Sociální sítě
Nahoru

Hygge styl ukrývá cestu k pohodlnému a útulnému domovu

Pochází z Dánska, ale příznivce si získal po celém světě. A jeho stále rostoucí popularitě se vlastně nelze vůbec divit. Hygge styl je totiž, zjednodušeně řečeno, návodem na šťastný a spokojený život. Objevte jeho kouzlo i vy a proměňte svůj domov v idylické prostředí, kam se budete vracet s úsměvem na rtech.

Štěstí a pohoda jako životní styl

Ačkoliv vychází slovo „hygge“ ze staré norštiny, představuje hygge styl především součást dánské kultury. Přesná definice neexistuje, ale můžeme ho popsat jako pohodový přístup ke každodennímu životu, schopnost vychutnat si kouzlo okamžiku a užívat si nezapomenutelné chvíle v kruhu nejbližších.

Hygge tedy není pouze způsob, jak si zařídit domov, ale je životním stylem, který navozuje pocit bezpečí, pohodlí a sounáležitosti. Ukazuje cestu, jak si udržovat pozitivní náladu, umět se radovat z maličkostí a nestresovat se zbytečnosti. A právě zařízení interiéru v duchu hygge má tyto pocity podpořit.

Jak navrhnout interiér podle principů hygge

Hygge styl vnáší do domova opravdovou pohodu a vnitřní spokojenost. Obklopíme-li se totiž příjemným prostředím, ve kterém bude radostí trávit čas, budeme se i my sami cítit lépe.

Domov v duchu hygge je světlý, vzdušný a jednoduše až minimalisticky zařízený. Nábytek a ostatní prvky jsou převážně z kvalitních přírodních materiálů. Nechybí ani místo pro odpočinek a relaxaci, kdy je kladen důraz na maximální pohodlí. O to se stará mimo jiné kvalitní postel a sedací nábytek.

V interiéru dominují spíše neutrální barvy, které naši mysl zbytečně nepřetěžují a nepůsobí rušivým dojmem. Ke stylu hygge patří hlavně šedý, béžový, bílý a decentní hnědý barevný odstín. Také v případě nábytku převládá světlé dřevo.

Přívětivou atmosféru pomáhá dotvářet tlumené osvětlení. Součástí stylu jsou proto především svíčky, ale také designové lampy a krbová kamna, která prostor osvětlují hřejivým žlutým světlem a navozují pocit příjemného tepla.

Hygge podporuje pospolitost a chvíle strávené pohromadě s ostatními členy rodiny nebo přáteli. Dominantním prvkem domova proto není televize a moderní digitální technologie, které odvádí pozornost od přítomného okamžiku. Společný čas strávený třeba hraním deskových her ale může podbarvit puštěná hudba.

Doplňky, které podpoří příjemnou atmosféru

Přestože si hygge styl nepotrpí na hromadění věcí a v množství použitého vybavení se drží spíše zpátky, nevyhýbá se zcela doplňkům a dekoracím. Ty však v interiéru aplikuje promyšleně a s citem pro detail, kdy jsou jednotlivé kusy navzájem sladěné a vytváří harmonický celek.

Pocit tepla a útulnosti domovu propůjčí huňaté deky, do kterých je možné se zachumlat, stejně jako přehozy a polštáře. Podlahu mohou oživit kusové koberce s vysokým vlasem, oblíbenou součástí hyge stylu jsou také kožešiny na zem. Pravé kožešiny se v interiéru často objevují i jako přehozy přes křesla či na pohovku.

Hlavní roli mají dekorace z přírodních materiálů – dřeva, kamínků, proutí, pravé kůže a podobně. Zapovězeny nejsou ani pokojové květiny, pokud jsou použity s rozumnou mírou.

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.