Sociální sítě
Nahoru

Nejlepší světové lyžařky zamíří nejdřív na Kronplatz, až potom do Špindlu

Královský kopec Kronplatz v Jižním Tyrolsku, nejoblíbenější destinace českých lyžařů v Itálii, jezdí na plnou kapacitu. Druhý lednový týden tu v horních pasážích dokonce napadlo 20 cm čerstvého sněhu, na další dny ukazuje předpověď přes noc více než dvacetistupňový mráz. Těšit se tedy můžete na 120 kilometrů sjezdovek, ski parky a 47 lanovek a vleků.

„Žádná úsporná omezení provozu ani vzhledem ke zvýšeným nákladům na energie neděláme ani neplánujeme. Prioritou je pro nás kvalita, za kterou sem lidi jezdí,“ říkal už před sezonou a potvrzuje to i nyní Diego Clara, media a PR manager Dolomiti Superski, největší evropské sítě lanovek a sjezdovek, do níž Kronplatz patří. A také si pochvaluje úspěšný rozjezd zimy, lyžuje se zde už od konce listopadu. Na italský svátek 8. prosince tu dokonce zaznamenali rekord všech dob, lyžovalo tady 103 000 lidí.

Veškerý servis na kopci, kterému se říká panettone podle oblíbeného italského vánočního koláče, i v jeho dosahu funguje perfektně. Loni se investovalo přes 65 milionů eur bez ohledu na komplikovanou situaci. Ceny skipasů stouply o necelých deset procent, využít můžete řadu akcí a také objednávku online, na níž ušetříte 5%. Špičkovou nabídku Kronplatzu ocenila i Mezinárodní lyžařská federace FIS.

Lednový program světového poháru alpských lyžařů se totiž mění. Ve Špindlerově Mlýně se pojedou dva slalomy žen (28. a 29. ledna), ten druhý tam přibyl namísto nedávno zrušeného v Záhřebu. „Je to reakce na horší podmínky napříč celou Evropu,“ uvedl předseda českého svazu lyžařů David Trávníček. Tradiční sjezd mužů na sjezdovce Kandahar v Garmisch-Partenkirchenu v Německu ve sejném termínu jako Špindl byl zrušen úplně.

Vzhledem ke sněhové nabídce se tak původně „český“ obří slalom přesouvá dopředu na Kronplatz, kde tedy nejlepší závodnice budou v akci k vidění dvakrát (24. a 25. ledna). Kvalita i šíře závodního pole bude jistě lepší tady. Slalom jezdí pouze specialistky, kdežto obří slalom má obsáhlejší možnou základnu. A taky ho experti považují za královskou disciplínu, která ukáže nejlepšího lyžaře – musí se nejen umět prosmýknout mezi brankami, ale také ukázat cit pro jízdu v delším oblouku.

Navíc na Kronplatzu na straně u St. Vigil byla letos vytyčena nová sjezdovka Sorega, kam by místní co nejdříve získali pořadatelství také přece jen atraktivnějšího světového poháru mužů. Co se takhle zařadit mezi testery čerstvé trati? Že byste ji prubli dřív než olympijský vítěz Odermatt nebo jho arcirival Kristoffersen? První dámy alpského lyžování Vlhová, Shiffrinová a spol. teď nejspíš absolvují cestu Kronplatz – Špindlerův Mlýn. Vy je můžete následovat…

Více z rubriky Hory

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.