Sociální sítě
Nahoru

Nejsou tu cizí lidé, jen přátelé, které jsme ještě nepotkali, říkají o svých hostech na Oberegger Almu na Kronplatzu

AlpiNN restaurant, Muzeum horské fotografie, zvon Concordia anebo Messnerovo Mountain Museum jsou poznávacími znaky jihotyrolského vrchu Kronplatzu. Ale atmosféru celé oblasti tvoří každodenní pohyb a švehol v méně nápadných tradičních staveních, jako třeba v salaši, kde najdete restauraci Oberegger Alm.

Patří akční dámě Sabine Steuerové, která ji s manželem a třemi dcerami provozuje už dvacet let, téměř polovinu svého života. Jejich památkově chráněný dům pochází ze 16. století, původně sloužil jako statek, později horská chata. V roce 2003 ho Steuerovi s velkým nasazením a důrazem na detail zrekonstruovali a rozšířili. A tak se stal oblíbenou křižovatkou setkání přátel, lyžařů i turistů.

„Základem úspěšného podnikání je vytrvalost, houževnatost, odhodlání, pečlivost a především láska k práci i vedení zaměstnanců. K tomu smysl pro vkus a cit pro přání hostů,“ odhaluje svoji filozofii na začátek našeho povídání. Ve svém konceptu rodinného podniku usilují o zachování starého a objevení nového, aniž by zapomněli na vlastní původ.

Sabina získala první zkušenosti v restauraci svých rodičů, dále je rozvíjela s velkou pílí a nasazením jako samouk. Vládne kuchyni, její muž obsluze. „Jako kuchařka mohu popustit uzdu své kreativitě a plnit přání našich hostů. Chci jim hlavně zprostředkovat pravé a nefalšované jihotyrolské zážitky z jídla. Kuchyň je srdcem naší chaty. Neustále pulzuje, když hledáme nové věci, nebo spíše ty starší, které bychom mohli znovu objevit,“ vypráví nadšeně.

Ve zdejším stylu se mísí středomořské vlivy, recepty starých horalů a nové nápady. V nabídce najdete domácí knedlíky, těstoviny a ravioly, domácí chléb i dezerty jako Kaiserschmarrn, nejoblíbenější pokrm paní domácí. V nejnabitější dny posílá kuchyně na stoly až 800 talířů s jídlem. „Díky zkušenostem a obětavosti se nám daří udržet kvalitu i v tomto čase,“ podtrhuje pyšně. Největší inspirací i odměnou jsou pak pro ni spokojené tváře hostů.

„Podáváme pouze to, co sami rádi jíme a o čem jsme přesvědčeni. Tedy čerstvé zemědělské produkty z regionu a vysoce kvalitní potraviny. Velká část hovězího masa pochází z naší farmy, další produkce včetně mléka, másla i čerstvé zeleniny z blízkého okolí. Naše neoplocené horské louky nám poskytují bylinky a květiny, lesy houby a lesní plody. Na talíř připravujeme s láskou domácí a sezonní speciality. Tím žijeme, v tom spočívá naše důvěryhodnost. O zbytek se postará náš zdvořilý a přátelský tým,“ dodává s úsměvem. V něm jsou dva kuchaři, dva pomocní kuchaři, myčka nádobí a podle ročního období pět až deset zaměstnanců „na place“. Jejich motto zní: „Nejsou tu žádní cizí lidé, jen přátelé, které jsme ještě nepotkali.“

Obávané zdražování posledních měsíců překonává zásluhou dobrého plánování a kalkulací. „Kvalita musí zůstat v popředí a netrpět nárůstem cen,“ říká přesvědčeně Sabina Steuerová. „Od ostatních podniků na Kronplatzu se snažíme odlišit konceptem, prostředím i osobním a kompetentním přístupem personálu.“ I za pět let se chce těšit z dobrého zdraví, společných chvil i práce na chatě s celou rodinou. „A dále do budoucna se budeme snažit zachovat to, čeho jsme s velkým srdcem i duší dosáhli, a doprovázet děti v našich stopách,“ loučí se a už zase pílí do své kuchyně.

Více z rubriky Hory

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.