Sociální sítě
Nahoru

V litovelském pivovaru bojovali největší strongmani střední váhy z celého světa

V sobotu 15. 7. 2023 se v areálu pivovaru Litovel konal již třetí ročník nejnáročnějšího závodu strongmanů střední váhy WORLD GRAND PRIX U105 kg. Pozvání přijalo 10 nejsilnějších mužů kategorie U105 kg a představili se v 5 originálních disciplínách, které u nás nemají obdoby. Siláckého klání se zúčastnil také ambasador pivovaru Litovel Jiří Tkadlčík, pokračovatel Gustava Frištenského. Součástí závodu bylo také charitativní gesto, díky kterému získal Hospic na Svatém Kopečku od pivovaru Litovel částku 20 000 Kč.

Do Litovle se sjeli příznivci silového sportu WORD GRAND PRIX, aby na vlastní oči viděli bitvu nejsilnějších mužů světa a užili si nezaměnitelnou skvělou atmosféru. Fanoušci tak zajistili strongmanům neskutečnou podporu, díky které předvedli heroické výkony, a to i přes nelehké podmínky a vysoké letní teploty, které dosahovaly na slunci až 40 stupňů Celsia. V pěti vybraných disciplínách od běhání s 410 kg super yokem (jařmo) až po zvedání činek o váze přes 380 kg, soutěžili elitní závodníci z celého světa, jež byli nominováni na základě dlouholeté závodní výkonnosti. O titul Nejsilnějšího muže světa 2023 do 105 kg se tak v areálu pivovaru Litovel utkali strongmani ze Slovenska, Anglie, Irska, Francie, Nového Zélandu, Kanady a Dánska. Za Českou republiku vystoupil legendární Jiří Tkadlčík, Radek Srb a Vojtěch Kučera.

Jsem hrdý na Česko, Moravu a pivovar Litovel, že již po třetí hostíme WORLD GRAND PRIX U105 kg pod záštitou světové asociaci Ultimate Strongman. Razím myšlenku, že je potřeba bavit lidi a dávat jim kus radosti a fantastická atmosféra na letošním závodu mě přesvědčila, že je to správná cesta,“ říká Jiří Tkadlčík, letošní vítěz a nejsilnější muž světa a dodává: „Velký dík patří samozřejmě strongmanům, kteří se sjeli z celého světa a předvedli, co dokážou. I díky nim jsme mimo jiné mohli opět přispět na dobrý skutek. Pivovar Litovel za naší silácké podpory věnoval Hospicu na Svatém Kopečku 20 000 Kč. A musím se přiznat, že už dnes se těším, jaké výzvy přinese příští rok 4. ročník.“

Celý závod nese podtitul „Memoriál Gustava Frištenského“, se kterým je Pivovar Litovel spojen již po mnoho let a je zároveň poctou tohoto vynikajícího a nepřemoženého zápasníka a skutečnou osobnost české historie. „Jsme hrdí, že se nám daří v tradici pokračovat a že je naším ambasadorem právě Jirka Tkadlčík. Bojovník, který neprohrává a ukazuje lidem, že možné je i zdánlivě nemožné,“ říká Adéla Hudáková, brand managerka pivovaru Litovel a s úsměvem dodává: „Třešničkou na dortu byla přítomnost Zdeny a Franka Frištěnských, pravnučky a synovce Gustava Frištenského, kteří slavnostně předávali trofej vítězi a korunovali celý závod svou symbolickou účastí.

Strongmani pomáhají potřebným

Přidanou hodnotu celé akci dává charitativní rozměr. Nejsilnější muž Rakouska (světa 2021) Emanuel Pescari dvacetkrát za sebou zvedl nad hlavu 100 kilogramů těžkou dřevěnou kládu a tím vybral částku 20 000 Kč, kterou pivovar Litovel věnoval Hospicu na Svatém Kopečku, jenž se zabývá paliativní péčí seniorům. „Finanční dar, který nám věnoval pivovar Litovel ve spolupráci se světovými strongmany, je pro nás velká pomoc. Víte, paliativní péče je v České republice na svém začátku, a přitom je tato pomoc pro společnost velmi důležitá,“ říká Ing. Marta Šťastná, ředitelka Hospicu na Svatém Kopečku a dodává: „Pečovat s láskou a respektem o lidi, kteří jsou na sklonku svého života, je naše poslání a velmi si vážíme každé finanční pomoci, díky které můžeme poskytovat našim babičkám a dědečkům ještě lepší péči.“

Více z rubriky Nadace a pomoc

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.