Sociální sítě
Nahoru

Tři ženy z Palírny roku na lihovarnické scéně

Palírna Radlík, která byla vyhlášena Palírnou roku, vypouští do světa novinku. Patronkami limitované edice blendů ovocných destilátů se staly tři ženy. Jejich jména vybralo ovoce samo a vzhled stvořila umělá inteligence DALL-E2. Duši (spirit) jim vdechla palírna.

Malvína vznikla kompozicí destilátů z malin a vína, Wilma spojením odrůdy hrušek Williams a malin a Andula je blendem pálenky z ananasu a duly (slovenský název pro kdouli). Na palírně v duchu jejich motta „Objevujte duši ovoce“ se nadchli myšlenkou prozkoumat možnosti autorských blendů ovocných destilátů. Spojení různých chutí má vytvářet dialog složek a novou překvapivou harmonii. Výsledek jejich snažení můžete ochutnat.

Každá z dam je jiná. Malvína je extravagantní slečna z pařížské kavárny, která vás přivítá polibkem s chutí malin a jemnou elegancí vínovice. Divoká Andula vás zaujme opojným kouzlem kdoule (duly) s exotickým pohlazením ananasu. Willma vás přivine do omamné náruče hrušek Williams prolnuté něžným dotekem malin.

Všechny se zrodily jen z ovoce, bez přídavku lihu a aromat. Jak hlavní destilatér Kamil Kutina s úsměvem říká „Jsou to naše princezny, víly, grácie a zcela nás okouzlily. Můžete se jimi nechat hýčkat, budete v dobré společnosti.

Letos Palírna Radlík slaví 25 let existence. K tomuto výročí chystají další překvapení. Limitovaný výroční destilát, který má symbolicky připomenout všech 50 zlatých ocenění získaných na tuzemských i zahraničních soutěžích.

Zdeněk Musil, zakladatel a majitel palírny, poodhaluje, co se chytá.

Prošli jsme náš archiv se vzorky oceněných destilátů. Předpokládáme, že na podzim vypustíme do světa 150 výročních číslovaných lahví. Ty budou ve znamení zlata hned trojnásobně. Název hornické osady Radlík vznikl ze stejnojmenného zlatého dolu, v našem městě žil Edward Kelley, k jehož alchymistickému odkazu se hlásíme a v každé lahvi budou stopy našich zlatých medailí. Detaily si, ale zatím nechám pro sebe,“ usmívá se.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.