Sociální sítě
Nahoru

Jak oživit vaše okna

Je ve vašem domě místnost, která působí trochu stísněně? Zde je pět způsobů, jak prosvětlit kterýkoli pokoj.

1. Zaměřte se na okna

Jediný způsob, jak přirozené světlo může pomoci rozjasnit váš pokoj, je přes okna, takže je logické dát jim co největší prostor. Na druhou stranu si pravděpodobně chcete ponechat nějaké soukromí a rádi byste to světlo ovládali. Co tedy můžete dělat?

Závěsy – závěsy jsou univerzálním řešením pro všechna okna. V létě zvolte lehké a vzdušné závěsy, které propouští světlo, ale nezabraňují cirkulaci vzduchu. V zimě zase vsaďte na těžší látky, které večer, po zatažení závěsů udrží teplotu uvnitř pokoje a nebude vám teplo unikat oknem. Navíc tmavší látky mají tendenci světlo spíše absorbovat, světlejší látky jej odráží do místnosti.

Rolety – Na rozdíl od některých jiných úprav oken mohou rolety propouštět velké množství světla a přitom chránit vaše soukromí. A pokud chcete co nejvíce světla, vytáhněte je a srolujte, aby nebránily slunečnímu záření.

2. Rozmístěte nábytek chytře

Je snadné umístit veškerý nábytek ke stěnám a ponechat veškerý prostor ve středu pokoje, ale to může hrát roli v tom, jak tmavý bude váš pokoj vypadat. Při umísťování většího nebo vyššího nábytku se snažte je umístit na stěnu kolmou k oknu, má tak nejmenší šanci blokovat světlo.

3. Vsaďte na světlou barvu

Možná víte, že tmavší odstíny světlo pohlcují, zatímco světlejší ho odrážejí. To platí i pro vaše interiéry. Světlejší barevné schéma uvnitř tmavé místnosti může způsobit, že bude vypadat mnohem jasnější. Takže sloupněte tmavší tapetu a přesuňte tmavý kožený nábytek do jiné místnosti. Vyplňte svůj prostor světlými neutrálními, pastelovými odstíny, které jej rozjasní.

4. Odrážejte veškeré světlo, které můžete

Světlejší barvy mohou odrážet část světla, ale přidáním reflexních povrchů do místnosti to uděláte ještě lépe. Umístěte dekorativní zrcadlo na stěnu naproti velkému oknu, abyste zdvojnásobili sluneční světlo. Můžete také použít poloreflexní povrchy, jako je konferenční stolek se skleněnou deskou nebo dekorativní vázy a podstavce lamp.

5. Použijte obvodová světla místo stropních světel

Jediné stropní světlo může ve vašem prostoru vytvořit stíny, zvýraznit nedostatek světla a místnost bude vypadat tmavší. Místo pouze jednoho stropního světla použijte více obvodových světel, jako jsou stojací lampy a další světelné zdroje, abyste vytvořili měkkou, rovnoměrnou úroveň světla ve vašem prostoru.

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.