Sociální sítě
Nahoru

Za létem s příchutí rumů stojící Martin Socha se rozpovídal o plánovaných akcích

Léto je plné lákadel v podobě hudebních či food festivalů. Martin Socha se rozhodl letní program okořenit svým degustačním dnem Rumové léto. Pro fanoušky spiritů však má připravenou i podzimní akci, která snoubí prémiové destiláty s doutníky.

Co vás přimělo k organizaci Rumového léta?

Láska k rumu. Jelikož provozuji e-shop www.oneaonly.cz, kde prodávám doutníky a prémiový alkohol, jsou přirozenou součástí mých aktivit i prémiové degustace tohoto typu. V Pardubicích, a musím vlastně i celkově ve východních Čechách, podobný festival neexistuje. Řekl jsem si tedy, že by bylo skvělé uspořádat velikou akci – Rumové Léto bylo na světě. Mimo klasické „supermarketové“ značky, široká veřejnost rumy většinou pořádně nezná a i proto je rumová osvěta na místě.

Martin Socha se na profesionální úrovni věnuje doutníkům a prémiovému alkoholu již dvanáct let

Kolik vzorků bude možné letos ochutnat?

Zatím to vypadá na 250 až 300 vzorků, s vystavovateli pořád jednáme. O náš festival je veliký zájem, ne jen z pohledu účastníků, ale i z pozice vystavovatelů. Proto jsme vždy rádi, když nás osloví nový vystavovatel, resp. distributor, se zájmem ukázat své portfolio veřejnosti. Důležité je podotknout, že zde budete moci degustovat klasické značky, ale i méně známé a prakticky neznámé. Najdete zde jak sladké rumové likéry, tak i nedoslazované a suché rumy. Na své si přijde zkrátka každý.

Pokud vím, pořádáte na podzim i další akci, jaký je v nich rozdíl?

Na podzim pořádáme Spirits fest který bude taky v prostorách golfového resortu Kunětická Hora poblíž Pardubic, nicméně v termínu 14. října 2023. Rumové Léto je den oslavy rumu, kde můžeme ochutnat to nejlepší z rumové scény v Česku. Naopak Spirits Fest bude zaměřený všeobecně na destiláty, české i zahraniční. Distributoři budou moci ukázat to nejlepší, co nabízejí (pozn. nejlepší neznamená automaticky nejdražší). Budete moci ochutnat rumové vzorky, whisky, pálenky, giny, drinky a mnoho dalšího. Na rozdíl od Rumového Léta bude festival Spirits fest převážně ve vnitřních prostorách. Jeho součástí bude typická česká zabíjačka, nebude chybět rozpálený krb a celkově klidná podzimní atmosféra.

Martin Socha provozuje web www.oneaonly.cz

Vámi organizované degustační dny se odehrávají v krásném prostředí golfového resortu Golf & Spa Kunětická hora nedaleko Pardubic. Znamená to, že si hráči golfu o těchto víkendech nezahrají?

Právě naopak, v oba dny resort pořádá golfové turnaje pro své členy. K dispozici bude golf manažer a v případě zájmu si budou moci účastníci festivalu také vyzkoušet odpaly, případně si golf zahrát.

Jaký nejzajímavější rum jste v loňském roku otevřeli?

Co se týče našeho rumového festivalu je to těžké posoudit. Vystavovatelé tam mají skvělé kousky. Na své si přijde jak začátečník, tak i rumový geek. A já? Minulý rok jsem mněl možnost ochutnat jeden z nejdražších rumů na světě Dictador Generations en Lalique 1976 a musím říct, byl to opravdu zážitek. Cena tohoto kousku se pohybuje kolem půl miliónu korun.

V rámci akce Rumové léto bude možné potkat Martina Sochu se svou rodinou, čím akcentuje skutečnost, že se jedná o akce pro široké portfolio návštěvníků

Jste také příznivcem doutníků. Jaké v rámci Rumového léta bude možné ochutnat?

Ano, doutníkům se věnuji bez mála dvanáct let. Na našem festivalu budeme mít doutníkový stánek, kterého součástí bude taky posezení. Určitě tam najdete značky jako Perdomo, Dictador, Arturo Fuente, Oliva a mnoho jiného. K dispozici bude také kuřácké příslušenství a každému návštěvníkovy rád s doutníky osobně poradím.

Na co dalšího se mohou návštěvníci těšit?

Součástí festivalu bude i cocktailový bar, moderovaný program, tombola, gril a stánek se španělským jídlem, živá hudba, fotokoutek s profesionálním fotografem a mnoho dalšího. Co se týče vystavovatelů, najdete u nás i stánek s módními doplňky, italskou kávu, dárkové sady. Nebudou chybět také kožené doplňky od Martina Vozniaka, u jehož expozice uvidíme na živo, jak se šije a vyrábí z kůže.

Více z rubriky High society

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.