Sociální sítě
Nahoru

Unikátní vejce ozdobily kapli Pražského hradu

Pozvaní VIP hosté si na konci ledna měli možnost prohlédnout exkluzivní prezentaci děl konceptuálního umělce, vizionáře a investora Ivana Mestrovice. V Kapli svatého Kříže na pražském hradě bylo vystaveno celkem dvanáct jeho unikátních vajíček, které svým počtem symbolizovaly počet apoštolů.

Mestrovic má také velmi úzký vztah k Praze i jejímu kulturnímu a uměleckému dědictví. „Už v rámci monarchie, jíž bylo Chorvatsko také součástí, byla Praha nahlížena jako mekka umění, technologie a vkusu. Po galeriích v Londýně, Monaku či Dubaji jsem se proto rozhodl rozšířit své působení také do Prahy,“ okomentoval své záměry Mestrovic. Svůj podíl na tom mělo také jeho přátelství s Tamarou Kotvalovou, zakladatelkou společnosti Carollinum, která nyní bude zprostředkovávat pro Mestrovice kontakt s českými klienty.

Radioaktivní vejce

A čím jsou Mestrovicovi plastiky pro sběratele a investory tak zajímavá. Všechny mají naprosto dokonalé zpracování a identický tvar, každé ale nese odlišný příběh i poselství, které je vetknuté hlavně do výběru výjimečného materiálu. Mezi šestadvaceti doposud vytvořenými najdeme například jedno ze speciální hliníkové pěny, která se používá pouze v letectví a kosmonautice. Stejný materiál najdete třeba v dopravních letadlech Boeing.

Vejce pak bylo ručně pozlaceno zlatým prachem. Je tu však také vejce z onyxu, jehož barevný odstín byl speciálně vybrán, aby byl identický s barvou očí afghánské dívky Šarbat Guly na slavné fotografii Stevea McCurryho z roku 1984. V sérii najdeme exempláře z 8 000 let starého dřeva, které se dochovalo v bahně na dně řeky, ale také i provokativnější kus odlitý z kusů dvojice tankových kanónů – jednoho Ruského a jednoho Ukrajinského. Zatím možná nejodvážnější je pak vejce obsahující olověnou schránku s radioaktivním materiálem, který pochází z Černobylu a Fukušimy. Samotné vejce je vytvořeno z betonu, jehož složení odpovídá černobylskému sarkofágu.

Jedinečný koncept

Na hodnotě těmto dílům přidává také fakt, že celá série bude nakonec čítat pouze 99 kusů, z nichž každý bude jedinečný unikát. Všechna interiérová vajíčka jsou 52 centimetrů vysoká a v závislosti na materiálu váží v řádu desítek kilogramů. Získání netradičních a vzácných materiálů včetně jejich zpracování do finální podoby pak zabere několik měsíců. Vajíčka vznikají v Mestrovicových studiích, nazývané ArtLaby, jež založil například ve Spojených arabských emirátech, Monaku či Budapešti.

Autor chce také vytvořit umělecký ekvivalent k NFT a kryptoměnám, který by ale jiným způsobem zaručoval minimální hodnotu uměleckého díla. Nyní pracuje na smlouvách s prestižními finančními institucemi a bankami na tom, aby u každého z certifikovaných vajec byla uznána minimální hodnota 150 000 eur. To v praxi znamená, že kterýkoliv vlastník certifikovaného díla jej může kdykoliv za tuto částku bance podstoupit. Z uměleckého díla se tím stává svým způsobem měna. Mestrovic také plánuje vytvořit pro VIP klienty společosti Carollinum vytvořit limitovanou edici menších vajíček.

Více z rubriky Umění

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.