Sociální sítě
Nahoru

Vydejte se po stopách asijské kávy

Když se řekne káva, často si vybavíme země jako Brazílie, Etiopie a Kolumbie. Věděli jste ale, že další oblastí, kde najdete světově proslulou kávu, je Asie? Vyhlášené kávové plantáže můžete dokonce nalézt hned v několika zemích po celé Asii. Prozkoumejte nové chutě kávy z Indie, Indonésie, Vietnamu nebo třeba Laosu s prémiovou značkou L’OR a přesvědčte se o kouzlu asijské kávy i z pohodlí vašeho domova.

Přestože Asie není primárně známá produkcí kávy, je domovem hned druhého nejvýznamnějšího producenta kávy na světě. Vietnam se totiž hned za Brazílii řadí mezi největší hráče na trhu. Důvodem, proč se zde kávě tolik daří, je podnebí. Země totiž spadají do tzv. kávového pásu, který se rozprostírá mezi 23. severní a 25. jižní rovnoběžkou a vyznačuje se ideálními podmínkami pro pěstování kávovníku.

Kávová velmoc

Nabízí jednu z nejlepších asijských kuchyní, najdete zde největší jeskyni světa i téměř 3 000 kilometrů pobřeží lemované nekonečnými plážemi. Kromě přírodních krás se ale Vietnam pyšní i skvělou kávou. Většina kávových plantáží se nachází v regionu Central Highlands, zejména v provinciích Dak Lak, Lam Dong a Gia Lai v jižní části centrální země. Chuť vietnamské kávy se může lišit v závislosti na regionu a konkrétní použité směsi. Obecně je ale známá svou silnou, výraznou chutí a lehce sladkou dochutí.

Země milionů slonů a výtečné kávy

Všichni cestovatelé a milovníci kávy, kteří se vydají do Asie, by rozhodně neměli vynechat ani malý, hornatý stát Laos. Káva se zde typicky pěstuje ve vysokých nadmořských výškách, což jí dává výrazný chuťový profil, který je často popisován jako ovocný, květinový a mírně kyselý. Pakliže byste tuto vynikající kávu chtěli ochutnat, doporučujeme novinku z portfolia francouzské značky L’OR, LʼOR Espresso Limited Creation Laos, určená pro Nespresso kávovary. Doporučená maloobchodní cena je 119,90 Kč (10 kapslí), zakoupíte například na www.kavalor.cz.

Kouzlo Indie

Indie je pestrobarevnou zemí, která se pyšní nádherným Himalájským pohořím, sedmým divem světa, bohatým spirituálním životem, ale i světově proslulou gastronomií a vyhlášenou kávou. Tu charakterizuje plná, odvážná a zemitá chuť s nízkou úrovní kyselosti. Má výraznou ořechovou, kořeněnou a čokoládovou příchuť s tóny karamelu. Mezi nejvýznamnější oblasti pro pěstování kávy patří jižní státy. Osobitá je především káva z Karnataky, která zaujme svou plnou, kořeněnou chutí. O její netradiční chuti se můžete přesvědčit i doma. Vyzkoušejte kávové kapsle pro Nespresso kávovary L’OR India, které vás vezmou na dobrodružnou výpravu do této rozmanité země.

Tajuplná Indonésie

Indonésie je rozmanitou zemí, která nabízí téměř nedotčenou přírodu deštného pralesa, tajuplné hinduistické chrámy, stále ještě aktivní sopky i pláže jak vystřižené z letáku cestovní kanceláře. Kromě bohaté přírody zde najdete také jednu z nejproslulejších káv na světě. Mezi nejvýznamnější pěstitele patří ostrovy Sumatra, Jáva a Sulawesi. I zde platí pravidlo „co region, to jiná chuť kávy“. Ta sumaterská má plnou a zemitou chuť s nízkou kyselostí a tóny hořké čokolády, cedru a tabáku. Jávskou kávu charakterizuje těžké tělo a bohatá chuť. Má nízkou kyselost s tóny ořechové, kořenité a dřevité chuti. Káva ze Sulawesi je známá svým sladkým a kořeněným chuťovým profilem. Má střední tělo a nízkou kyselost s tóny hořké čokolády, hřebíčku a skořice.

Více z rubriky Exotika

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.