Sociální sítě
Nahoru

Jižní Čechy mají svou vlastní kontušovku a letos ve sběratelské lahvi

Spolek Jíme Jih propojuje nejen putování Švejka po jižních Čechách, ale také snaha pracovat s lokálními produkty. I tak vznikla tato kontušovka. Zápara z hlubockého pivovaru, kmín z Drahonic a med na doslazení ze samotných Poněšic. Kdyby býval Švejk ochutnal tuto kontušovku, určitě by v jižních Čechách zůstal.

Oproti dvěma minulým edicím sběratelských lahví si spolek připravil digestiv namísto už tradičního ginu. Nápoj, který je k ochutnání ve všech čtyřech podnicích Jíme Jih a dalších pěti spřátelených místech v jižních Čechách.

„Kontušovka s 35 % alkoholu, zlatavou barvou a nasládlou chutí je skvělým digestivem na podporu trávení, a i právě proto se z kontušovky stal skvělý nápoj po jídle v našich podnicích,“ doplňuje spoluzakladatel spolu Jíme Jih Petr Jiskra. O přípravu kontušovky se postaral místní lihovar z jižních Čech a receptura se tvořila na základě ingrediencí, které jsou ze stejného kraje. Vznikl tak jedinečně lokální produkt s odkazy na Haškův román a staré česko-polské receptury.

Designového návrhu lahví pro část produkce se i tento rok ujal sklářský výtvarník, designér a malíř skla František Jungvirt, který vytvořil limitovanou sérii ručně foukaných lahví z českého křišťálu. „Pro letošní sérii lahví jsem se inspiroval příběhem spolku Jíme Jih a také samotné kontušovky,“ uvádí František Jungvirt.

Tento zlatavý nápoj je často spojován s postavou vojáka Švejka. Symbolická dýmka ručně zlacená 24karátovým zlatem a zlatý uzávěr Vinolok představují nejen odkaz silného příběhu dobrého vojáka Švejka, ale také české zlaté ručičky a mistrovský um zdejších řemeslníků. Vznikla tak originální sběratelská edice designových lahví, ve kterých se tradiční umění českého sklářství snoubí s esencí jihočeských bylin a řemeslným lihovarnickým umem. Obal na míru křišťálových lahví opět připravil Kartoons.

Jedinečná jihočeská kontušovka Jíme Jih je dostupná pouze v restauracích spolku Jíme Jih, showroomu Františka Jungvirta a jejich e-shopech. V limitované sběratelské edici ručně foukaných lahví od Františka Jungvirta je připraveno dohromady pouze 53 lahví, které jsou i ručně číslovány.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.