Sociální sítě
Nahoru

Vasky draží sběratelské hodinky s motivy ševcovského řemesla

Vasky opět spojují dvě řemesla. U příležitosti jejich 7. narozenin vznikl unikátní kus sběratelských hodinek „Vasky“ Skeleton odvozených ze strojku značky Zenith z roku 1900. Existuje pouze jediný kus, který se značka Vasky rozhodla vydražit v charitativní aukci na největším českém online tržišti aukro.cz. Aukce bude probíhat deset dní a její výtěžek poputuje nadačnímu fondu Be Charity Barbary Nesvadbové, konkrétně na pomoc mladé sportovkyni Karolíně Anně Möckl Dvořáčkové, která po dopravní nehodě bojuje s nevratně poškozenou míchou.

Starožitné hodinky s detaily ševcovského řemesla

Náramkové hodinky Vasky, které lze v aukci zakoupit, představují precizní hodinářské řemeslo a lásku k ševcovině. Přesnost, kvalita a úcta k řemeslu jsou pro mistry hodináře hlavními hodnotami – stejně jako pro Vasky. Hodinky mají jedinečnou čelní stranu strojku z roku 1900 s detaily ševcovského řemesla. Je na nich možné najít minimálně dva páry bot a také nástroje, které používají ševcovští mistři při své každodenní práci. „Věříme, že ten, komu se hodinky podaří vydražit, bude i po letech stejně jako my okouzlen nádhernými detaily,” dodává Marek Dobrý, marketingový ředitel firmy Vasky.

V pozlaceném pouzdře tiká švýcarský hodinový strojek značky Zenith, který se poprvé rozběhl už v roce 1900. Z původních kapesních hodinek putoval na kompletní restauraci ke zkušenému hodinářskému mistrovi. Následně se strojek osázený 15 rubíny zabydlel v novém, ručně vyrobeném a pozlaceném pouzdře z oceli. To je po obou stranách opatřeno minerálními sklíčky. Nositel tak může přes průhledné dýnko nahlédnout do útrob mechanismu, který ani po neuvěřitelných 123 letech neztratil svou švýcarskou přesnost.

Decentní ručky s modřeným žíháním v plameni jsou původní a doplňují nově vyrobený redukovaný číselník. Kombinace původních ručiček a nového číselníku podtrhuje přirozené prolínání starého s novým. Výsledkem je originální sběratelský kousek existující v jediném provedení. Hodinky jsou na svou další cestu vybaveny novým řemínkem a dřevěnou krabičkou.

Kdo pro Vasky hodinky vyrobil?

Pavel Šmek, hodinář z Budyně nad Ohří, který si svůj vztah k hodinkám začal budovat už jako malý kluk. Často nahlížel přes rameno svému dědovi, který sice nebyl vyučený hodinář, ale přesto opravoval budíky a hodinky všem sousedům a známým. Ani Pavel se nevyučil hodinářem, stal se z něj letecký inženýr. Později ho to ale táhlo zpět k hodinařině. Praxe v leteckém průmyslu mu poskytla potřebné technologické znalosti, zručnost a odhodlanost zřejmě zdědil po svém dědovi. Začal kupovat rozbité hodinky, které rozebíral a následně opravoval. Později se pustil do oprav a renovací starožitných hodinek, dnes už několik let vyrábí své vlastní modely. „Vdechnout život hodinovému strojku, který se najednou rozkmitá a začne pohybovat hodinovými ručičkami, mě stále baví,“ říká Pavel Šmek.

Komu vydražení hodinek pomůže?

Karolína Anna Möckl Dvořáčková se narodila před 16 lety jako zdravé a aktivní dítě. Když jí byly pouhé tři roky, celé rodině trvale změnila život dopravní nehoda. Karolína skončila s nevratně poškozenou míchou a některými dalšími problémy včetně plné inkontinence. Nejen díky intenzivní fyzioterapii, ale také své báječné povaze se z dítěte upoutaného na lůžku proměnila v dívku, pro kterou není invalidní vozík překážkou. Od čtyř let aktivně lyžuje na monoski, jezdí na koni a na tricyklu, je také aktivní členkou SK Jedlička Liberec.

Spousta bariér ale samozřejmě v životě zůstala. Nemůže se vydat sama ven, protože i když je na svém vozíku velmi aktivní, do kopce ani přes obrubník se sama nedostane. V běžném prostředí je dnes tolik překážek, že bez asistence se jednoduše neobejde. Vedle toho potřebuje Karolína náročné rehabilitace.

„Z mnohaleté zkušenosti vím, že intenzivní neurorehabilitace nesmírně pomáhá. Naši dětští klienti tady bohužel nebudou mít své rodiče navždy a jednou pro ně bude obrovským rozdílem, zda se dokáží sami napít vody, nebo ne. V Be Charity rozdělujeme veškeré příspěvky do poslední koruny postiženým, takže celá částka z prodeje nádherného předmětu Karolínce velmi pomůže,“ říká Barbara Nesvadbová, zakladatelka nadačního fondu.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.