Sociální sítě
Nahoru

Cyklistika ve všech ročních obdobích? Jaké jsou výhody?

Zdroj fotografie: Unsplash.com

V České republice jezdí na kole čím dál více lidí. Každý den na bicykl usedá okolo 1,5 milionu osob a není se čemu divit. Cyklistika s sebou totiž nese mnoho výhod a to ve všech ročních obdobích. Které to jsou?

Vzhledem k tomu, že ročně se u nás prodává asi 300 000 kol (oblíbená jsou především horská kola z bazaru a dětská bazarová kola), je možné usuzovat, že bicykl je nejen vyhledávaným dopravním prostředkem, ale že cyklistika je naším nejrozšířenějším i nejoblíbenějším sportem.

Proč jezdit na kole a to kdykoliv?

  • Jízda na kole je zdraví prospěšná:

Jízda na kole je velmi prospěšná činnost a to jak pro naše tělo, tak pro naši duši. Díky jízdě na kole zpevníme svalstvo, zlepšíme krevní oběh, posílíme dýchací soustavu a k tomu všemu ještě přijdeme na jiné myšlenky. Cyklistika nám tudíž může pomoci od stresu, kterého je okolo nás v poslední době opravdu mnoho.

  • Jízdou k lepším vztahům:

Jízda na kole nám může pomoci udržovat vztahy mezi ostatními. Jízda ve dvou, s rodinou i s přáteli může být stmelujícím zážitkem. Vyrazte na společnou jízdu alespoň jednou za měsíc, i to k udržování vztahů stačí.

  • Jízdou na kole k nekonečnému poznávání:

Díky aktivní cyklistice můžeme poznávat nová místa a to za každého ročního období a téměř jakéhokoliv počasí. Na kole nemusíte jezdit jen po silnici, skvělá je jízda v terénu, kam byste se autem pravděpodobně nedostali. Jako bonus pak není třeba řešit parkování.

  • Díky kolu nemusíte řešit parkování:

Parkovacích míst pro auta je dnes čím dál větší nedostatek. Zatímco místo pro auto můžete hledat až desítky minut, kolo zastavíte a připoutáte téměř kdekoliv. Nezapomeňte ho ale řádně zabezpečit před krádeží!

  • Kolo je levnější než automobil:

Pořizovací cena bicyklu je rozhodně nižší, než pořizovací cena nového automobilu. Kromě toho, při dnešních cenách pohonných hmot, je kolo v každém případě finančně výhodnější a rozhodně ekologičtější. Už máte to své?

Tip: Toužíte po novém kole, ale cena je na vás moc vysoká? Sežeňte​ si kolo z druhé ruky. Zvlášť pokud se chystáte pořídit bicykl svým dětem, vyplatí se koupit dětské kolo z bazaru. Děti bývají často nešetrné a mohou kolo poškrábat či dokonce brzy zničit.

Zdroj fotografie: Unsplash.com

Cyklistika na podzim a v zimě

Ano, během podzimních a zimních dnů je sice horší viditelnost, chlad a terén nemusí být zrovna ideální, ale i za těchto podmínek se jízdy na kole nemusíte bát. Tedy za předpokladu, že dodržíte několik následujících pravidel. Která to jsou?

  • Musíte být vidět

​​Zaměřte se na světla, která v blikacím režimu vydrží několik hodin a můžete je každý den jednoduše dobít. Nepodceňujte ani reflexní prvky, mohou vám zachránit život!

  • Vsaďte správné oblečení

Vždycky dbejte na správné, kvalitní a dobře vrstvené oblečení. Důležité je nezapomínat na žádnou část těla. Nikdy není špatného počasí na jízdu na kole, je jen špatně oblečený cyklista! Kvalita a funkčnost oblečení by pro vás měla být na prvním místě.

  • Plánujte trasu

Trasu před jízdou pořádně naplánujte! ​​Na podzim a v zimě vždy zvolte trasu, kterou znáte a nic vás na ní nemůže překvapit. V zimních měsících nejsou některé cesty udržovány a může na nich být náledí.

  • Před jízdou kolo vyčistěte

Čisté kolo je základ a můžete tak díky tomu předejít spoustě nežádoucích potíží. Při mytí je třeba zkontrolovat základní funkce kola, které je po jízdě během zimy vystaveno velkému opotřebení a to hlavně tehdy, pokud jezdí často na posypané silnici solí. Nezapomeňte ani rezervní duši. Díky ní píchlé kolo rychle opravíte a dopravíte se bezpečně domů.

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Sport

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.