Sociální sítě
Nahoru

Překvapení roku: červená vína Vinofol rodinného vinařství bratří Foltýnů

Ačkoli se rodinné vinařství bratří Foltýnů koncentruje převážně na bílá vína, podařilo se mu překvapit v kategorii, v níž všeobecně tuzemská vína povětšinou neexcelují. Červená vína Vinofol, konkrétně vína z odrůd Merlot a Cabernet Sauvignon, dokáží konkurovat mnohým velikánům z Francie. Bratři se dokonce uvedli cuvée ve formátu magnum, a to kupáží odrůd Merlot a Pinot Noir. Krásný to dárek ke 30. narozeninám, které si připomínali v loňském roce.

Bratři Pavel a Richard Foltýnovi stojící za značkou Vinofol a degustačními sklepy Veltlinium 1874

Své privátní vinařství v srdci Jižní Moravy založili bratři Pavel a Richard už před třiceti lety, letos si tak připomínají důležité výročí. Do dnešních dní, bez pomoci třetích stran a investorů, se jim podařilo krůček po krůčku vyrůst a etablovat se mezi nejlepšími vinaři současnosti. Své vinice mají rozprostřené napříč celým regionem. Poloha vinic a půdní podmínky jsou pro ně samozřejmě alfou a omegou, a tak bylo zřejmé, že nesmí chybět tratě na Pálavě, jež se řadí svým charakterem mezi ty nejlepší, a to nejenom České republice, ale vlastně i v celé Evropě.

Právě vinice v Pavlově vnímají bratři za rodinné zlato. Pěstují zde zejména Ryzlink Vlašský, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc a Pálavu. Jelikož v současné době produkují víno zhruba z 26 odrůd, nechybí viniční tratě ani v dalších prestižních vinařských obcích, ať už je to Mikulov anebo Novosedly. Na vinicích táhnoucích se až k hranicích s Rakouskem k obci Nový Přerov se pak pěstují odrůdy jako Ryzlik Rýnský, Tramín, Rulandské šedé, Hibernal, samozřejmě Veltlínské zelené. Právě zde se ale velmi daří zmiňovaným odrůdám Merlot a Cabernet Sauvignon.

Vinofol Merlot 2015

S Richardem jsme si řekli, že naše červená vína chceme posunout trochu jiným směrem a tomu jsme významně uzpůsobili práci ve vinici a ve sklepě, kdy úrodu redukujeme. Znamená to, že těsně před zaměknutím bobulí pracujeme stylem „co keř to lahev vína“. Významnou roli hraje samozřejmě také počasí, kde potřebujeme k ideální zralosti dlouhý a slunečný podzim bez mlh a dešťů,“ prozrazuje Pavel Foltýn vysvětlující začátek dlouhé cesty červených vín z vinařství Vinofol, jež od sběru až na stůl trvá zhruba tři až pět let.

Degustační sklepi Veltlinium 1874 v Horních Věstonicích

Tento Merlot 2017, pocházející z vinic v Novosedlech na vinici jménem U Božích Muk, dosáhl cukernatosti až 27°, čili výběr z bobulí. Po sklizni a vylisování byl uložen do nových z francouzského dubu vytvořených sudů o objemu 3000 l, a to na dobu 24 měsíců. Teprve po uplynutí této doby byl následně nalahvován a uložen v našich degustačních sklepích Veltlinium 1874 na celý rok k dosažení optimální lahvové zralosti,“ dodává Richard Foltýn se sklenkou tohoto Merlotu v ruce. Tento Merlot si letos pro svou oblibu získal následovníky v podobě skvostného vína Merlot Barrique 2019, který zrál v menších dubových sudech o objemu 225 l, stejně jako další přírůstek Cabernet Sauvignon 2019 Barrique.

Červená vína v dárkových kazetách

Vinařství Vinofol hned začátkem prosince uvedlo speciální limitované edice kupáže Merlot a Pinot Noir 2019 ve velkých 1,5 litrových magnum lahvích. Toto Grand Cuvéé, které leží na lahvi již 24 měsíců, vznikne v omezené produkci 680 lahví, jež budou baleny ve speciální dřevěné etuji. Právem svou existencí rozšíří sérii Family Foltýn, kde mají všechna vína společné jmenovatele: velmi nazrálý a zdravý hrozen, vinici s redukovanou sklizní, uložení do dřevěných sudů a následně zrání na lahvi ve vlastních sklepích, kdy minimální doba zrání od sklizně činí tři roky.

Více z rubriky Gastro

  • Jaro volá po návštěvě hlavního města

    Na jarní Praze je něco čarovného. Nejen, že se venku konečně otepluje, od dubna otevírají brány všechny památky, kvůli kterým stojí...

    Jan Pešek23.1.2023
  • Babičky specialita

    Vyhlášená restaurace na okraji Prahy Babiččina zahrada je ikonickým místem, kam se sjíždějí lidé z širokého okolí, aby si užili prvotřídní...

    Marek Zelený23.1.2023
  • Islandský rybí večer

    Večer ve znamení islandských chutí se uskuteční 31.1.2023 od 18:00 v restauraci PRU58. Hosté se mohou těšit na degustaci a informace...

    Marek Zelený19.1.2023
  • Limitovaná edice Absolut Spirit of Togetherness

    Absolut představuje novinku ze své každoroční limitované edice lahví. Sběratelský kousek Absolut Spirit of Togetherness se svým proplétaným vzhledem je oslavou...

    Jan Pešek17.1.2023
  • Nové tasting menu v restauraci La Veranda

    Restaurace La Veranda již dvacet let vítá hosty z celého světa. Česká klientela se opakovaně vrací a přiváží s sebou své...

    Marek Zelený17.1.2023
  • Valentýn v kubánském stylu

    La Bodeguita del Medio je restaurace, bar a klub, kde to žije. Kubánský styl je zřejmý na první pohled i ochutnání....

    Jan Pešek13.1.2023
  • Hody v Babiččině zahradě

    V restauraci Babiččina zahrada se něco začátkem února chystá. Kdo tuší zabijačku, tak má pravdu. Hody vypuknou 3.2.2023 a skončí 5.2.2023...

    Marek Zelený11.1.2023
  • Nová restaurace Talíř na Václavském náměstí

    Česká hotelová síť PYTLOUN HOTELS, která poskytuje služby již od roku 2003 a v současné době provozuje čtrnáct designových, tradičních i...

    Jan Pešek10.1.2023
  • Jižní Čechy mají svou vlastní kontušovku a letos ve sběratelské lahvi

    Spolek Jíme Jih propojuje nejen putování Švejka po jižních Čechách, ale také snaha pracovat s lokálními produkty. I tak vznikla tato...

    Marek Zelený10.1.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.