Sociální sítě
Nahoru

Kouzlo diamantových mandal

Mandaly fascinují lidi od nepaměti a staly se součástí mnoha kultur. Setkáváme se s nimi v architektuře, na tkaninách, fungují jako prostředek k meditaci nebo psychoterapii. Jak si ale vytvořit vlastní mandalu? A co vám proces její tvorby přinese?

Zatímco před pár lety byste se u nás s mandalou setkali jen zřídka, dnes je zcela běžnou předlohou pro omalovánky. A proč? Mandala totiž nejen skvěle vypadá, ale také má silný terapeutický potenciál. Ovlivňuje vás při jejím malování, ale také dlouho po jejím dokončení. To, co vyzařuje, ovlivňuje její tvar, barvy i moment, v jakém ji vytváříte. Proto si dnes o mandalách řekneme více a poradíme vám, jak se díky diamantovému malování můžete stát autorem jedné z nich.

Co je mandala?

Slovo mandala má původ v sanskrtu a volně lze toto slovo přeložit jako kruh nebo ornament. Základem je kružnice, z jejíhož středu vychází geometrické útvary, které se v mandale symetricky opakují.

Ačkoliv může být mandala vnímána pouze jako krásný barevný obraz, prozrazuje také hodně o svém malíři. O to se nestarají pouze vybrané ornamenty a volba barev, ale také to, jak se při malování mandaly člověk cítí a jaké pocity v něm tato činnost vyvolává.

Kruh jako symbol

Jak jsme si řekli, základem mandaly je kružnice. Z jejího středu pak vychází symetrické ornamenty a různě se opakují. Proč je ale základem mandaly zrovna kružnice?

S motivem kruhu se setkáváme všude kolem nás. Je součástí přírody a jeho tvar v sobě nese komplexní symboliku. Tvar kruhu má slunce, pavučina nebo kmen stromu. Kruh se vytváří dokonce i na vodní hladině. A tam, kde kruh nevykouzlila příroda, vytvořili ho lidé sami. Stal se základnou pro mystický Stonehenge a další megalitické stavby. Ale proč?

  • Kruh symbolizuje nekonečný cyklus dne a noci, života a smrti
  • Slouží jako ochrana a uzavírá v sobě energii
  • Jedná se o dynamický symbol zajišťující nekonečný koloběh
  • Symboliku kruhu spatříme v prstenech nebo svatozáři
  • Kruh znamená jednotu, celistvost
  • Je symbolem rovnováhy

Kruh v sobě nese celou řadu poselství a je velmi často využívaným symbolem. I z toho důvodu se mandaly objevily napříč světem i kulturami.

Kde se můžeme s mandalou setkat?

Mnoho lidí má mandaly spojeny s východními náboženstvími a meditací. Toto prostředí je pro mandaly skutečně nejznámější, nicméně není jediné. Když se totiž na mandaly podíváme blíže, zjistíme, že mají své místo napříč celou historií i kontinenty. Kruhové nástěnné malby se objevily už během paleolitu a odrážely sluneční oblohu.

Později se mandaly začaly objevovat jako náboženské symboly a našly si své místo v mnoha kulturách. Setkat se s nimi proto můžeme nejen v Indii, ale také v Austrálii, jižní Americe nebo Evropě. Jsou tedy součástí nejen hinduismu, ale také křesťanství. Pokud se podíváme na románský sloh nebo výzdobu kostelů, na zdobné kruhové symboly narazíme i zde.

Od náboženství k terapii

Mandala se stala dokonce prostředkem k terapii. Švýcarský psychiatr Carl Gustav Jung věřil, že malování mandal má silný léčebný potenciál. Prostřednictvím jejich malování měli totiž jeho pacienti jedinečný prostor k docílení vnitřního smíření. Analýza těchto obrazů pak poskytovala skvělý prostředek k pochopení pacientů. Kromě toho na ně mělo malování mandal zklidňující účinek.

Jak si vymalovat mandalu

Jak již víme, mandaly jsou prostředkem meditace a setkávání s bohy. Kromě toho ale slouží také pro zklidnění psychiky a můžeme díky nim nahlédnout do svého nitra. Tak můžeme pochopit své pocity, uchopit je a dále s nimi pracovat. A toho nejlépe docílíme tak, že se do malování mandaly jednoduše pustíme.

Mandalu si můžete vytvořit sami. Pokud ale obdivujete nejrůznější ornamenty a sami si s podobnou zdobností neumíte poradit, pak je ideální začít vymalováváním již hotové předlohy. K tomu mohou posloužit klasické omalovánky nebo diamantové obrazy. To mandalám dodá ještě něco navíc.

Diamantový obraz

Mandala v sobě nese tajemnost, mystiku a mnoho zářivých barev. Pokud chcete tyto aspekty umocnit a nechat mandalu vyniknout, pak zkuste diamantové malování. Jeho prostřednictvím navíc získáte jedinečnou dekoraci do Vašeho interiéru. Mandala tak na vás bude moci působit každý den a místnosti propůjčovat jedinečnou atmosféru.

Diamantové malování spočívá v lepení drobných zářivých kamínků na vybranou barevnou předlohu. Díky tomu vám pod rukama začne vznikat jedinečné barevné dílo, které vás odmění klidem a dobrým pocitem, kdykoliv se na něj podíváte. Navíc již samotný proces tvorby vás zbaví napětí a stresu. Proto se stačí nechat oslovit nějakým z našich motivů a pustit se do zcela nového koníčku, který si zamilujete.

Oblíbené diamantové mandaly

Na e-shopu www.diamantove-malovani.cz jsme se po několika mandalách podívali a ty nejzajímavější vám tu představíme.

To, jaký motiv si do Vašeho interiéru vyberete, může ovlivnit několik faktorů. Především byste se ale měli řídit tím, jaká mandala vás osloví na první pohled. Pokud se vám mandaly líbí pro své tvary a velké množství barev, pak se vám jistě zalíbí i obraz Barevné mandaly. Najdete jich tam totiž hned několik a paleta použitých barev je skutečně široká. To bude diamantovému obrazu opravdu lichotit a jeho magický vzhled zaujme každého.

Pokud jste zastánci tradičního pojetí, můžete si pro diamantové malování zvolit klasickou mandalu na jednoduchém pozadí. Mandaly se liší nejen svými tvary, ale také barvami. Každá z nich má svou psychologii a vyzařuje něco jiného. Přesto je však chápání barev dost individuální a mandala by na vás měla působit příjemným a uklidňujícím dojmem. Na e-shopu najdete klasických mandal hned několik. Každý si zde zkrátka najde to, co hledá. Své diamantové favority si u tu najdou milovníci studených i teplých barev.

Mandala ale na sebe vždy nemusí brát pouze podobu kruhu. Zdobnost a ornamenty se mohou objevit také v jiných tvarech, kterými mohou být například kočka nebo kůň. Díky tomu můžete spojit svou lásku k mandalám i s nějakou další oblíbenou věcí, jako jsou třeba zvířata. Takový obraz pak vynikne nejen svou zářivou barevností, ale také nápaditým motivem.

Co vám malování mandal přinese

Malování mandal vám umožní porozumět sobě samotným. Postupný a klidný proces diamantového malování vás oprostí od stresu a vyfiltruje pouze důležité myšlenky. Budete sledovat pozvolný vznik mandaly a naučíte se lépe chápat sílu koncentrace a kreativity.

Pokud byste ale chtěli putovat ještě hlouběji, můžete si zkusit namalovat vlastní mandalu. Díky ní dáte volný průchod své fantazii, tvořivosti, a poté z ní můžete vyčíst celou řadu věcí. Navíc vás celý proces jejího vzniku uvede do velmi příjemného stavu a snadno tak dosáhnete vnitřního klidu. Ptáte se tedy jak na to? Máme pro vás jednoduchý návod!

Jak si namalovat vlastní mandalu

Způsobů a technik, jak vytvořit vlastní mandalu, je mnoho. Pokud ale začínáte, je dobré začít zlehka a naučit se pracovat se symetrií a postupným vrstvením zdobnosti.

Nachystejte si základní pomůcky

Zatímco pokročilí malíři se mohou pustit do intuitivního malování, začátečníci by si měli nachystat základní nákres. Ten bude tvořen kruhy a čarami. Přichystejte si proto tužku, gumu, kružítko a pravítko. Pokud kružítko nemáte, postačí vám i předměty s kruhovou základnou. To může být kelímek od jogurtu, rulička od toaletního papíru, vršek z PET lahve.

Začněte s kruhy

Pokud máte kružítko, namalujte si 4-5 různě velkých kružnic (všechny vychází ze stejného středového bodu). Bez kružítka si můžete pomoci právě obmalováním různých kruhových předmětů. Vždy ale dbejte na symetrii.

Rozdělte obrazec do segmentů

Jakmile máte 4-5 kružnic, rozdělte je svisle i vodorovně přímkami, které budou procházet středem, a to ideálně do 8 dílů. Tak si vytvoříte segmenty, které budete zdobit, aby obraz působil symetricky. Právě malé segmenty vám pomohou s udržením potřebné souměrnosti.

Natrénujte jednoduché zdobné tvary

Nyní můžete začít mandalu od středu vyplňovat. Nejdříve začněte jednoduchými prvky, kterými jsou oblouky, lomené oblouky, kapky nebo kroužky. Postupně je do kružnic vrstvěte a postupujte od středu ven. Při malování papír otáčejte, ať se vám obrazce snáze a přesněji malují.

Držte se kruhů a čar

Jednotlivé kružnice a jimi prostupující čáry slouží jako opora. Díky nim je totiž mandala rozdělena do malých souměrných úseků a jejich vyplňování je pak jednodušší. Jednotlivé body této „pavučiny“ vám pak poskytnou potřebnou oporu a slouží jako jakési výchozí body zdobení.

Propojte elementy

Jakmile máte hotovo, vyplňte prázdné prostory v mandale dalšími ornamenty. Pokud si nevíte rady, kolečka jsou velmi jednoduchá a pro mandaly naprosto běžná. Nakonec můžete i jednotlivé zdobné prvky dále rozdělit do menších segmentů a vyzdobit jakousi mozaikou.

Vybarvujte

Až dokončíte nákres tužkou, můžete začít vymalovávat. Pomocné kružnice a přímky lehce vygumujte, aby později neprosvítaly.

Pokud je na vás malování vlastní mandaly příliš složité nebo se vám nedaří podle Vašich představ, pak vyzkoušejte jednu z hotových diamantových mandal. Výsledek vás rozhodně uchvátí.

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky PR články

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.