Sociální sítě
Nahoru

Obertauern a sjezdovka Gamsleiten 2

Obertauern najdete 90 km jižně od Salcburku, v nadmořské výšce zhruba 1740 metrů, přičemž lyžařská oblast se rozprostírá v 1630-2313 metry. Hostům je k dispozici 100 km sjezdovek, z toho 61 km lehkých (modré), 35 km středně obtížných (červené) a 4 km náročných (černých) tratí. Mimořádnou výzvou je jedna z nejprudších sjezdovek v Alpách, Gamsleiten 2.

Zasněžené středisko Obertauern

Legendární lyžařské středisko Obertauern je doslova obkroužené lanovkami. Proto se tady vždycky rychle dostanete z hotelu na sjezdovku. Veškeré ubytování tady najdete v samém srdci lyžařského areálu, což je velká výhoda. K tomu se přidává fantastická infrastruktura sjezdovek a vleků, takže jen připnete před hotelem lyže a rovnou vyrazíte za zábavou.

Díky své poloze ve vysokohorském průsmyku jde o jednu z nejzasněženějších lyžařských oblastí v Rakousku. Není tedy divu, že si v roce 1965 legendární kapela The Beatles vybrala Obertauern k natáčení scén na horách pro film HELP! Perfektní poloha uprostřed horského masivu, který obklopuje střed obce se svými 100 kilometry sjezdovek, dodává místu punc opravdové lyžařské metropole.

Známý lyžařský okruh Tauernrunde umožňuje obkroužit Obertauern jako po okraji sněhové misky, jak se věhlasnému středisku říká. Červený okruh je orientován po směru hodinových ručiček, zelený okruh proti směru. Propracovaný systém nabízí možnost zvolit jeden z několika nástupních bodů a dostat se pak znovu do výchozího místa.

Na oblíbeném Taurském okruhu Tauernrunde si mohou zalyžovat i děti a začínající lyžaři, zcela podle svých možností a kondice. Děti na takzvané Bobby-Runde provází maskot, sněžný zajíc. Na větší děti a teenagery je zaměřen zábavný okruh „My Track“, plný napětí a výzev. U obou míst se nachází i funpark, trať s měřením rychlosti a další atrakce.

Rozmanité a skvěle upravené sjezdovky, jak pro začátečníky, tak pro pokročilé, potěší každého milovníka lyžování nebo snowboardu. Díky rychlým a moderním vlekům se hned zase rychle dostanou zpět na vrchol a obdivují z výšky zasněžené vrcholky Alp, zářící ve slunečních paprscích.

Výzva jménem Gamsleiten 2

Sjezdovka Gamsleiten 2 je sen každého zkušeného lyžaře a snowboardisty. Lanovka je vyveze až do horní stanice ve výšce 2313 m n.m., tedy do nejvyššího bodu lyžařské oblasti Obertauern. Odsud se naskýtá impozantní výhled na Radstadtské Taury. A pak už hurá dolů po jedné z nejprudších sjezdovek v Alpách o délce 1,3 km. Překonává se zde převýšení 362 m.

„G2“ je jednou z nejstrmějších boulovatých sjezdovek v Evropě. Díky sklonu dosahujícímu až 100 % (45 stupňů spád) a zledovatělé vrchní části je také extrémně náročná. Gamsleiten 2 je symbolem Obertauern. Doporučuje se pouze těm nejzdatnějším lyžařům s dobrou technikou. První úsek trati je pokryt muldami, z dálky vypadá skoro jako svislá stěna. Pro fanoušky velkých výzev a adrenalinu je to ale něco mimořádného.

Vrcholy Obertauern, to nejsou jen zasněžené svahy a top moderní lanovky. Najdete tady i vrcholy kulinářské. Ty, které Vás přenesou do zcela jiných chuťových dimenzí. Vrcholné chuťové požitky můžete okusit v útulných horských chatách, kde bývají umocněny impozantním alpským panorama. Doporučujeme tak například návštěvu Gamsmilchbaru u horní stanice Zehnerkarbahn na sklenici takzvaného „kamzičího mléka“ nebo zastávku na nejstarší lyžařské chatě v Rakousku, kterou je stylová Achenrainhütte.

Více z rubriky Hory

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.