Sociální sítě
Nahoru

O Velikonocích jsou klasická vajíčka levnější. Za bílá na zdobení si připlatíme

O Velikonocích jsou podle dat nákupního rádce Kupi.cz každoročně nejpromovanějším produktem vejce klasické velikosti M a jejich balení po deseti kusech. V tomto období jsou ve srovnání se zbytkem roku k dostání levněji, i o více jak dvě pětiny. V akčních letácích se častěji objevují také bílá vejce, která jsou vhodnější pro zdobení. Ta jsou výrazně dražší, a i když je koupíte v akci, ušetříte jen desetinu jejich původní ceny.

Průměrná běžná cena za klasické plato vajec o deseti kusech se pohybuje okolo 35,90 Kč. Když ho koupíte v akci, dáte za něj v průměru jen 20,40 Kč, a ušetříte tak hned 43 %,“ uvádí Petr Miklík, analytik retailových cen Kupi.cz. Balení třiceti kusů může být podle dat ještě výhodnější. Průměrná akční cena za klasická vejce střední velikosti byla podle Miklíka o loňských Velikonocích v zásadě stejná jako předloni a dá se očekávat, že tomu tak bude i letos. „Lehké zdražení ale v dlouhodobější perspektivě pozorujeme,“ doplňuje.

Vajíčka k Velikonocům neodmyslitelně patří. Co ale dělat s velkým množstvím vykoledovaných kousků, kterými se každoročně vrchovatě plní košíčky koledníků? Máme pro vás tip na moderní pojetí tradičních plněných vajec, která jsme tentokrát naplnili pikantní pastou z mascarpone a kari. Jde o skvělou inspiraci pro ty, kdo nechtějí jíst jen obyčejná vajíčka natvrdo a mají zájem si zpestřit velikonoční stolování nějakým opravdu nevšedně vypadajícím pokrmem. Nezapomeňte, že díky akcím dostupným na nákupnímu rádci Kupi.cz lze pořídit všechny další suroviny na tento trendy barevný recept výhodně.

Bílá vejce jsou v těchto dnech v letácích častěji než obvykle, zejména kvůli tradici zdobení vajíček. „Průměrná běžná cena za 10 kusů bílých vajec je 39,90 Kč, akční cena se pak pohybuje okolo 34,57 Kč. Uspořit se tak dá až 13 %. Ve srovnání s klasickými kousky tedy výrazně méně,“ říká Miklík. Řetězce stále nejvíc promují levná vejce z klecového kovu.

V poslední době v Česku pozorujeme výrazné rozšiřování sortimentu v oblasti zdravého životního stylu a vejce netvoří výjimku. V nabídce se tak v posledních letech objevily například fitness vejce se zvýšeným obsahem selenu, IQ vejce s vysokým obsahem jódu nebo BIO vejce. Vejce z klecových chovů ale zůstávají na českém trhu klasikou. „V roce 2012 došlo ke zvětšení prostoru klecí a do roku 2025 by mělo dojít k úplnému zrušení prodeje klecových chovů a vajec z nich,“ říká Miklík. Každý rok podle něj narůstá počet akčních nabídek v letácích právě na vejce z podestýlky. „Obecně ale můžeme bohužel konstatovat, že se v letácích stále více objevují vejce z klecového chovu než z podestýlek,“ uvádí Miklík.

Více z rubriky PR články

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.