Sociální sítě
Nahoru

Po stopách africké kávy

Káva je nejen povzbuzující nápoj, ale také kultura a cesta do odlišných světů. Není proto překvapením, že se v různých regionech světa pěstuje káva s jedinečnými charakteristikami a chutěmi. Jednou z oblastí, která vyniká svými kávovými plody, je Afrika. Tato kontinentální země s bohatou historií a rozmanitou krajinou se stala domovem mnoha výjimečných odrůd kávy. Vydejte se na cestu objevování místní kávy i z pohodlí domova, a to díky exkluzivní edici kávy L’OR Limited Creations, která nabídne průřez toho nejlepšího, co kávový svět nabízí.

Kolébka aromatického nápoje

Afrika, konkrétně Etiopie, je původním domovem kávovníku, odkud se rozšířilo pěstování kávy do celého světa. Pěstitelé z Etiopie se řadí mezi největší producenty kávy na světě, umístili se dokonce na pátém místě celosvětově. K dalším důležitým producentům kávy v Africe patří třeba Uganda, Pobřeží slonoviny, Keňa, Tanzanie, Rwanda a další.

Tyto země mají různorodé podmínky pro pěstování kávy. Najdete zde chladné horské oblasti i nížiny s tropickým podnebím. Oblast, podnebí, jedinečné složení půdy a v neposlední řadě i adekvátní péče zemědělců, to vše má významný vliv na chuť, aroma a kvalitu kávy.

Arabika vs. Robusta

V Africe se pěstují dva hlavní druhy kávy, tedy arabika (70 %) a robusta (30 %). Arabika je považována za kvalitnější s rozmanitější chutí s vyšší kyselostí, která dodává kávě svěžest a komplexnost s nižším obsahem kofeinu. Má bohatší a rozmanitější chuťové profily, které zahrnují ovocné, čokoládové, květinové nebo kořeněné tóny. Robusta je odolnější proti chorobám a škůdcům. Má silnější hořkou a dřevitou chuť, více kofeinu, nízkou nebo žádnou kyselost.

Jak chutná káva ve Rwandě

Rwanda se stala v posledních letech významným hráčem na trhu s kávou. Země je známá svou speciální arabikou s bohatou chutí. Káva se pěstuje ve vysokých nadmořských výškách, s půdou sopečného původu, která je velmi úrodná. Společně s podnebím tak Rwanda poskytuje kávovníkům ideální podmínky pro pěstování výběrové kávy vysoké kvality a také zajímavých chuťových vlastností.

NÁŠ TIP: Vydejte se na cestu objevování africké kávy přímo z pohodlí vašeho domova. Vyzkoušejte novinku z portfolia francouzské značky L’OR, která přichází s novými kávovými kapslemi pro Nespresso kávovary L’OR Espresso Limited Creations Arabica Bourbon. Kávová zrna jsou pěstována farmářkami v Karongi Hills v oblasti Rwandy. Káva se vyznačuje mimořádnou elegancí, svěžestí a jasnou, ale jemnou chutí a vůní. Jemné, rostlinné aroma, které se mísí se sladkými tóny čokolády a karamelu v každém doušku. Zakoupíte za doporučenou maloobchodní cenu 119,90 Kč.

Káva jako symbol kulturního dědictví

Káva je pro Afriku nejen důležitým zdrojem příjmů a pracovních příležitostí, ale také symbolem kulturní identity a společenského života. Jak se liší chutě kávy, tak se i odlišují zvyky a tradice v pití kávy v jednotlivých krajinách. Někde je pití kávy moderním a kosmopolitním zvykem, tedy součástí každodenního života, jinde je i nadále spojeno s tradicí a duchovností. Někde se stále používá jako platidlo nebo dar.

Více z rubriky Gastro

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Prožijte Velikonoce v džungli města

    Pokud toužíte po nezapomenutelném zážitku o Velikonocích, nabízí se pro vás perfektní plán. Přijďte se připojit na speciální Velikonoční Jungle Brunch,...

    Marek Zelený22.3.2024
  • Hotel The Mozart Prague chystá velikonoční brunch

    Hotel The Mozart Prague připravil ideální příležitost, jak oslavit příchod jara s blízkými, a to speciální nedělní velikonoční brunch. Tento jedinečný...

    Jan Pešek20.3.2024
  • Světový den vody 2024

    Světový den vody každoročně připadá na 22. března a tento rok je hlavním mottem “Voda pro mír”. Světový den vody se...

    Marek Zelený19.3.2024
  • The Artisan servíruje jarní menu plné svěžesti

    Pražská restaurace The Artisan vítá příchod jara s novým velikonočním menu. Svěží chutě přináší vybrané speciality inspirované Velikonocemi jak v týdenní...

    Marek Zelený19.3.2024
  • Velikonoce s Baronem

    Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Barmani z Baru, který neexistuje přijíždí do Prahy

    V úterý 19. března se za smíchovský bar Back Doors postaví dvojice Rudolf Forman a Tomáš Křemenák z Baru, který neexistuje....

    Jan Pešek12.3.2024
  • V nově otevřeném Gabby’s baru se hraje

    Nově otevřený Gabby’s Irish Pub ve Vladislavově ulici se těší neuvěřitelnému zájmu. Od středy do neděle se zde přesně v 18hodin...

    Marek Zelený12.3.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.