Sociální sítě
Nahoru

3 tipy na osvěžující ledovou kávu

Nedokážete si představit den bez šálku kávy? My také ne, a proto vám představujeme tři jednoduché recepty na osvěžující kávu bez mléka, smetany a zmrzliny, která bude v horkých dnech perfektní. Pamatujte, že ledová káva není jen vysoce kalorické frapé.

Ledová káva – kde začít s přípravou?

Mražené kostky ledu, vychlazené mléko, aromatické koření, sirupy nebo třeba kopeček vaší oblíbené zmrzliny? Ano, to jsou některé z možných ingrediencí potřebných k přípravě osvěžujícího a energetického nápoje plného kofeinu. Tím však nezačínáme s přípravami. Jak připravit ledovou kávu jejímž základem je espresso? Co se počítá především, je kvalitní nálev. Nejlepší bude jednoduché nebo dvojité espresso – vše záleží na vašich kávových preferencích a citlivosti vašich chuťových buněk. Klíčem k zvýraznění chuti je také zrnitost a kvalita. Ledová káva je velmi oblíbená v horkých letních dnech, může mít mnoho příchutí.

Má být káva pro ledovou verzi studená nebo můžeme použít čerstvě uvařenou kávu? Odpověď závisí na tom, jakou teplotu nápoje chcete získat. Teplý nálev vhodně ochladí kostky ledu nebo velmi studené mléko. Můžeme použít i spektakulární trik a skleničky před podáváním zamrazit. Teplá káva přijde vhod také, když si budete chtít připravit nápoj s přídavkem zmrzliny. Když se roztaví, dodají celku krémovou texturu a sladkost. Nálev je také lepší nechladit, pokud sníme o ledové kávě s kořením. Ty v sypké formě bychom měli dát do sklenice, než připravíme espresso. Díky tomu se snáze promísí s esencí, místo aby plavaly na jejím povrchu. Teplo také umožní jejich otevření a vyvedení plného hlubokého aroma a v případě cukru v krystalech jej důkladně rozpustí a nezanechá žádné nepříjemné hrudky.

Affogato – ideální nabídka pro milovníky kávových dezertů

Espresso Affogato je italský kávový dezert. Jako mnoho dezertů ze slunné Itálie je vynikající a snadno se připravuje. Jeho název pochází z italského slova affogare, což znamená utopit se, potopit se. V tomto případě jde o zmrzlinu zapuštěnou do kávy, konkrétně do espressa.

Připravit affogato zvládnete i doma. Recept se dá shrnout do jedné věty: trochu zmrzliny, trochu espressa, zamíchejte a máte hotovo. Nenechte se však zmást touto zdánlivou jednoduchostí. Ďábel, jak víte, tkví v detailech. Zde jsou proměnné, které ovlivňují výslednou chuť Affogato – káva, kterou lze různé druhy uvařit velmi odlišnými způsoby, zmrzlina – kupovaná nebo domácí, chuťově více či méně vytříbená, polevy a posypy – od těch nejjednodušších jako čokoládové lupínky až po domácí karamel. Affogato lze navíc podávat studené nebo teplé a někdy obojí. Existuje mnoho variant.

Ledové kokosové latté

Navoďte si atmosféru letní dovolené pomocí ledového kokosového latté. Připravte si espresso – podle vybavení, které máte, můžete v espresso kávovaru nebo kávovaru (1,5 lžičky mletých zrn na 30 ml vody). Do vysoké sklenice (ve verzi s alkoholem – sklenice Malibu) nalijeme 100 ml kokosového mléka. Do mléka přidejte espresso a 2 lžíce kokosové zmrzliny. Pokud chcete nápoj co nejstudenější, přidejte do něj kostky ledu. Ozdobte šlehačkou. Na ozdobu můžete použít i kokosové lupínky.

Ořechové moka

Uvařte si espresso. Ke kávě si můžete připravit domácí arašídové máslo v mixéru. Po získání másla nalijte do mixéru kávu, mléko, ¾ šálku čokoládového jogurtu, 3 lžíce kakaa, kostky ledu. Mixujte – dokud nezískáte krémovou konzistenci. Nalijte do pohárů, posypeme ořechy nebo kakaem. Další recepty a inspiraci najdete na Tchibo blog.

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.