Sociální sítě
Nahoru

Na sluneční terase v Nassfeldu. Rakouské lyžování s italskou atmosférou.

Když už po krátkém nečase v nejslunečnějším resortu Rakouska slunce shodí mlhavou peřinu do údolí a rozsvítí náhorní planinu SonnenAlpe, srdce lyžaře hned poskočí a tvář se rozzáří. Ne, marketingové slogany, srovnávací testy ani osobní reference opravdu nelžou. Korutanský Nassfeld poskytuje nádhernou lyžovačku. A k ní i vybraná místa pobytu, hotely Falkensteiner. Carinzia, spíše aktivní dole v Tropölachu. A SonnenAlpe, více rodinný nahoře přímo v Nassfeldu.

Na členité terase mezi 1500 a 2200 metry (a s téměř deset kilometrů dlouhým, teď ještě neotevřeným, sjezdem až do údolí) najdete 110 km velice rozmanitých sjezdovek všeho druhu. Ani nejdelší, nejširší nebo nejprudší… Ale opravdu zábavné, hravé, pestré, dotýkající se skalních masivů, podpírajících nebe, ale i proudící a klikatící se svahy mezi návršími, lesíky i horskými apartmánky. „Nahoře se dotýkají Itálie, kam si můžete sjet na presíčko, prosecco nebo špagety, to je zážitek sám o sobě,“ doporučuje olympijský vítěz a mistr světa Franz Klammer, který pochází z nedalekého Bad Kleinkirchheimu. Radost v puse (a po těle) přinesou i korutanské speciality Schmankalan.

Fast ski a slow food

Nassfeld je největší ze 31 korutanských skiareálů, samozřejmě tu najdete i skvěle upravené běžecké okruhy nebo snow park. Poloha jižní části Alp za Taurenským tunelem mu zajišťuje ročně až o sto dní slunce víc než na severu… V nejrůznějších srovnávacích testech resortů patří dlouhodobě do rakouské top 10. „Snažíme se nabídnout co nejvíce doprovodných služeb na kopci, večer tu v barech tak živo není,“ usmívá se Lada Pranter z korutanské turistické centrály. Nejen díky blízkosti Itálie tu teď frčí styl „slow food“, fajnové regionální a zdravé kuchyně, mísící alpské i jadranské vlivy.

Letos zahájili provoz 7. prosince a obvykle vydrží nahoře až do dubna, i když už dole kvetou louky a můžete vyrazit na kole na výlet až do Villachu. Základní denní permice stojí 56,50 eur (děti 26,50, senioři 47,50, junioři 39,50). Pořídit můžete i vícedenní pro Nassfeld, Weissensee i s bruslařským okruhem na jezeře a celé východní Tyrolsko (jedenapůldenní od 103 eur/dospělý). Vybrat se dá z mnoha slev: Dvě děti do 10 let lyžují každou sobotu za 10 eur, třetí úplně zdarma. Ve vybraných termínech bydlí děti s rodiči v pokojích zdarma a dostanou i volný skipas.

„Stále investujeme do energeticky úsporných technologií,“ říká Christopher Puntigam z nassfeldské turistické centrály. „Máme tady 460 sněhových děl, které mají o dvacet procent nižší spotřebu energie a o třicet procent vyšší výkon. Díky tomu se hlavní sjezdovky zasněží za pět až šest dní. Ale hlavně veškerou energii máme z vlastních obnovitelných zdrojů,“ ukazuje. Na provozu areálu má navázanou práci 800 firem a přes tři tisíce lidí z regionu. Jezdí sem pravidelně třeba i Martin Dejdar s rodinou. „Už skoro dvacet let… klidně i třikrát za zimu. Dokonce jsme dole v údolí odehráli i turné s naším hokejovým Olympem,“ říkal teď herec a moderátor. Jeho syn Matěj měl, jak známo, našlápnuto do NHL.

Falkensteiner, dole spíš pro sportovce, nahoře víc pro rodiny

A teď naše dva prověřené tipy na bydlení. Falkensteiner Hotel & Spa Carinzia **** hnedle u dolní stanice Millenia nabízí osvědčenou kvalitu s rozlehlým 2400 m2Aquapura wellness centrem i půjčovnou sportovního materiálu Base camp. „Máme nové sjezdové lyže včetně dětských s přednostní rezervací pro naše klienty. Samozřejmě obstaráme servis. Nyní jsme pořídili i freeridové lyže a sněžnice. Chystáme průvodcované výpravy na okolní svahy,“ ukazuje Luka Zelko Fornazarić, mladý slovinský triatlonista, lyžař, lezec i běžec z údolí Tolminsoča. K dispozici má okolo tří stovek párů lyží, čtyři sta párů lyžařských bot a dvacet snowboardů.

Jeho kolegyně Ivana Skrbera, marketing koordinator hotelu, která právě přiběhla z lekce jógy přidává: „Daří se nám, máme skoro pořád plno. Fungují nám osvědčené postupy, třeba active lunch.“ To znamená zdravé jídlo, polopenze obsahuje i tzv. aktivní oběd až do čtyř hodin, což je přesně to, co chcete po návratu z lyží nebo túry. Polívka, celozrnné pečivo s pomazánkami, salátky, ovoce, zákusky… Chystá se i další rozšíření jako boulderová hala nebo bowlingová arena. Jezdí sem na tréninkové kempy fotbalisté bundesligového Hannoveru nebo na dovolenou basketbalisté Fenerbahce.

Naopak na horní stanici lanovky najdete Falkensteiner Hotel SonnenAlpe Nassfeld ****, který se zaměřuje víc na rodiny, objednat si můžete třeba hlídání nebo lyžařské kursy včetně materiálu. A z lyžárny vyjedete rovnou k sedačce. Tady dávají plnou penzi, Acquapura spa má rozlohu 1700 m2. Pořádají tu i koncerty nebo novoroční trh. V sousedství mají i soukromé apartmány.

Hotel Sonnenalpe

Cesta z Prahy (a Česka) vezme přes sedm hodin, můžete si ji ale osvěžit zkratkou přes Vimperk, Strážný a napojení na dálnici až v Salcburku. Vzhledem ke stavu silnic v (nejen) jižních Čechách a rychlostním limitům autostrád v Rakousku to pomaleji než přes Dolní Dvořiště a Linec nevyjde. Blíž to mají z Brna (a Moravy) přes Vídeň a Graz do pěti hodin. Ostatně i proto tu na svazích a v ápres-ski teď uslyšíte nejvíc moravský akcent a další jihoslovanské jazyky, potvrzující blízkost Slovinska a Chorvatska.

Více z rubriky Hory

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.