikrokosmy. Jedny jsou ukryty přímo ve skle, druhé vznikají odrazem projekce na stěnách galerie Kroupa. Díky optickým vlastnostem skla dokáže Mola přesáhnout své materiálové hranice a naplno se propojit s okolím. Socha již není objektem v prostoru, nýbrž sama definuje a ovlivňuje prostor, ve kterém je umístěna. Autorem generativního videomappingu je uskupení Krystalizující Pixely, za kterým stojí umělec Václav Ondrouška a sklářský umělce a grafický designer Martin Jašontka.

Čtyři autoři, čtyři dubajské zkušenosti

Renomovaný sklář Vlastimil Beránek v Dubaji prezentoval svou Venuši z olovnatého křišťálu, která je největší leštěnou plastikou z odlévaného skla na světě. Beránek se zabývá tvořením rozměrných sklářských plastik z českého křišťálu, nechává se inspirovat dvěma rivaly, oceánem a ohněm. Je představitelem třetí generace sklářského rodu Beránků, kteří založili sklářskou huť ve Škrdlovicích.

Na výstavě se představí také Jaroslav Prošek, student Vlastimila Beránka, který se také podílel na tvorbě sochy Venuše. Ten umění ze skla propadl hned po dokončení školy. Při práci rád experimentuje s materiály, což ho proslavilo především v soudobém umění a designu v České republice.

Sklářskou dominanci „narušuje“ malířka Adéla Oliva. Její tvorba se dá zařadit do kontextu abstraktního umění. Její obrazy vynikají prolínáním barev, chaosem a řadou detailů. Zajímavostí je, že malířka uchovává své malířské metody v tajnosti. Na Expu v Dubaji představila známé souobrazí Efekt motýlích křídel.

Posledním vystaveným autorem je Ela Smrček, která se zaměřuje na tavené skleněné plastiky. Inspiruje se mořem, lesem a různými živly. V jejích sochách se odráží současná společnost. Za sebou má plno významných výstav po celém světě, včetně dubajského Expa.

Výstava tak je nabitá výjimečnými díly, a to už jen z důvodu, že sklo je v umění velmi zajímavým materiálem. Obecně je civilizací používáno bezmála 7000 let a je to jeden z nejtrvanlivějších materiálů na světě. Je pozoruhodné, jak s ním výše zmínění umělci pracují, a proto stojí za to na výstavu přijít a vidět tato díla na vlastní oči.

Více z rubriky Umění

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.