Sociální sítě
Nahoru

Zlomový moment s hodinkami Omega, který pomohl zachránit Apollo 13

Když 11. dubna 1970 odstartovala mise Apollo 13, nikdo na palubě ani na Zemi nemohl předvídat blížící se katastrofu. Posádka, které velel zkušený astronaut James Lovell, měla namířeno na Měsíc. Šlo o třetí přistání člověka na Měsíci v historii a další úspěšnou kapitolu projektu Apollo. Společně s pilotem velitelského modulu Jackem Swigertem a pilotem lunárního modulu Fredem Haisem byli všichni tři astronauti vybaveni hodinkami Omega Professional Speedmaster, jež byly součástí oficiální výbavy NASA pro všechny pilotované mise od roku 1965.

Hodinky byly nezbytnou součástí vybavení. Jak popisuje James Ragan, inženýr NASA, který poprvé testoval a kvalifikoval chronografy Speedmaster v roce 1964: „Hodinky byly klíčovou zálohou. Pokud by astronauti ztratili schopnost komunikovat se Zemí nebo přišli o své digitální časoměrné přístroje, jedinou věcí, na kterou se mohli spolehnout, byly hodinky na zápěstí. Ty tam pro ně vždy musely být, pokud by se vyskytl jakýkoli problém.

U Apolla 13 se skutečně vyskytl závažný problém, a to pouhé dva dny po startu. Když na palubě explodovala nádrž s kyslíkem a ochromila tím servisní modul, ocitli se astronauti v opravdu nebezpečné situaci. Mise na Měsíc byla přerušena. Nyní šlo jen o to, dostat posádku bezpečně domů.

Součástí inovativní záchranné strategie, řízené z Houstonu, bylo přesunutí astronautů do lunárního modulu. Toto plavidlo však nebylo stavěno na to, aby uneslo tolik lidí po tak dlouhou dobu. V zájmu úspory proto posádka vypnula téměř veškerou energii, čímž jejich digitální přístroje rázem přestaly pracovat a astronauti zůstali na milost tmě a mrazu.

Apollo 13 čelilo v následujících dnech mnoha výzvám, zatímco NASA nepřetržitě pracovala na vyřešení nestabilní situace. A právě před poslední překážkou bylo zapotřebí zásadní přesnosti hodinek Omega Speedmaster. Mise se odchýlila od kurzu zhruba o 60 až 80 námořních mil, což znamenalo, že modul vstoupí do zemské atmosféry pod špatným úhlem a odrazí se od ní zpět do vesmíru bez možnosti návratu.

Pro ruční nastavení kurzu plavidla bylo potřeba spálení paliva přesně za 14 sekund. V tuto chvíli nesmělo dojít k absolutně žádné chybě. Místo digitálních přístrojů použil Swigert svůj chronograf Speedmaster, aby změřil čas, zatímco Lovell řídil plavidlo podle horizontu Země. Velitel mise James Lovell později řekl: „Použili jsme hodinky Omega, které měl Jack na zápěstí, a já jsem řídil naši loď. Jack načasoval zážeh motoru tak, abychom se mohli bezpečně vrátit domů.“

K obrovské úlevě se unikátní manévr podařil dokonale a 17. dubna, 142 hodin a 54 minut po startu Apollo 13 bezpečně dopadlo do jižního Pacifiku. Hodinky sehrály svou důležitou roli a zafungovaly přesně tak, jak měly.

Později téhož roku, 5. října 1970, získala společnost Omega od organizace NASA ocenění „Silver Snoopy Award“ jako projev vděčnosti za její přínos k úspěchu vesmírných letů. Když bylo toto prestižní ocenění poprvé vytvořeno, byl Snoopy vybrán jako neoficiální maskot NASA kvůli své schopnosti udržet si i ve vážných situacích nadhled. Zdůraznil také úspěch mise a působil jako „hlídací pes“.

Více z rubriky Chronografy

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.