Sociální sítě
Nahoru

Překvapení roku: červená vína Vinofol rodinného vinařství bratří Foltýnů

Ačkoli se rodinné vinařství bratří Foltýnů koncentruje převážně na bílá vína, podařilo se mu překvapit v kategorii, v níž všeobecně tuzemská vína povětšinou neexcelují. Červená vína Vinofol, konkrétně vína z odrůd Merlot a Cabernet Sauvignon, dokáží konkurovat mnohým velikánům z Francie. Bratři se dokonce uvedli cuvée ve formátu magnum, a to kupáží odrůd Merlot a Pinot Noir. Krásný to dárek ke 30. narozeninám, které si připomínali v loňském roce.

Bratři Pavel a Richard Foltýnovi stojící za značkou Vinofol a degustačními sklepy Veltlinium 1874

Své privátní vinařství v srdci Jižní Moravy založili bratři Pavel a Richard už před třiceti lety, letos si tak připomínají důležité výročí. Do dnešních dní, bez pomoci třetích stran a investorů, se jim podařilo krůček po krůčku vyrůst a etablovat se mezi nejlepšími vinaři současnosti. Své vinice mají rozprostřené napříč celým regionem. Poloha vinic a půdní podmínky jsou pro ně samozřejmě alfou a omegou, a tak bylo zřejmé, že nesmí chybět tratě na Pálavě, jež se řadí svým charakterem mezi ty nejlepší, a to nejenom České republice, ale vlastně i v celé Evropě.

Právě vinice v Pavlově vnímají bratři za rodinné zlato. Pěstují zde zejména Ryzlink Vlašský, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc a Pálavu. Jelikož v současné době produkují víno zhruba z 26 odrůd, nechybí viniční tratě ani v dalších prestižních vinařských obcích, ať už je to Mikulov anebo Novosedly. Na vinicích táhnoucích se až k hranicích s Rakouskem k obci Nový Přerov se pak pěstují odrůdy jako Ryzlik Rýnský, Tramín, Rulandské šedé, Hibernal, samozřejmě Veltlínské zelené. Právě zde se ale velmi daří zmiňovaným odrůdám Merlot a Cabernet Sauvignon.

Vinofol Merlot 2015

S Richardem jsme si řekli, že naše červená vína chceme posunout trochu jiným směrem a tomu jsme významně uzpůsobili práci ve vinici a ve sklepě, kdy úrodu redukujeme. Znamená to, že těsně před zaměknutím bobulí pracujeme stylem „co keř to lahev vína“. Významnou roli hraje samozřejmě také počasí, kde potřebujeme k ideální zralosti dlouhý a slunečný podzim bez mlh a dešťů,“ prozrazuje Pavel Foltýn vysvětlující začátek dlouhé cesty červených vín z vinařství Vinofol, jež od sběru až na stůl trvá zhruba tři až pět let.

Degustační sklepi Veltlinium 1874 v Horních Věstonicích

Tento Merlot 2017, pocházející z vinic v Novosedlech na vinici jménem U Božích Muk, dosáhl cukernatosti až 27°, čili výběr z bobulí. Po sklizni a vylisování byl uložen do nových z francouzského dubu vytvořených sudů o objemu 3000 l, a to na dobu 24 měsíců. Teprve po uplynutí této doby byl následně nalahvován a uložen v našich degustačních sklepích Veltlinium 1874 na celý rok k dosažení optimální lahvové zralosti,“ dodává Richard Foltýn se sklenkou tohoto Merlotu v ruce. Tento Merlot si letos pro svou oblibu získal následovníky v podobě skvostného vína Merlot Barrique 2019, který zrál v menších dubových sudech o objemu 225 l, stejně jako další přírůstek Cabernet Sauvignon 2019 Barrique.

Červená vína v dárkových kazetách

Vinařství Vinofol hned začátkem prosince uvedlo speciální limitované edice kupáže Merlot a Pinot Noir 2019 ve velkých 1,5 litrových magnum lahvích. Toto Grand Cuvéé, které leží na lahvi již 24 měsíců, vznikne v omezené produkci 680 lahví, jež budou baleny ve speciální dřevěné etuji. Právem svou existencí rozšíří sérii Family Foltýn, kde mají všechna vína společné jmenovatele: velmi nazrálý a zdravý hrozen, vinici s redukovanou sklizní, uložení do dřevěných sudů a následně zrání na lahvi ve vlastních sklepích, kdy minimální doba zrání od sklizně činí tři roky.

Více z rubriky Gastro

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Prožijte Velikonoce v džungli města

    Pokud toužíte po nezapomenutelném zážitku o Velikonocích, nabízí se pro vás perfektní plán. Přijďte se připojit na speciální Velikonoční Jungle Brunch,...

    Marek Zelený22.3.2024
  • Hotel The Mozart Prague chystá velikonoční brunch

    Hotel The Mozart Prague připravil ideální příležitost, jak oslavit příchod jara s blízkými, a to speciální nedělní velikonoční brunch. Tento jedinečný...

    Jan Pešek20.3.2024
  • Světový den vody 2024

    Světový den vody každoročně připadá na 22. března a tento rok je hlavním mottem “Voda pro mír”. Světový den vody se...

    Marek Zelený19.3.2024
  • The Artisan servíruje jarní menu plné svěžesti

    Pražská restaurace The Artisan vítá příchod jara s novým velikonočním menu. Svěží chutě přináší vybrané speciality inspirované Velikonocemi jak v týdenní...

    Marek Zelený19.3.2024
  • Velikonoce s Baronem

    Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Barmani z Baru, který neexistuje přijíždí do Prahy

    V úterý 19. března se za smíchovský bar Back Doors postaví dvojice Rudolf Forman a Tomáš Křemenák z Baru, který neexistuje....

    Jan Pešek12.3.2024
  • V nově otevřeném Gabby’s baru se hraje

    Nově otevřený Gabby’s Irish Pub ve Vladislavově ulici se těší neuvěřitelnému zájmu. Od středy do neděle se zde přesně v 18hodin...

    Marek Zelený12.3.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.