Sociální sítě
Nahoru

Zlaté údolí Raurisertal

Údolí Rauris je rozlohou největší obec v Národním parku Vysoké Taury a najdete ho zhruba 80 km jižně od Salcburku. Před 100 lety se tady ještě těžilo zlato. Dnes je Raurisertal pokladem, který je pečlivě chráněn. Pět bočních údolí s nedotčenou přírodou je ideálním místem pro zimní dovolenou. Hosté se zde kromě lyžování rádi věnují zimní turistice, výletům na sněžnicích nebo sáňkování.

Bez front a přelidněných sjezdovek

Lyžaři a snowboardisté si v Raurisertalu dosyta vychutnávají překrásné výhledy, díky vysokohorské poloze (mezi 950 a 2200 metry) dostatek sněhu, pohodlné lanovky a rozmanité požitky v čisté přírodě, daleko od davů turistů. Přesto že je tato destinace vyhlášená svým perfektním servisem a podmínkami, nemusíte se obávat dlouhých a nepříjemných front u vleků a na sjezdovkách. Těch může Raurisertal nabídnout okolo 33 kilometrů. Nekonečné kilometry sjezdovek tady nejsou tím hlavním. To nejdůležitější je, že se jedná o opravdu příjemný a nepřelidněný rodinný lyžařský areál.

Hochalmbahnen pohodlně a spolehlivě dopraví návštěvníky až do 2000 metrů nadmořské výšky, kde čekají široké, přehledné svahy. 85 % sjezdovek je lehkých až středně těžkých, s dostatkem místa k pohybu, tedy ideálních i pro začátečníky nebo děti. Zbývajících 15 % „černých“ svahů už vyžaduje zkušenosti. Ve snowparku Nuggetpark, kam se dostanete 10místnou kabinovou lanovkou na Waldalm se dosyta vyřádí všichni příznivce snowboardingu.

Pestrá nabídka zimních sportů

V Raurisertalu se můžete věnovat nejrůznějším zimním sportům a aktivitám. Mimořádně působivé je závěr údolí Kolm-Saigurn na úpatí hory Hohe Sonnblick. Od hostince Alpengasthof Bodenhaus (1280 m n. m) vede trasa pro výlet na sněžnicích s převýšením 370 m a jednosměrná túra trvá zhruba 3 hodiny. Z Raurisu k Bodenhausu a zpět můžete dojet bezplatným turistický autobusem. Turisté se tady na sněžnicích mohou vydat do zasněžené přírody v doprovodu zkušených průvodců. Divoký, nedotčený Rauriský prales se staletými smrky a obrovskými borovicemi také stojí za to. Stejně jako zimní túra údolím Seidlwinkltal k hostinci Landgasthof Weixen, kde můžete ochutnat pivo ze zdejšího pivovaru. Nádherná místa najdete také v údolích Hüttwinkltal a Gaisbachtal.

Sáňkování v Raurisertalu

Sáňkařská dráha na Kreuzbodenu je dvakrát týdně osvětlená až do 20:30. Výchozí bod dvoukilometrové trasy je v nadmořské výšce 1300 metrů a dostanete se sem pohodlně lanovkou Rauriser Hochalmbahnen. Sáňkaře přepravují bezplatné skibusy mezi místy Rauris, Wörth, Hochalmbahn a Kreuzbodenbahn.

Na běžkách v Raurisertalu

Raurisertal je oblíbeným místem i pro běžkaře. Romantickou krajinu Vysokých Taur proplétá okolo 26 kilometrů skvěle upravených stop, ve výšce až 1280 metrů. Prosluněné tratě Sonnenloipen v zadním Hüttwinkltalu lákají běžkaře až do jara, stejně jako 30kilometrová síť zimních turistických tras s mnoha místy k odpočinku s nádherným výhledem. Autobusem se zdarma můžete dostat například na běžecké tratě z Buchebenu ve vyšších polohách hor nebo na bílé stopy v Seidlwinkltalu.

Skitouring a lezení v ledu

Skitouringové možnosti v údolí Rauris sahají od dvoutisícových vrcholů Kolmkarspitz (2 529 m) a Silberpfennig (2 600 m) až po třítisícové hory Hoher Sonnblick (3 106 m), Schareck (3 123 m) a Hocharn (3 254 m), pokud to počasí, sněhové a lavinové podmínky dovolí. Ve Skitouringovém centru Raurisertal vedle lyžařského areálu se mohou zájemci vydat bezplatně na dvě značené, volně přístupné hlavní trasy se čtyřmi variantami postupu. Převýšení je zde od 310 do 810 metrů. Sjezd následuje přes upravené sjezdovky rodinné lyžařské oblasti. V těchto případech jsou také jednotlivé sjezdovky v provozu v pátek od 17 do 22 hodin.

Na úpatí hory Hohe Sonnblick si přijdou na své také horolezci, kteří mají rádi lezení v ledu. Na výběr je tady ze 13 tras pro začátečníky i profesionály. Od „Idefixu“ přes Barbarafall až po 90 metrů vysoký Rojachergeist. Výzvou i pro začátečníky je také 13 metrů vysoká ledová věž nedaleko budovy Naturfreundehaus.

Více z rubriky Hory

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.