Sociální sítě
Nahoru

Limitovaná edice PRIM JAN KAŠPAR oslavuje průkopníka české aviatiky

Nová limitovaná edice novoměstského výrobce hodinek PRIM je oslavou všech odvážných „mužů na létajících strojích“ v čele s prvním skutečným českým aviatikem Ing. Janem Kašparem. 20. května 2023 uplynulo 140 let od jeho narození.

Od mala projevoval zájem o techniku a především o vše, co souviselo s motory, pohybem a rychlostí. Postupně se ale Jan Kašpar začal naplno věnovat oblasti, která jej okouzlila nejvíce – létání. První pokusy s letadlem vlastní konstrukce nebyly příliš úspěšné, to ho však nemohlo zastavit. Neváhal odcestovat do Francie za letcem a konstruktérem Louisem Blériotem, od kterého chtěl získat letoun z jeho továrny. O Blériotovy stroje byl ale po jeho nedávném překonání kanálu La Manche velký zájem. Nezdolnému Kašparovi se nakonec podařilo slavného kolegu přesvědčit, aby mu letoun Blériot XI s výrobním číslem 76 prodal. S ním začal podnikat kratší zkušební a exhibiční lety, které mu zajistily velkou pozornost veřejnosti.

Nasbírané zkušenosti Janu Kašparovi pomohly uskutečnit jeho nejslavnější let, jímž definitivně přesvědčil všechny skeptiky a zapsal se do historie české aviatiky.

V sobotu 13. května 1911 časně ráno odstartoval z rodných Pardubic a po 121 kilometrů dlouhém letu hladce přistál za nadšených ovací svých přátel ve Velké Chuchli nedaleko hlavního města. Uskutečnil tak vůbec první dálkový let v českých dějinách. O senzačním přeletu psala všechna dobová média, gratulace prý dokonce přišla i od samotného Blériota. Jan Kašpar slavil své velké životní vítězství.

Limitovaná edice PRIM JAN KAŠPAR připomíná, že i ten nejodvážnější sen si můžeme splnit, pokud se nenecháme odradit počátečním neúspěchem. Oslavuje vytrvalost, nápaditost i odvahu. Originální hodinky, vytvořené designéry z Nového Města nad Metují, odkazují symbolikou na tuto velkou osobnost české aviatiky.

Víko hodinek zdobí silueta Kašparova stroje Blériot XI, bok pouzdra znázorňuje křivku a počet kilometrů letu z Pardubic do Velké Chuchle. Světlý minimalisticky pojatý číselník zdobí elegantní římské číslice a podpis Jana Kašpara. Hodinky patří do modelové řady PRIM Automatic a jsou tedy osazeny mechanickým strojkem ETA s automatickým nátahem od renomovaného švýcarského výrobce. Limitovaná edice bude vyrobena v počtu 121 kusů, v odkazu na počet kilometrů, které se odvážnému vzduchoplavci podařilo překonat při jeho legendárním letu.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.