Ačkoli se rodinné vinařství bratří Foltýnů koncentruje převážně na bílá vína, podařilo se mu překvapit v kategorii, v níž všeobecně tuzemská vína povětšinou neexcelují. Červená vína Vinofol, konkrétně vína z odrůd Merlot a Cabernet Sauvignon, dokáží konkurovat mnohým velikánům z Francie. Bratři se dokonce uvedli cuvée ve formátu magnum, a to kupáží odrůd Merlot a Pinot Noir. Krásný to dárek ke 30. narozeninám, které si připomínali v loňském roce.
Své privátní vinařství v srdci Jižní Moravy založili bratři Pavel a Richard už před třiceti lety, letos si tak připomínají důležité výročí. Do dnešních dní, bez pomoci třetích stran a investorů, se jim podařilo krůček po krůčku vyrůst a etablovat se mezi nejlepšími vinaři současnosti. Své vinice mají rozprostřené napříč celým regionem. Poloha vinic a půdní podmínky jsou pro ně samozřejmě alfou a omegou, a tak bylo zřejmé, že nesmí chybět tratě na Pálavě, jež se řadí svým charakterem mezi ty nejlepší, a to nejenom České republice, ale vlastně i v celé Evropě.
Právě vinice v Pavlově vnímají bratři za rodinné zlato. Pěstují zde zejména Ryzlink Vlašský, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc a Pálavu. Jelikož v současné době produkují víno zhruba z 26 odrůd, nechybí viniční tratě ani v dalších prestižních vinařských obcích, ať už je to Mikulov anebo Novosedly. Na vinicích táhnoucích se až k hranicích s Rakouskem k obci Nový Přerov se pak pěstují odrůdy jako Ryzlik Rýnský, Tramín, Rulandské šedé, Hibernal, samozřejmě Veltlínské zelené. Právě zde se ale velmi daří zmiňovaným odrůdám Merlot a Cabernet Sauvignon.
„S Richardem jsme si řekli, že naše červená vína chceme posunout trochu jiným směrem a tomu jsme významně uzpůsobili práci ve vinici a ve sklepě, kdy úrodu redukujeme. Znamená to, že těsně před zaměknutím bobulí pracujeme stylem „co keř to lahev vína“. Významnou roli hraje samozřejmě také počasí, kde potřebujeme k ideální zralosti dlouhý a slunečný podzim bez mlh a dešťů,“ prozrazuje Pavel Foltýn vysvětlující začátek dlouhé cesty červených vín z vinařství Vinofol, jež od sběru až na stůl trvá zhruba tři až pět let.
„Tento Merlot 2017, pocházející z vinic v Novosedlech na vinici jménem U Božích Muk, dosáhl cukernatosti až 27°, čili výběr z bobulí. Po sklizni a vylisování byl uložen do nových z francouzského dubu vytvořených sudů o objemu 3000 l, a to na dobu 24 měsíců. Teprve po uplynutí této doby byl následně nalahvován a uložen v našich degustačních sklepích Veltlinium 1874 na celý rok k dosažení optimální lahvové zralosti,“ dodává Richard Foltýn se sklenkou tohoto Merlotu v ruce. Tento Merlot si letos pro svou oblibu získal následovníky v podobě skvostného vína Merlot Barrique 2019, který zrál v menších dubových sudech o objemu 225 l, stejně jako další přírůstek Cabernet Sauvignon 2019 Barrique.
Vinařství Vinofol hned začátkem prosince uvedlo speciální limitované edice kupáže Merlot a Pinot Noir 2019 ve velkých 1,5 litrových magnum lahvích. Toto Grand Cuvéé, které leží na lahvi již 24 měsíců, vznikne v omezené produkci 680 lahví, jež budou baleny ve speciální dřevěné etuji. Právem svou existencí rozšíří sérii Family Foltýn, kde mají všechna vína společné jmenovatele: velmi nazrálý a zdravý hrozen, vinici s redukovanou sklizní, uložení do dřevěných sudů a následně zrání na lahvi ve vlastních sklepích, kdy minimální doba zrání od sklizně činí tři roky.