Sociální sítě
Nahoru

Ručně vyráběný karlovarský procelán ze Studia Malíská

Zatímco sváteční servis po babičce většinu roku odpočívá v bezpečí skleněné vitríny, porcelán Lenky Sárové Malíské je určen ke každodennímu používání. Bez obav jej můžete dát do mikrovlnky a umýt v myčce.

Váza Astre zlatá, tvrdý karlovarský porcelán, 29 cm/1000 g, cena 11 000 Kč. Při otočení o 90 stupňů změníte proporci ze štíhlé vertikály na širší, váza tak může být pokaždé jiná. 

V přehledně koncipovaném e-shopu najdete kompletní sety odkazující na slavnou éru českého kubismu a funkcionalismu, pobaví vás vtipné využití folklorních motivů. Některé designy připomínají plátna abstraktních expresionistů, jiné třeba sofistikovanou naivitu Joana Miróa.

Celý set Folk lze doplnit o mlékovku a dezertní talíře. Maliska.cz

Art, šálek s podšálkem na espresso, 427 Kč, Maliska.cz

Lis na citrusy

Půvabná lodička čistých linií aspiruje na ikonický kousek, který se v rodinách bude dědit z generace na generaci pro svou funkčnost, snadnou údržbu a estetickou hodnotu. „Porcelán je náročný materiál, existuje mnoho pravidel, která při práci s ním nemůžete obejít. Pokud je neznáte, vypálené kusy se vaší kresbě na papíře příliš podobat nebudou,“ vysvětluje Lenka, která se úspěšně věnuje i výrobě šperků a malování obrazů.

Lis na citrusy Loďka, od 679 Kč, Maliska.cz

Set Racek lze doplnit o svícen, utěrky a čajové šálky. Maliska.cz

Espresso v Opeře a umělecké solitéry

Hluboká znalost materiálu, jeho bezchybné zpracování a originalita designů vedla k prestižní spolupráci s Operou Národního divadla v Praze, pro kterou Lenka navrhla limitovanou kolekci kávových šálků s podšálky zdobenými pravým zlatem.

Lenka ráda navrhuje neobvyklé tvary, ale nikdy při tom nezapomíná na funkci předmětu. Možná máte doma lžičky, misky nebo skleničky, po kterých sáhnete jen v případě krajní nouze, protože jsou tzv. nešikovné do ruky. Ve Studiu Malíská na takové nenarazíte, všechny kusy se vyznačují vyváženými proporcemi, jsou krásné a zároveň praktické. Některé navrhla podle přání svých zákazníků, jiné pro slavnou českou porcelánku Thun, většinu ale jen tak, pro radost z tvorby.

Pravé mistrovství rozvíjí v práci na solitérních vázách. Jsou objemné a jejich výrazný design potřebuje dostatek volného prostoru, aby správně vynikl.

Váza Astre duhová, 11 000 Kč, Maliska.cz

Váza Lea stříbrná, reliéf je vytvořen speciální ruční technikou, kov je nanášen za horka. Výška 26 cm, cena 18 000 Kč, Maliska.cz

Kávový šálek s podšálkem Opera, zdobeno pravým zlatem, limitované edice, Maliska.cz

Karlovy Vary navždy

Lenka se v Karlových Varech narodila, vystudovala Střední průmyslovou školu keramickou a po letech strávených na Fakultě umění a designu na Univezitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem se do nich zase vrátila. „Velice vnímám stavbu zdejší krajiny, její kompozici. Hory, kopce a jejich pozvolný přechod do nížiny. Z profesního hlediska jsou Karlovy Vary také ideální. Místní kaolín je vysoce kvalitní a výroba porcelánu světově proslulá,“ vysvětluje a pokračuje: „Designéři mají určitou zodpovědnost, ovlivňují svou prací vkus široké veřejnosti, měli by ji vzdělávat a vést k tomu, aby uměla rozpoznat kvalitu. Proto o svých návrzích nejdřív vždy dlouze přemýšlím, než se pustím do realizace.“

Dezertní talíř Folk, 299 Kč, Maliska.cz

Celý set Jmelí je k dispozici i v modré barvě a lze jej doplnit o kávové šálky se zlatým zdobením. Maliska.cz

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.