Sociální sítě
Nahoru

Růžové, perlivé, klaret…ale jak vybrat to nejlepší?

Během prvního jarního měsíce to u nás, pokud jde o teplotu vzduchu, většinou vypadalo skoro jako někde v severských zemích, ale teď už se to snad láme – a tak nás snad čeká příjemný a vlahý zbytek jara a teplý nástup léta. Což je přesně ta správná doba na to, abychom začali organizovat grilovačky na terase, zahradní party – anebo si třeba udělali jen jednoduchý piknik někde v přírodě.

Vítězná vína letošního ročníku Jarovín

A pro tyhle akce se dokonale hodí růžová nebo perlivá vína. Jenže: růžovek i bublinek je na trhu čím dál víc, některé výborné, některé dobré… a ten zbytek se – jak svého času říkal jistý pan Zeman – hodí jen na čištění zubních protéz. Jak ale poznáme ta vína dobrá a ještě lepší?

Degustační porota v akci

Jednoduše. Odborníci to totiž udělali za nás. Před nedávnem se totiž ve Velkých Pavlovicích na Moravě sešlo šestnáct vinařských odborníků a odbornic, aby společně vytvořili odbornou porotu vinařské soutěže, která se jmenuje Jarovín 2023. To je něco jako mistrovství republiky pro růžová vína, klarety a vína perlivá (viz vysvětlivky dole) pocházející výhradně z Čech a Moravy. Do soutěže se přihlásilo celkem 88 vinařů, kteří nominovali 200 vín, což je mimochodem historický rekord této naší největší soutěže zaměřené na „jarní“ vína.

Zaznamenávání výsledků

Kdo by si ale myslel, že takové soudcování na soutěži je nějaká zábava, z níž porotce odchází lehce podroušen, těžce by se mýlil. Porotce musí mít platné senzorické zkoušky, nejlépe podle evropských norem ISO a DIN, a musí být zapsán v Registru degustátorů Národního vinařského centra. A teď si představte, že každý komisař musí za den ochutnat nějakých 60 vzorků, které vždycky jen poválí na jazyku a patře a pak vyplivne, aby si po celé hodnocení zachoval chladnou hlavu. Na jedno víno má přitom tak tři minuty, během kterých je musí ochutnat, posoudit asi 20 hodnocených parametrů, zapsat je do oficiálního tabletu…ale to už mu nalévají další vzorek. Prostě žádná procházka růžovou vinicí…

Pojďme se proto radši podívat, jaká vína tentokrát zvítězila. Hodnotilo se sedm kategorií a nejlepší kolekce, a ty by se nám sem všechny nevešly, a tak tady zmíníme jen nejlepší „bubliny“, „růžák“, klaret a kolekci. Všechna ostatní vína – a také místa a data konání Dnů v růžovém, tedy ochutnávek, kde se s nimi můžete seznámit, najdete na webu zde.

Slovníček pojmů:

Růžové víno se získává z modrých hroznů, stejně jako červené. Rozdíl je v délce macerace, tedy v době, po kterou se pomleté hrozny nechávají macerovat ve vlastním moštu. U růžových je to jen pár hodin, u červených několik dní.

Klaret je vlastně bílé víno z modrých hroznů, které se macerovat nenechává.

Perlivé víno (frizzante) je uměle dosycené kysličníkem uhličitým. Dosáhne se tak podobného výsledku jako u vín šumivých (Prosecco, šampaňské, Cava…), kde ale CO2 vzniká samovolně, druhotným kvašením. To je složitý a dlouhý proces, a tak jsou šumivá vína mnohem dražší než ta perlivá.

Vítězná vína:

Muškát Moravský, perlivé víno 2022 z Vinařství Vaněk, 92,00 bodů

Absolutní vítěz a současně nejlepší perlivé víno ročníku 2022: Muškát Moravský, perlivé víno 2022 z Vinařství Vaněk, 92,00 bodů

Sommelier o něm říká: Krásná světle žlutá barva se sluníčkovými odlesky, bohatý ovocný buket s čerstvými hrozny, meruňkami, broskvemi, šťavnatá kyselina a dlouhá svěží dochuť.…

Frankovka rosé 2022 pozdní sběr od Vinařství Volařík (90,33 b)

Nejlepším Rosé ročníku 2022 se zbytkovým cukrem 9–45 g se stala Frankovka rosé 2022 pozdní sběr od Vinařství Volařík (90,33 b)

Sommelier o něm říká: Úchvatná barva jahodové šťávy. Ve vůni čerstvé i marmeládové jahody. Plná, bohatá jemně nasládlá chuť, svěží kyselina v dlouhém závěru.

Stejné ohodnocení, 90,33 b získalo i Vinařství Starý vrch za svůj Cabernet Sauvignon rosé, mělo ale tu smůlu, že se ve své kategorii potkalo s absolutním vítězem.

Merlot Blanc de noir 2022, Moravské zemské víno z vinařství Zborovský s 86,33 body.

Nejlepším klaretem ročníku 2022: byl pak vyhlášen Merlot Blanc de noir 2022, Moravské zemské víno z vinařství Zborovský s 86,33 body.

Sommelier o něm říká: Jemná, světle zlatavá barva s bílými odlesky. Výrazná a šťavnatá vůně se s mirabelkami, bílým rybízem, kořením a sušenými travinami.

Nejlepší kolekce: Vinařství Vajbar s průměrnou známkou 88,17 bodu

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.