Sociální sítě
Nahoru

Výstava k nedožitým devadesátinám Vladimíra Suchánka

Vladimír Suchánek byl jedním z nejvýznamnějších českých výtvarných umělců druhé poloviny 20. a počátku 21. století, který svými barevnými litografiemi dosáhl uznání po celém světě. Výjimečný člověk mnoha talentů a schopností, akademický malíř, grafik a ilustrátor se do povědomí nejširšího publika dostal také jako tvůrce poštovních známek, či mistr grafického exlibris.

Vladimír Suchánek

Výstava nazvaná Vladimír Suchánek – Krásná neznámá, stejně jako nedávno uvedený dokumentární film, prezentuje stěžejní část jeho tvorby. Barevné litografie z let 1983 až 2019 přenášejí diváka do světa fantazie a iluze, světa ovládaného zvláštní nostalgií, ve kterém si umělec pohrává s metaforou a symbolem. Typickým námětem jeho obrazů je ženská figura, chápaná jako symbol bytosti zranitelné a křehké, současně však i silné a plné emocí. Tyto elegantní a tajuplné postavy se zpravidla pohybují kdesi na hraně snu a skutečnosti. Pocit vytržení z prostoru a času podtrhují záměrně použité atributy – masky, vějíře, škrabošky nebo ulity, stáčející se do nekonečných fantastických spirál.

Půlnoční ulita

Kromě barevných litografií je zde poprvé vystaveno i devět neznámých akrylových obrazů z 90. let minulého století.

Vladimír Suchánek byl především grafik, grafiku ale nikdy nechápal jako to, co se dnes v době počítačů za grafiku považuje. Pro něj to bylo staré řemeslo, které pomocí různých technik sloužilo k zpřístupnění uměleckých děl širšímu publiku. Základem bylo umět kreslit a zvládnout techniku. Jeho doménou byla barevná litografie. Náročný tisk z těžké kamenné desky, který Suchánek obohatil o nové a dosud nevídané výrazové možnosti mu přinesl neoficiální titul „kníže české litografie“. Jen pro zajímavost – všechny slavné Muchovy plakáty vznikly stejnou technikou.

Setkání

Vladimír Suchánek byl členem Evropské akademie věd a umění se sídlem v Salcburku, tvůrce exlibris a poštovních známek, čestný člen Spolku sběratelů a přátel exlibris, člen Palety Vlasti, čestný občan Nového Města na Metují, čestný občan Mariánských Lázní. V roce 2006 mu bylo uděleno státní vyznamenání Medaile za zásluhy v oblasti umění. Za svůj život uspořádal 174 samostatných výstav v České republice i v zahraničí. Za svou grafickou tvorbu získal celkem 29 významných cen.

Říká se, že litografický kámen má duši, proto se mu celý život učím porozumět. Když se v kresbě na jeho ozrněné ploše setká sen s obrazem vnějšího světa, pak se s vášní a zároveň s pokorou vydávám na cestu, na jejímž konci se zrodí nový grafický list, “ kdysi řekl Vladimír Suchánek.

VLADIMÍR SUCHÁNEK | KRÁSNÁ NEZNÁMÁ

GALERIE 1, ŠTĚPÁNSKÁ 47, PRAHA 1

1. – 25. března 2023

Otevřeno úterý až pátek 10 – 12 / 13 – 18, sobota 10 – 14

Vstup volný

Vernisáž v úterý 28. února 2023 v 18 hodin

Výstava se koná pod záštitou Mgr. Terezie Radoměřské, starostky Městské části Praha 1

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.